PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM
Składniki na placki:
750 g ziemniaków startych na tarce o małych lub dużych oczkach
1 duża cebula starta na tarce o małych oczkach
70 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
2 jajka
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę dobrze odcisnąć. Dodać resztę składników i wymieszać. Smażyć na patelni na oleju na słoty kolor.
Składniki sosu:
pół kilograma pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 mała śmietana 18 %
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na gorącym oleju wraz z masłem. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli. Odparować wodę.Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
CHLEB Z CUKREM I ZE ŚMIETANĄ
Składniki:
5 kromek chleba na prawdziwym zakwasie
5 łyżek śmietany kwaśnej
5 łyżek cukru kryształu
Przygotowanie:
Chleb posmarować śmietaną, a następnie posypać cukrem.
PIEROGI LENIWE
Składniki:
osolona woda do gotowania pierogów
450 g tłustego twarogu zmielonego
1 jajko
200 g mąki pszennej + do posypania stolnicy
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Twaróg połączyć z mąką, żółtkami oraz solą. Białka ubijać na sztywną pianę. Dodać do reszty składników. Wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek i pokroić ciasto na skośne kawałki o szerokości 1 cm. Ważne, by czynność wykonywać szybko, gdyż im ciasto dłużej leży, tym robi się rzadsze. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, gdy zaczną wypływać na wierzch. Posypać cukrem lub zrumienioną na maśle bułką tartą.
KREM SUŁTAŃSKI
Składniki:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
60 g rodzynek
2 łyżeczki cukru pudru
40 g płatków migdałów
100 g białych bez
Przygotowanie:
Rodzynki należy sparzyć i odsączyć. Śmietanę dobrze schłodzoną połączyć z cukrem pudrem i ubijać na bitą śmietanę. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na dnie kieliszka lub pucharku umieścić ciemną masę. Przełożyć kruszonymi bezami. Dodać jasną masę i posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi.
SAŁATKA Z POMIDORÓW Z CEBULĄ I ŚMIETANĄ
Składniki:
3 pomidory bez skóry
1 cebula
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Pomidory pokroić na łódeczki lub plasterki wedle uznania. Dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
KRESOWE OGÓRKI Z MIODEM
Składniki:
2 ogórki gruntowe
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ogórki obrać, przekroić na pół wzdłuż i wydrąż z pestek, tak by powstały łódeczki. Do środka wlać miód.
NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I POWIDŁAMI
Składniki na naleśniki:
250 g mąki pszennej
2 jajka
250 g mleka
250 g wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
30 g masła roztopionego lub oleju
olej do smażenia
Składniki farszu:
200 g sera białego zmielonego
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany
powidła śliwkowe
300 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Żółtko, cukier i ser należy utrzeć mikserem około 2-3 minut. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podzielić ilość placków na pół. Pierwszą część posmarować masą serową i podawać z owocami lub z musem z truskawek. Drugą posmarować powidłami śliwkowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN