Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, aktorka i studentka medycyny, Misheel (Uśmiech) Jargalsajkhan wspólnie z mamą Erdenetsetseg (Kwiat Mądrości) Khurts przygotowały dla nas najlepsze dania kuchni mongolskiej!
Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!
W naszej kuchni Andrzej Polan w towarzystwie - uwaga - młodej i uwielbianej przez wszystkich kapusty! Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza na: kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. I pamiętajcie, że młodej kapusty nie trzeba długo parzyć.
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha z soczystych owoców wyczarowała takie cuda, jak hiszpański chłodnik czy sałatkę z łososiem i truskawkami. A co powiecie na truskawki zapiekane z migdałami? To idealna propozycja na deser! Jesteśmy pewni, że przypadłaby do gustu niejadkom!
W kuchni Dzień Dobry TVN kipi dziś kasza. Jak ją prawidłowo ugotować? W gotowaniu każdej kaszy musimy się zastosować do trzech zasad. Jakich? Dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali między innymi mini placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kaszotto z pęczaku z cukinią, sałatkę z kaszy gryczanej, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem, a na deser ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem.
Na Kaszubach znajduje się strusia farma, którą prowadzi Katarzyna Michnowska. Odwiedził ją Mikołaj Rey. Jak wygląda przechowalnia jaj strusich? Ile jaj w roku znosi samica strusia? Ile jajek kurzych zmieściłoby się w jaju strusim? Z czym wyśmienicie smakuje jajecznica z jaja strusiego?
Jedni obierają młode ziemniaki, inni je tylko myją. Można to zrobić myjką, szczotką lub druciakiem. A jak to robi Piotr Kucharski? Czym powinniśmy się kierować przy wyborze młodych ziemniaków? I jak rozpoznać czy młode ziemniaki, które chcemy zakupić pochodzą z Polski czy z zagranicy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do Piotra Kucharskiego, kucharza Dzień Dobry TVN. Jeżeli lubicie młode ziemniaczki - koniecznie skorzystajcie z przepisów Piotra!
Z okazji dzisiejszego święta w kuchni Dzień Dobry TVN rządzą łobuzy z 4 A! Pomaga im Alicja Safarzyńska, która na co dzień prowadzi studio kulinarne oraz bloga podróżniczo-kulinarnego. Dzieciaki pod jej okiem przygotowały takie słodkości jak: ciasto rabarbarowe, kokosanki i tiramisu. Smacznego!
Wokalistka zespołu „Bisquit” Joanna Chacińska udowodniła nam, że nie tylko świetnie śpiewa, ale potrafi również gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna zdradziła, jak w polskich warunkach przygotować hiszpańskie tapas, a także przygotowała: gazpacho, grecki chłodnik z orzechami włoskimi i zawijasy z cukinii i sera feta. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały modelka Anna Jagodzińska i blogerka kulinarna Daria Ładocha. Przygotowały dania, dzięki którym odmłodniejemy: koktajl karoten i witaminy; koktajl śniadaniowy; brownie; sałatkę z pęczakiem, kuskus z jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi; sałatę z bobem i radicchio. Smacznego!
W ramach akcji "5 porcji zdrowia" Katarzyna Glinka i Andrzej Polan przygotowali dania, które nie tylko są pyszne, ale również zawierają wiele witamin. Na stole pojawiły się: kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego, kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego oraz ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego. Smacznego!
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście restauracji z całego kraju. Organizatorka Edyta Brykała i kucharz Mikołaj Rey odwiedzili kolejne miejsca. Czy szefowie kuchni zaskoczyli naszych smakoszy swoją kreatywnością? Co w zasmakowało im najbardziej?
Sezon na szparagi trwa. Postanowił wykorzystać to Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował szapragi na kilka sposobów, między innymi kremową zupę i sałatkę z sosem szparagowym. Jak wybrać dobre szparagi? Dlaczego białe szparagi powinny być jak najgrubsze? Czy przy zielonych również stosować tę samą zasadę? I najważniejsze - jak obierać szparagi?
Czy boczniak zdetronizuje pieczarkę? Może tak się stanie, bo coraz więcej Polaków przekonuje się do tego smacznego i zawierającego wiele pożytecznych dla zdrowia minerałów grzyba. Nasz kulinarny smakosz i podróżnik Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa rolnego w Woli Łaskiej zajmującego się uprawą boczniaka. Zobaczcie, jak uprawia się boczniaki i dlaczego potrzebna jest do tego słoma! Kto ma ochotę na tartę z boczniaków?
Jak zrobić idealny sernik? Tę wiedzę posiada Beata Kartowicz, która wraz ze swoją córką przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszny tradycyjny sernik z bakaliami, sernik z brzoskwinią i sernik na zimno z marakują. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała smakołyki, do których przepisy zaczerpnęła z czasów PRL-u. Wówczas królowały takie słodkości, jak: blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego w toffi, czy lekkie, puszyste pianki. Aż ślinka cieknie! ;)
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN duet: Andrzej Polan i Ewa Kasprzyk! Wspólnie przygotowali trzy pyszne dania na bazie makaronu: spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce, penne z fasolką szparagową, świeżym cząbrem i mozzarellą i farfalle w pomidorach z pieca. Smacznego!
"Nic tak nie oczyszcza organizmu jak pokrzywa! Zalecana jest przede wszystkim dla tych, którzy mają anemię, są osłabieni i potrzebują wzmocnienia. Więc jest dla każdego!". Agnieszka Maciąg opowiedziała nam dzisiaj O dobroczynnych właściwościach pokrzyw oraz o tym jak je zbierać i jak przygotować z nich pyszne dania! Smacznego!
To już 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście zespołów pod wodzą szefów kuchni, reprezentujących dwanaście restauracji z całego kraju. Do tej pory goście Dzień Dobry TVN: organizatorka Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili trzy. Jak wyglądają poszczególne etapy konkursu? Kim są "tajemniczy klienci"? Kto ocenia restauracje, które weszły do finałowej dwunastki?
Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!
Daria Ładocha zachęca do tego, by przygotowywać dzieciom potrawy z roślin strączkowych, bo są bardzo zdrowe i zawierają dużo wapnia. Jak je gotować, by nie były ciężkostrawne? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria przygotowała kotlety z soczewicy, pastę z ciecierzycy, wiosenna zupę z bobem i groszkiem oraz makaron z boczkiem i brokułami. Skorzystajcie z jej przepisów!
Z początkiem maja na straganach pojawił się rabarbar. Warzywo ma swoje zastosowanie nie tylko w przypadku ciast i deserów. Nowalijkę można przygotować również na słono. Przekonał się o tym nasz smakosz Mikołaj Rey. Rabarbar nie tylko dobrze smakuje. Ma także wiele wartości odżywczych. Jakich? Dlaczego w USA rabarbar jest uchodzi za owoc? Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść osoby mające problemy z nerkami? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Jak powinniśmy przechowywać truskawki? Jak i kiedy należy je myć? Anna Starmach zdradziła w Dzień Dobry TVN kilka swoich przepisów na truskawki. Zobaczcie, jak zrobić tartę z truskawkami i mango, sandwicha z truskawkami, chłodnik truskawkowy i sernik z truskawkami. Zapewniamy, że wszystko jest pyszne!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Odeta Moro przygotowali propozycje dań, które można zaserwować podczas wiosennego śniadania: kaszę jaglaną na dwa sposoby, truskawkowo-ziołową herbatę, gryczane pancakes z rabarbarem i spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Martin Gimenez Castro i jego żona Marta Mazur przygotowali dania kuchni argentyńskiej. Obok steków na stole pojawiły się: żabnica ze szparagami oraz sałatka eko z krewetkami.
Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.
Czosnek niedźwiedzi to roślina nieco zapomniana, dziko rosnąca. Od czosnku pospolitego różni go to, że ma w sobie więcej siarki. Jest przez to skuteczniejszy niż czosnek zwyczajny. Skąd nazwa rośliny? Czy czosnek daje siły? W jakiej formie jest on jadalny? I co możemy przyrządzić z czosnku niedźwiedziego? Mikołaj Rey o swoim kolejnym kulinarnym podboju opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Zioła nadają potrawom charakteru. Nie tylko tym wytrawnym, bo pasują również do słodkich ciast. Gdzie najlepiej kupować i jak pielęgnować zioła, by nie straciły wartości odżywczych? Swoimi sposobami podzielił się Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował między innymi, zupę ze szparagów z koperkiem, szałwiowego kurczaka, sałatkę z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym, rozmarynowe kruche ciasto, marynowane truskawki z cukrem miętowy oraz aromatyzowane oliwy.
Melanzane alla Parmigiana, torta al testo i fragole con aceto balsamico czyli włoska kuchnia na dzień dobry! Naszym gościem była dziś Monika Mariotti. Czy bardziej czuje się Polką czy Włoszką i czy poza aktorstwem i gotowaniem ma jeszcze jakieś inne pasje?