Kuchnia z Uśmiechem i Kwiatem Mądrości

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, aktorka i studentka medycyny, Misheel (Uśmiech) Jargalsajkhan wspólnie z mamą Erdenetsetseg (Kwiat Mądrości) Khurts przygotowały dla nas najlepsze dania kuchni mongolskiej!

Pierogi Buuz

Składniki:

500 g mąki

800 g zmielonej wołowiny

¼ kapusty

1 cebula

anyż

sól

pieprz

kminek

woda

Przygotowanie:

Urobić ciasto dodając poł szklanki wody do maki tak, aby uzyskać gładką masę. Odkładamy ciasto tak aby odpoczęło pod przykryciem na ok 10 min. Do mięsa dodajemy drobno posiekana cebulę, kapustę oraz przyprawy. Po ulepieniu pierogów, przyrządzamy je na parowarze przez 25 min.

Makaron Tsuivan

Składniki:

500 g mąki

500 g wołowiny

1 cebula

1 marchewka

3 ziemniaki

1 papryka czerwona

sól

pieprz

przyprawa 5 smaków

sos sojowy

olej

Przygotowanie:

Urobić ciasto, rozwałkować je na dwa duże, cienkie placki, następnie nasmarować je olejem i zrolować. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekana cebule, po uzyskaniu złocistego koloru dodajemy pokrojona w paski wołowinę, marchewkę i ziemniaki, dodając przyprawy. Na gotowe mięso dodajemy wcześniej przygotowane, pokrojone ciasto. Przygotowujemy Tsuivan pod przykryciem przez ok. 20min.

Puntuuz salad

Składniki:

makaron sojowy

grzyby moon

paluszki krabowe

czosnek

wędlina krakowska

sos sojowy grzybowy

sól pieprz

olej

Budaatai salad

Składniki:

ryż

4 marchewki

majonez

czosnek

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości