Truskawki nie tylko na słodko!

W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha z soczystych owoców wyczarowała takie cuda, jak hiszpański chłodnik czy sałatkę z łososiem i truskawkami. A co powiecie na truskawki zapiekane z migdałami? To idealna propozycja na deser! Jesteśmy pewni, że przypadłaby do gustu niejadkom!

Hiszpański chłodnik z pomidorów z dodatkiem truskawek

Składniki:

400 g truskawek bez szypułek

400 g pomidorów pokrojonych na ćwiartki

1 ogórek zielony obrany

1 papryka żółta lub czerwona

2 - 3 ząbki czosnku

200 ml wody mineralnej

szczypta soli i pieprzu

sok z 1 limonki

1 łyżeczka cukru trzcinowego

Do dekoracji: ogórek, pomidor i truskawki drobno pokrojone.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyte i pokrojone wrzucić do blendera. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem, dodać limonkę, cukier i zmiksować. Można przetrzeć przez sitko. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i podawać z drobno pokrojonymi: ogórkiem, pomidorami i truskawkami z jedną łyżką sosu winegret.

Placki jogurtowe z truskawkami

Składniki:

250 g jogurtu greckiego

2 duże jajka

2 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mała szczypta soli

truskawki (około 20) - pokrojone na plasterki

Dodatkowo: cukier puder lub bita śmietana

Przygotowanie:

Zmiksować w misce jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu około 3 minuty z jednaj strony. Gdy placki podrosną, włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.

Przewrócić placka na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Sałatka z łososiem i truskawkami

Składniki:

2 filety z łososia (ok 200 g każdy)

garść szpinaku

garść rukoli

garść sałaty lodowej poszarpanej na mniejsze kawałki

1 łyżka tartego parmezanu

2 szalotki pokrojone w piórka

15 truskawek pokrojonych na ćwiartki

Składniki marynaty:

2 łyżeczki musztardy

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki żurawiny w słoiku

sól, pieprz

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Sałaty umyć i wyłożyć na talerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, odłożyć na bok dwie łyżki i resztę wykorzystać do zamarynowania łososia. Wsadzić go do lodówki na około godzinę. Następnie usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Na talerzu gdzie są sałaty dodać szalotki, truskawki oraz parmezan. Dodać łososia wraz z sosem z patelni i dodatkowo polać pozostałymi dwoma łyżkami marynaty.

Truskawki zapiekane z migdałami

Składniki na 4 porcje:

50 g mąki krupczatki

50 g schłodzonego masła + do wysmarowania foremek

laska z wanilii lub cukier waniliowy

truskawki, maliny i borówki (po 200 g)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

5 łyżek podprażonych płatków migdałowych

cukier migdałowy

cukier puder

Przygotowanie:

Przesianą mąkę i drobno posiekane masło wraz z ekstraktem z wanilii rozetrzeć palcami i szybko uformować kulkę. Jeśli ciasto nie chce się skleić, można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Truskawki pokroić wymieszać z malinami lub borówkami. Foremki wysmarować masłem i wypełnić owocami do 2/3 wysokości. Posypać cukrem waniliowym i migdałami. Z ciasta wykroić 4 kółka, każdym przykryć owoce w foremce. Piec przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni, a owoce puszczą sok. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości