Pyzy warszawskie na bogato z mięsem i warzywami
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 kg ziemniaków gotowanych
ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
600 g mięsa pieczonego z kaczki
1 cebula
gałka muszkatołowa
kminek
kolendra
gorczyca
natka pietruszki
1 kg dyni
100 g żurawiny suszonej
garść jarmużu
6 podgrzybków lub borowików świeżych
1 cebula czerwona
tymianek świeży
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki surowe ścieramy na tarce na drobnym oczku, przekładamy na sitko i odcedzamy z soku. Sok odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie naczynia skrobie z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z ziemniakami ugotowanymi, dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną i sól, ciasto dzielimy na porcje.
Cebule przesmażamy na patelni, dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy w maszynce na farsz. Dodajemy natkę pietruszki. Farsz wykładamy na porcje ciasta ziemniaczanego i sklejamy okrągłe pyzy. Gotujemy do miękkości w wodzie.
Na patelni przesmażamy kolejno, cebulę, grzyby, dynie, dodajemy żurawinę, jarmuż, doprawiamy. Podajemy z pyzami.
Pyzy wielkopolskie
Składniki:
500 g mąki
500 ml mleka
15 g drożdży
1 jajko
sól
cukier
Przygotowanie:
Z ww. składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pyzy jak pączki i gotujemy na parze.
Relish pomidorowy
Składniki:
1,5 kg pomidorów polskich malinowych
cukier do smaku
papryka ostra w proszku
szczypiorek
2 piersi z kaczki
olej do smażenia
masło
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory przesmażamy na patelni, dusimy i dodajemy pozostałe składniki. Kaczkę obsmażamy od strony skóry na chrupiąco, kładziemy plastry masła i dociągamy w piekarniku.
Jesienne ciasto z owocami
Składniki:
1 kg mąki
200 g masła
2 jajka
6 żółtek
200 g cukru
szczypta soli
ok. 500ml mleka
300 g masła do smarowania
śliwki węgierki
gruszki
jabłka
maliny
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy rozpuszczonym masłem i składamy na trzy. Rozwałkowujemy ponownie, raz jeszcze masło. Ciasto posypujemy cynamonem, kakao, zwijamy jak strucle i kroimy w ślimaki. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, wykładamy wszystkie możliwe owoce i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 40 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN