Przepisy Ani
Koktajl: karoten i witaminy
Składniki:
150 ml soku z marchwi
250 ml soku z grejpfruta
15 g imbiru
30 g moreli
lód
Polskie dobro: koktajl śniadaniowy
Składniki:
2 jabłka
120 g śliwki mrożonej
płatki owsiane
siemię lniane
100 ml mleka ryżowego
Brownie
Składniki:
600 g batatów
80 g mielonych migdałów
100 g mąki ryżowej
ok. 200 g daktyli
4 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
100 ml mleka kokosowego
Sałatka z pęczakiem
Składniki:
kasza pęczak
rukola
szpinak
świeże pomidory
suszone pomidory
oliwki zielone
pieczony bakłażan
2 ząbki czosnku
2 natki z pietruszki
sok z cytryny
oliwa
zmielone migdały
Przepisy Darii
Kuskus z jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi
Składniki:
1 szklanka zalanej wrzątkiem kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
100 g jarmużu świeżego
1 mała cukinia
1 łyżka masła
1/2 marchewki
sól
pieprz
szczypta cukru
opakowanie kiełków słonecznika
2 szalotki
1/2 pęczka koperku
1 gałązka rozmarynu
50 g orzechów laskowych
2 łyżki oliwy
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Kuskus zalej wrzątkiem 2:1 (2 części wrzątku i 1 część kaszy). Jarmuż blanszuj w gorącej wodzie z solą przez 5 min. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę i cukinię drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej masło na patelni, dodaj gałązkę rozmarynu i podsmaż krótko cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę i cukinię, i duś chwilę pod przykryciem. Na koniec dodaj jarmuż. Do miski przeżuć kaszę, dodaj warzywa, posyp koperkiem drobno posiekanym i orzechami. Dodaj sól i pieprz, cukier oraz sok z cytryny. Na koniec udekoruj kiełkami słonecznika.
Sałata z bobem i radicchio
Składniki:
1/2 opakowania rukoli
1/2 opakowania mrożonego bobu (ok. 200 g)
1 pomarańcza
1 duża czerwona cebula
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 sałata radicchio
2 łyżki pestek dyni
sól
pieprz
Dressing:
2 łyżki oliwy
sok z jednej pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Ugotuj bób al dente. Jak ostygnie, obierz ze skóry. Do miski wrzuć rukolę i pokrój radicchio na mniejsze kawałki. Dodaj ugotowany bób. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż czerwoną cebulę. Następnie dodaj do miski z sałatą. Pomarańczę pokrój na cienkie plasterki i udekoruj nią danie. Całość posyp natką pietruszki drobno posiekaną i podprażonymi pestkami dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w misce i polej nim sałatę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN