W roli głównej szparagi!

Sezon na szparagi trwa. Postanowił wykorzystać to Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował szapragi na kilka sposobów, między innymi kremową zupę i sałatkę z sosem szparagowym. Jak wybrać dobre szparagi? Dlaczego białe szparagi powinny być jak najgrubsze? Czy przy zielonych również stosować tę samą zasadę? I najważniejsze - jak obierać szparagi?

Mix szparagowy z najprostszym sosem

Składniki:

1 pęczek białych szparagów

1 pęczek zielonych szparagów

sól i pieprz

100 g masła

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki tartego parmezanu

sok z cytryny

Przygotowanie:

Szparagi obrać i ugotować na półtwardo. Masło rozpuścić na dużej patelni. Szparagi pokroić w 3-4 cm kawałki i podsmażyć na maśle. Pod koniec dodać bułkę tartą wymieszaną z parmezanem i

podsmażyć całość jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Sałatka ze szparagów z sosem szparagowym

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

200 g pomidorów koktajlowych

1 dojrzałe awokado

100 g wędzonego boczku

mała garść orzechów nerkowca

garść szpinaku

3 łyżki tartego parmezanu

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

sok z cytryny

sól i pieprz

stek z antrykotu do podania

Przygotowanie:

Szparagi pokroić na ukośne plasterki (3 sztuki odłożyć do sosu). Pomidorki przekroić na połowę. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki wymieszać. Orzechy zmiksować z serem, szparagami, szpinakiem, czosnkiem solą i oliwą. Dodać tyle oliwy żeby sos miał lejącą konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sosem polać sałatkę. Podawać do grillowanych lub pieczonych mięs.

Kremowa zupa ze szparagów z żółtkiem i olejem pietruszkowym

Składniki:

100 g masła

1 cebula

2 pęczki białych szparagów

sól

biały pieprz

cukier

sok z cytryny

200 ml śmietanki kremówki 30%

4 żółtka

4 duże pęczki pietruszki

200 ml oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Szparagi umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Dodać do cebulki i podsmażyć na wolnym ogniu na maśle. Obierki zalać 2 litrami wody, dodać łyżkę cukru, 0,5 łyżeczki soli i gotować około 40 minut. Wywar odcedzić i zalać podduszone szparagi

do wysokości aby je przykrywała woda. Gotować aż szparagi będą miękkie. Dodać śmietankę i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Olej pietruszkowy: zmiksować listki pietruszki z olejem, przecedzić przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i odczekać aż aromatyzowany olej spłynie. Pod koniec odcisnąć wszystko w rękach.

Zupę podawać z złotkiem, skropione u góry olejem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości