Babeczki czekoladowe z miętą
Składniki:
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1/2 gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru pudru
szklanka groszków czekoladowych
szklanka mleka
1/3 szklanki i 2 łyżeczki oleju
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska prawdziwej wanilii
garść świeżej mięty
odrobina soku cytrynowego i wody
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Wszystkie mokre składniki mieszamy razem. Zaczynamy od zmiksowania jajek, dodajemy następnie olej, mleko i ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i 3/4 szklanki czekoladowych guziczków; wcześniej wymieszanych razem. Rozpuszczamy gorzką czekoladę (czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej albo mikrofali). Garść świeżej mięty rozdrabniamy blenderem z dodatkiem wody (można użyć soku z cytryny).
Rozpuszczoną czekoladę i rozdrobnioną miętę dodajemy do gotowej masy, pamiętając ciągle o tym, że im więcej jest grudek, tym babeczki są lepsze. Do metalowej formy na babeczki wkładam papierowe papilotki, które następnie wypełniamy masą czekoladową. Pozostałymi guziczkami czekoladowymi posypujemy babeczki. Wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 min. aż babeczki wyrosną i ściemnieją. Babeczki można posmarować dżemem malinowym lub posypać cukrem pudrem. Można je także udekorować kremem zrobionym z ubitej kremówki, serka mascarpone i odrobiny cukru.
Na górę układamy np. kawałki truskawki, maliny, czereśni, wiśni, czy borówki i dekorujemy listkiem mięty.
Babeczkowy suflet czekoladowy z pieczoną gruszką
Składniki:
3 jajka
150 g czekolady (zazwyczaj używam czekolady deserowej, mlecznej i białej)
100 g masła
50 g mąki (najlepiej tortowej)
50 g cukru pudru
2 dojrzałe gruszki (mogą być gruszki w puszcze)
sok z połowy cytryny
starta skórka z cytryny
cukier trzcinowy
laska wanilii (może być olejek waniliowy lub cukier waniliowy)
Przygotowanie:
Obieramy gruszki i kroimy je na pół. Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kropimy sokiem z cytryny, nacieramy wanilią i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 30 min. i pieczemy w temperaturze 170-180 st. C. Jeżeli macie opcję grillowania, możecie ją włączyć.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło (można rozpuścić w mikrofali). Mieszamy. Do ubitych jaj wsypujemy mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem. Wkładamy pół upieczonej gruszki; lub mniejsze kawałki i zalewamy do wysokości ponad 3/4 foremki masą czekoladową. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy mniej więcej 7-8 min. do czasu aż suflet urośnie i się zrumieni.
Suflety możemy polać owocowym musem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Czekoladowe babeczki o imbirowej nucie z dodatkiem kolorowego pieprzu
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2-4 cm świeżego imbiru lub niecałe opakowanie imbiru w proszku (skórki obranego imbiru możemy dodać do herbaty)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
masło do posmarowania foremek
różowy pieprz/chili
szczypta soli
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce łączymy składniki mokre. Wszystko mieszamy łyżką - aż składniki połączą się w jedną konsystencję. Jeżeli chcemy, aby babeczki nabrały ostrzejszego smaku, dodajemy ziarenka czerwonego pieprzu i szczyptę chili. Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Pieczemy przez 20 min. w 180 st. C. Gotowe babeczki można polać roztopioną czekoladą i posypać kilkoma ziarenkami pieprzu. Alternatywą podania jest krem czekoladowy przygotowany z 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Krem czekoladowy:
Składniki:
1/2 łyżeczki mielonego chili
150 g masła
2-3 łyżek mleka
250 g cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Można roztopić w mikrofali. Masło miksujemy 4-5 min. do uzyskania jedwabistej konsystencji. Dodajemy cukier puder w 2-3 partiach, za każdym razem dobrze miksując. Wlewamy mleko, stopniowo roztopioną czekoladę i chili. Ponownie miksujemy przez kilka minut aż masa nabierze głębokiego koloru czekoladowego. Kiedy babeczki ostygną, nakładamy krem. Opcjonalnie można posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili.
Babeczki wytrawne z parmezanem
Składniki:
3 jajka
100 ml mleka
100 ml oliwy z oliwek
180-200 g mąki
100 g tartego parmezanu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
mała garść tymianku
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ubijamy na pianę, dodajemy mleko i oliwę z oliwek. Ponownie ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan, tymianek, tartą skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremki smarujemy masłem i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 20-22 min. do czasu aż babeczki będą zrumienione. Do ciasta możemy dodać kilka pokrojonych pomidorów suszonych, papryki i bazylii (zamiast tymianku). Inną alternatywą są pokrojone borowiki i pietruszka (zamiast cytryny) albo prażone orzechy włoskie i pasta curry.
Babeczki drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
30 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
600 g mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 jajka
szczypta soli
60 g masła
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem; do czasu aż się rozpuszczą. Dodajemy cieple mleko, 3 łyżki cukru, szczyptę soli oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Pamiętajcie, aby ciasto przykryć czystą ściereczką. Następnie dodajemy 2 żółtka, pozostały cukier oraz część mąki (reszta mąki przyda nam się do ponownego wyrobienia ciasta po wyrośnięciu). Wyrabiamy na początku łyżką, potem ręką. Na sam koniec dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Dobrze jest, aby masło wklepywać w ciasto łyżką i nie ugniatać. Wtedy będziemy czuć fajny maślany posmak. Prószymy delikatnie mąką i odstawiamy na 30 min.
Dosypujemy odrobinę mąki i delikatnie ją wklepujemy. Tę czynność powtarzamy raz jeszcze w odstępie mniej więcej 15-minutowym. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałą część mąki i delikatnie ugniatamy. Ciasto takie można także wstawić do lodówki i trzymać 1-2 dni pod przykryciem.
Formujemy kulki i wkładamy je w foremkach do pieczenia. Pozostałym białkiem dokładnie smarujemy babeczki z każdej strony. Nakładamy kawałki truskawek i posypujemy kruszonką (ugniecioną z kilku łyżek mąki, 3 łyżek cukru i 3 łyżek masła). Włączamy piekarnik i nastawiamy na 175 st. C. Pieczemy 25-30 min. do czasu zrumienienia się babeczek i kruszonki.
Babeczki drożdżowe można także upiec np. z szynką, czy serkiem topionym - wtedy proporcje składników są trochę inne.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN