Hiszpański chłodnik z pomidorów z dodatkiem truskawek
Składniki:
400 g truskawek bez szypułek
400 g pomidorów pokrojonych na ćwiartki
1 ogórek zielony obrany
1 papryka żółta lub czerwona
2 - 3 ząbki czosnku
200 ml wody mineralnej
szczypta soli i pieprzu
sok z 1 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Do dekoracji: ogórek, pomidor i truskawki drobno pokrojone.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyte i pokrojone wrzucić do blendera. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem, dodać limonkę, cukier i zmiksować. Można przetrzeć przez sitko. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i podawać z drobno pokrojonymi: ogórkiem, pomidorami i truskawkami z jedną łyżką sosu winegret.
Placki jogurtowe z truskawkami
Składniki:
250 g jogurtu greckiego
2 duże jajka
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
truskawki (około 20) - pokrojone na plasterki
Dodatkowo: cukier puder lub bita śmietana
Przygotowanie:
Zmiksować w misce jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Na rozgrzaną patelnię nakładać po łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu około 3 minuty z jednaj strony. Gdy placki podrosną, włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placka na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Sałatka z łososiem i truskawkami
Składniki:
2 filety z łososia (ok 200 g każdy)
garść szpinaku
garść rukoli
garść sałaty lodowej poszarpanej na mniejsze kawałki
1 łyżka tartego parmezanu
2 szalotki pokrojone w piórka
15 truskawek pokrojonych na ćwiartki
Składniki marynaty:
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki żurawiny w słoiku
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Sałaty umyć i wyłożyć na talerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, odłożyć na bok dwie łyżki i resztę wykorzystać do zamarynowania łososia. Wsadzić go do lodówki na około godzinę. Następnie usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Na talerzu gdzie są sałaty dodać szalotki, truskawki oraz parmezan. Dodać łososia wraz z sosem z patelni i dodatkowo polać pozostałymi dwoma łyżkami marynaty.
Truskawki zapiekane z migdałami
Składniki na 4 porcje:
50 g mąki krupczatki
50 g schłodzonego masła + do wysmarowania foremek
laska z wanilii lub cukier waniliowy
truskawki, maliny i borówki (po 200 g)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
5 łyżek podprażonych płatków migdałowych
cukier migdałowy
cukier puder
Przygotowanie:
Przesianą mąkę i drobno posiekane masło wraz z ekstraktem z wanilii rozetrzeć palcami i szybko uformować kulkę. Jeśli ciasto nie chce się skleić, można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Truskawki pokroić wymieszać z malinami lub borówkami. Foremki wysmarować masłem i wypełnić owocami do 2/3 wysokości. Posypać cukrem waniliowym i migdałami. Z ciasta wykroić 4 kółka, każdym przykryć owoce w foremce. Piec przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni, a owoce puszczą sok. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN