WAFLOWY TORCIK CZEKOLADOWY
Składniki:
300g gorzkiej czekolady
200g cukru
300g masła
300g mielonych orzechów laskowych
10-15 okrągłych wafli
200g roztopionej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj drobno orzechy i roztopioną czekoladę (300g). Powstałą masą smaruj wafle, układaj je warstwami. Gdy skończysz, ostatni wafel zostaw „pusty”. Ciasto schładzaj w lodówce. Schłodzony torcik oblej roztopioną czekoladą, udekoruj orzechami i ponownie umieść w lodówce tak, by czekolada stężała.
TORCIK ORZECHOWY
Składniki:
500 g herbatników maślanych
300 g drobnego cukru
350 g miękkiego masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
5 łyżek gorzkiego kakao
70-100ml mleka
3 okrągłe wafle
2 żółtka
Herbatniki drobno pokrusz w robocie kuchennym (możesz też je umieścić na ściereczce, złożyć ją i rozgnieść wałkiem lub pokruszyć zwykłym widelcem). W dużej misce utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj herbatniki, wymieszaj łyżką lub lepiej rękoma. Jeśli masa jest za sucha i składniki nie chcą się połączyć, dodaj kilka łyżek mleka mleka. Kakao rozmieszaj z pozostałym mlekiem. Masę podziel na 3 części: do jednej dodaj kakao z mlekiem i wymieszaj, do drugiej dodaj orzechy i wymieszaj, do trzeciej nic nie dodawaj. Na okrągłym płaskim talerzu połóż wafel, pokryj go równomiernie częścią masy bez dodatków. Przykryj ją drugim waflem, dociskając, by masa równomiernie się rozłożyła. Teraz czas na kolejną warstwę, tym razem kakaową. Wyrównaj ją łyżką, a potem dociśnij kolejnym waflem. Wierzch wyłóż masą z orzechami i wyrównaj. Na koniec udekoruj torcik połówkami orzechów włoskich.
WAFLE Z MALINAMI
Składniki:
4 jaja
120g cukru
500g mascarpone
3 listki żelatyny
2 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki gorzkiego kakao
200g malin
3 kwadratowe wafle
Przygotowanie:
Żelatynę namocz, następnie rozpuść w podgrzanej śmietance. Żółtka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj mascarpone żelatynę. Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z żółtkami. Masę podziel na dwie części. Wafel ułóż w kwadratowej foremce, posyp równomiernie kakao, dodaj masę z mascarpone połowę owoców, przełóż ja drugim waflem, dodaj kakao, masę , maliny, na wierchu ułóż wafla, lekko dociśnij, schładzaj przez kilka godzin w lodówce, tak aby masa stężała.
Autor: Redakcja Dzień Dobry
Źródło: Dzień Dobry TVN