TABULA LIBAŃSKA
Składniki:
175 g drobnego burghulu
2 dymki lub szczypior dymkowy
1 duży pęczek pietruszki
12 łyżek stołowych mięty siekanej
3 pomidory
3 cytryny
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól, pieprz
liście sałaty rzymskiej
Przygotowanie:
Burghul zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Cebulę drobno pokroić, posiekać listki pietruszki (łodyżki wyrzucić). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przepołowić, wyjąć gniazda nasienne i pokroić miąższ na drobną kostkę. Wycisnąć sok z cytryn. Wypłukać i osuszyć liście sałaty. Odlać wodę z burghulu, wycisnąć w dłoniach i wyłożyć na ściereczkę do wyschnięcia. Burghul, cebulę, pietruszkę, i miętę przełożyć do salaterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pomidory dodać tuż przed podaniem tabuli.
CUKINIA W TAHINIE
Składniki:
6 średniej wielkości cukinii
2 szklanki lebenu
3/4 szklanki tahiny
sok z 1 lub 1,5 cytryny
6 ząbków czosnku
sól, woda, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w talarki o grubości pół centymetra. Przyrumienić na tłuszczu i odsączyć na papierze absorbującym. Leben wymieszać z tahiną, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić solą. Dodać wody, jeśli sos jest zbyt gęsty – powinien mieć konsystencję gęstego beszamelu. Połączyć z cukinią. Podawać ciepłe.
BURACZKI W TAHINIE
Składniki:
1 kg ugotowanych i obranych buraczków
1/2 szklanki tahiny
1/2 szklanki soku z cytryny
1 łyżka stołowa drobno siekanej pietruszki
1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Buraczki pokroić w cienkie plasterki (2- 3 milimetrowe). W misce rozprowadzić Tahinę z sokiem z cytryny, pietruszkę i solą. Dodać płatki buraczków i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną do ryb i wszelkiego rodzaju frytury.
KALAFIOR À LA MUTABBAL
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
4 ząbki czosnku
4 cytryny
3/4 szklanki tahiny
sól
Przygotowanie:
Kalafior zalać wrzątkiem, posolić i gotować, aż będzie jędrny. Po odcedzeniu obciąć różyczki kwiatu. Różyczki obsmażyć na oleju na brązowo. Po wyjęciu z rondla przełożyć na papier absorbujący. Czosnek rozetrzeć na gładką masę, wymieszać z tahiną i sokiem z cytryny. Doprawić solą i połączyć z kalafiorem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN