Na upały - chłodniki!

Miniony weekend pokazał nam pierwszą gorącą zapowiedź nadchodzącego lata. Temperatury przekraczające 30 stopni to idealny moment na przygotowanie chłodnika! Beata Kartowicz przedstawiła nam przepisy na: prosty i smaczny chłodnik litewski, chłodnik bułgarski "tarator", chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą, chłodnik hiszpański "gazpacho z szynką dojrzewającą" i chłodnik rosyjski "okroszka". Smacznego!

Prosty i smaczny Chłodnik Litewski

Składniki:

jogurt naturalny 2 litry

śmietana 18% 0,5 litra

buraki konserwowe (wiórki lub w całości) 1 litr

ogórki zielone długie 2 sztuki

ogórki małosolne 4 sztuki

szczypiorek z cebulą 1 pęczek

koperek 1 pęczek

rzodkiewka 2 pęczki

1 kalarepa

czosnek 2 ząbki

sól, pieprz, szczypta cukru

jajka gotowane na twardo 6 sztuk

Przygotowanie: Jogurt, śmietankę mieszamy w dużym naczyniu, dodajemy utarte buraki konserwowe wraz z sokiem. Kroimy drobno koperek, szczypiorek i cebule, rzodkiewki ucieramy na tarce o grubych oczkach (ogórki małosolne, zielone i kalarepę również), wkładamy do jogurtu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, kroimy na ćwiartki ugotowane jajka. Do miseczki wlewamy chłodnik i dekorujemy jajkami. Smacznego!

Chłodnik bułgarski "Tarator"

Składniki:

2 ogórki zielone długie

0,5 litra jogurtu naturalnego

0,5 litra kefiru

100 g obranych orzechów włoskich

1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

pęczek koperku

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

sól i pieprz do smaku

100 ml wody

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, koperek siekamy, dodajemy do ogórków. Czosnek kroimy drobno lub wyciskamy przez praskę. Dodajemy do ogórka. Do miski wlewamy jogurt i kefir, mieszamy i dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy sól, pieprz. Orzechy prażymy na suchej patelni, a potem siekamy na mniejsze kawałki. Chłodnik przekładamy do miseczek, posypujemy orzechami i polewamy olejem.

Chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą

Składniki:

400 g dojrzałych i soczystych truskawek

0,5 melona dojrzałego

0,5 szklanki wody

3 łyżki soku z limonki

2 łyżki miodu

0,5 łyżeczki imbiru

0,5 l jogurtu greckiego

świeża mięta

Przygotowanie:

Truskawki płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, i wkładamy do garnka, dodajemy wodę, sok z limonki, miód, imbir. Gotujemy 15 minut, a następnie miksujemy, przelewamy przez sito, i schładzamy. Podajemy wymieszane z jogurtem i świeżą miętą, dekorujemy kuleczkami melona.

Chłodnik hiszpański "Gazpacho z szynką dojrzewającą"

Składniki:

pomidory duże dojrzałe 1 kg

zielone gruntowe ogórki 4 sztuki

czerwona papryka 1 sztuka

papryka zielona 1 sztuka

czerwona cebula 1 mała

papryczka chili

czosnek 3 ząbki

łyżka soku z limonki

oliwa z oliwek 1 szklanka

ocet winny, sól, pieprz

miąższ z bułki pszennej

6 plastrów szynki dojrzewającej

szczypta kuminu

Propozycje podania

z chrupiącą bagietką

chrupiące warzywa pokrojone w kosteczkę wymienione powyżej -ser kozi -lód w kostkach

Przygotowanie: Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy, wrzucamy do blendera dodajemy sok z limonki, ocet winny, miąższ z bułki pszennej i przeprawy, wszystko miksujemy dodajemy oliwę, przecedzamy przez sito, wlewamy do odpowiedniego pojemnika i schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Szynkę dojrzewającą wkładamy na suchą patelnię teflonową i smażymy żeby była chrupiąca. Gazpacho podajemy w miseczkach lub wysokich kieliszkach z chrupiącą szynką dojrzewającą. Smacznego!

Chłodnik rosyjski "Okroszka"

Składniki: 

4 ziemniaki gotowane

4 ugotowane jajka

2 ugotowane marchewki

1 ogórek długi

szynka gotowana 200 g

1 pęczek pokrojonego szczypiorku

1 pęczek pokrojonego koperku

1 łyżka pokrojonego świeżego lubczyku

1 pęczek rzodkiewek

1 filiżanka konserwowanego zielonego grochu

1 litr jogurtu naturalnego

sól, pieprz

woda 250 ml

Przygotowanie: Ziemniaki, jajka, marchewki, szynkę gotowaną, ogórka i rzodkiewki kroimy dowolnie , dodajemy do wymieszanego z wodą jogurtu, dodajemy groszek, szczypiorek i koperek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i podajemy. Smacznego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości