GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
garść malin i borówek świeżych
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek wrzucić do miski i wymieszać. Dodać jajka, masło oraz mleko. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wyłożyć na przestudzone gofry i podawać z owocami.
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GRANATEM
Składniki ciasta:
170 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
125 g masła roślinnego
Składniki masy:
4 tabliczki białej czekolady
400 ml słodkiej śmietanki 36%
1 granat
Przygotowanie:
Z wszystkich składników na ciasto zagnieść ręcznie masę i wstawić do lodówki w formie kuli na 30 minut. Formę do pieczenia tarty wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć ciasto na blachę, nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika, gdy będzie miało złoty kolor. W garnku podgrzać śmietanę. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać i wyłączyć źródło ciepła. Odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać granata tak, by ziarna nie puściły soku. Masę czekoladową przełożyć do formy z upieczoną tartą i posypać ziarnami granatu. Wstawić do lodówki na około 4 godziny.
ARBUZOWA SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
300 g truskawek obranych i przekrojonych na mniejsze kawałki
300 g arbuza pokrojonego w kostkę bez pestek
kilka listków mięty
100 sera koziego pokrojonego w kawałki lub tarty parmezan
Składniki sosu:
4 łyżki soku z arbuza
50 g białej czekolady
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
W misie wymieszać truskawki wraz z arbuzem. Dodać miętę oraz ser. Można zastąpić go tartym parmezanem. Czekoladę zetrzeć na tarce. W rondelku o grubym dnie rozpuścić czekoladę, dodać sok z arbuza, miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i polać przygotowaną sałatkę.
EKSPRESOWE LODY DOMOWEJ ROBOTY
Składniki:
70 g cukru pudru
500 g zamrożonych truskawek (lub innych dowolnych owoców, w tym banana)
150 g śmietany kremówki schłodzonej
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatki:
1 paczka herbatników owsianych
50 g białek czekolady roztopionej
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zmiksować truskawki w blenderze. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i śmietankę i miksować kolejne parę sekund, by składniki się połączyły. Na dno pucharków wyłożyć pokruszone ciastka owsiane, dodać lody, a na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i polać białą czekoladą.
HOT DOGI Z SALSĄ POMIDOROWĄ I KECZUPEM DOMOWEJ ROBOTY
Składniki:
5 bułek do hot dogów – najlepiej bagietek do rozcięcia
5 parówek dobrej jakości
5 liści sałaty
3 pomidory sparzone bez skóry
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
kilka liści świeżej bazylii
1 ogórek zielony
Składniki keczupu:
1000 g pomidorów bez gniazd nasiennych drobno pokrojonych
200 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki
30 g cukru
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu czarnego
szczypta cynamonu mielonego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 goździk
Przygotowanie:
Do miski wrzucić drobno pokrojone pomidory obrane skórki, ogórka pokrojonego w drobną kostkę. Dodać oliwę, sól, pieprz oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Bagietki przeciąć na pół. Posmarować środek przygotowaną salsą. Wsadzić do nich zgrillowane lub ugotowane parówki wraz z liściem sałaty. Na koniec polać keczupem domowej roboty.
Przygotowanie keczupu:
Wszystkie składniki oprócz liścia laurowego, ziela angielskiego oraz goździka zmiksować w blenderze. Przełożyć do rondelka, dodać resztę składników i gotować bez przykrycia 45 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć liście, ziele i goździka i ponownie zmiksować. Przechowywać w lodówce w sparzonym wrzątkiem słoiku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN