Bita śmietana i lody? W wakacje odpuszczamy!

Blogerka Daria Ładocha rozpieszcza nas dziś słodkościami. Na stole pojawiły się między innymi: gofry z bitą śmietaną i owocami, tarta z białą czekoladą i granatem, arbuzowa sałatka z truskawkami w sosie z białej czekolady, domowe lody i uwielbiane przez wszystkie dzieci hot dogi. Było pysznie i kalorycznie! :)

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru pudru

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego

2 jajka

1/2 szklanki roztopionego masła

1 i 1/3 szklanki mleka

Dodatkowo:

200 ml słodkiej śmietanki

2 łyżki cukru pudru

garść malin i borówek świeżych

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek wrzucić do miski i wymieszać. Dodać jajka, masło oraz mleko. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wyłożyć na przestudzone gofry i podawać z owocami.

TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GRANATEM

Składniki ciasta:

170 g mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

szczypta cukru

125 g masła roślinnego

Składniki masy:

4 tabliczki białej czekolady

400 ml słodkiej śmietanki 36%

1 granat

Przygotowanie:

Z wszystkich składników na ciasto zagnieść ręcznie masę i wstawić do lodówki w formie kuli na 30 minut. Formę do pieczenia tarty wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć ciasto na blachę, nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika, gdy będzie miało złoty kolor. W garnku podgrzać śmietanę. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać i wyłączyć źródło ciepła. Odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać granata tak, by ziarna nie puściły soku. Masę czekoladową przełożyć do formy z upieczoną tartą i posypać ziarnami granatu. Wstawić do lodówki na około 4 godziny.

ARBUZOWA SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki:

300 g truskawek obranych i przekrojonych na mniejsze kawałki

300 g arbuza pokrojonego w kostkę bez pestek

kilka listków mięty

100 sera koziego pokrojonego w kawałki lub tarty parmezan

Składniki sosu:

4 łyżki soku z arbuza

50 g białej czekolady

2 łyżeczki płynnego miodu

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

W misie wymieszać truskawki wraz z arbuzem. Dodać miętę oraz ser. Można zastąpić go tartym parmezanem. Czekoladę zetrzeć na tarce. W rondelku o grubym dnie rozpuścić czekoladę, dodać sok z arbuza, miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i polać przygotowaną sałatkę.

EKSPRESOWE LODY DOMOWEJ ROBOTY

Składniki:

70 g cukru pudru

500 g zamrożonych truskawek (lub innych dowolnych owoców, w tym banana)

150 g śmietany kremówki schłodzonej

1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatki:

1 paczka herbatników owsianych

50 g białek czekolady roztopionej

garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Zmiksować truskawki w blenderze. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i śmietankę i miksować kolejne parę sekund, by składniki się połączyły. Na dno pucharków wyłożyć pokruszone ciastka owsiane, dodać lody, a na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i polać białą czekoladą.

HOT DOGI Z SALSĄ POMIDOROWĄ I KECZUPEM DOMOWEJ ROBOTY

Składniki:

5 bułek do hot dogów – najlepiej bagietek do rozcięcia

5 parówek dobrej jakości

5 liści sałaty

3 pomidory sparzone bez skóry

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

kilka liści świeżej bazylii

1 ogórek zielony

Składniki keczupu:

1000 g pomidorów bez gniazd nasiennych drobno pokrojonych

200 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki

30 g cukru

1 łyżeczka octu

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu czarnego

szczypta cynamonu mielonego

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

1 goździk

Przygotowanie:

Do miski wrzucić drobno pokrojone pomidory obrane skórki, ogórka pokrojonego w drobną kostkę. Dodać oliwę, sól, pieprz oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Bagietki przeciąć na pół. Posmarować środek przygotowaną salsą. Wsadzić do nich zgrillowane lub ugotowane parówki wraz z liściem sałaty. Na koniec polać keczupem domowej roboty.

Przygotowanie keczupu:

Wszystkie składniki oprócz liścia laurowego, ziela angielskiego oraz goździka zmiksować w blenderze. Przełożyć do rondelka, dodać resztę składników i gotować bez przykrycia 45 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć liście, ziele i goździka i ponownie zmiksować. Przechowywać w lodówce w sparzonym wrzątkiem słoiku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości