Mix szparagowy z najprostszym sosem
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
sól i pieprz
100 g masła
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki tartego parmezanu
sok z cytryny
Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować na półtwardo. Masło rozpuścić na dużej patelni. Szparagi pokroić w 3-4 cm kawałki i podsmażyć na maśle. Pod koniec dodać bułkę tartą wymieszaną z parmezanem i
podsmażyć całość jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Sałatka ze szparagów z sosem szparagowym
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
200 g pomidorów koktajlowych
1 dojrzałe awokado
100 g wędzonego boczku
mała garść orzechów nerkowca
garść szpinaku
3 łyżki tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz
stek z antrykotu do podania
Przygotowanie:
Szparagi pokroić na ukośne plasterki (3 sztuki odłożyć do sosu). Pomidorki przekroić na połowę. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki wymieszać. Orzechy zmiksować z serem, szparagami, szpinakiem, czosnkiem solą i oliwą. Dodać tyle oliwy żeby sos miał lejącą konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sosem polać sałatkę. Podawać do grillowanych lub pieczonych mięs.
Kremowa zupa ze szparagów z żółtkiem i olejem pietruszkowym
Składniki:
100 g masła
1 cebula
2 pęczki białych szparagów
sól
biały pieprz
cukier
sok z cytryny
200 ml śmietanki kremówki 30%
4 żółtka
4 duże pęczki pietruszki
200 ml oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Szparagi umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Dodać do cebulki i podsmażyć na wolnym ogniu na maśle. Obierki zalać 2 litrami wody, dodać łyżkę cukru, 0,5 łyżeczki soli i gotować około 40 minut. Wywar odcedzić i zalać podduszone szparagi
do wysokości aby je przykrywała woda. Gotować aż szparagi będą miękkie. Dodać śmietankę i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Olej pietruszkowy: zmiksować listki pietruszki z olejem, przecedzić przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i odczekać aż aromatyzowany olej spłynie. Pod koniec odcisnąć wszystko w rękach.
Zupę podawać z złotkiem, skropione u góry olejem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN