Kuchnia międzypokoleniowa. Hummus i pączki

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Aleksandra Karkowska, współautorka książki „Banany z cukru pudru”. Panie przygotowały potrawy z okazji Dnia Babci. Na naszym stole pojawił się hummus i burgery z cieciorki, ale również tradycyjne pączki.

BURGERY Z CIECIORKI Z KUKURYDZĄ

Składniki:

1 kubek ugotowanej ciecierzycy

1 kolba świeżej kukurydzy

1/2 pęczka świeżej kolendry (lub bazylii)

3 łyżki mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

2 łyżki liści świeżej kolendry

1 łyżeczka nasion kuminu

Szczypta soli

Olej do smażenia

Dodatki: bułki do burgerów, sałata, cebula czerwona, pomidor, ogórek zielony, keczup

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na burgery wrzuć do blendera i zmiksuj, ale nie na gładką masę. Składniki powinny być zmiksowane, ale wyczuwalne. Uformuj 5 burgerów i wsadź na 45 minut do lodówki. Następnie smaż z obu stron na złoty kolor i podaj w bułce z ulubionymi dodatkami.

HUMMUS MIĘTOWY

Składniki:

400 g ugotowanej ciecierzycy

1 łyżka pasty Tahini

4 ząbki czosnku

20 g oleju sezamowego

40 g oliwy cytrynowej

50 g soku z cytryny

1 łyżeczka soli

Pół słoika suszonych pomidorów

Duży pęczek mięty

Do podania: chlebek pita

Przygotowanie:

Do malaksera włóż ciecierzycę i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki (pozostaw parę listków mięty do dekoracji) i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty, którą bez problemu można rozsmarować na chlebku pita. Przed podaniem polej z wierzchu kropelką oliwy cytrynowej.

SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z ZIOŁOWYM PESTO

Składniki:

2 duże cukinie

2 duże marchewki

SKŁADNIKI NA PESTO:

1 pęczek zielonej pietruszki

1 pęczek koperku

1 pęczek bazylii

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

5 łyżek oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

50 g tartego parmezanu

50 g pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Do miski nalej zimną wodę. Marchewkę i cukinię pokrój w julienne i wsadź do zimnej wody w misce. Miskę natomiast na czas przygotowania pesto umieść w lodówce. Do blendera wrzuć czosnek i zmiksuj. Następnie dodaj koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika pozostawiając 1 łyżkę do dekoracji. Zmiksuj na gładką masę. Cukinię i marchewkę odcedź na sitki i połącz z pesto. Udekoruj listkami bazylii i pozostałymi pestkami słonecznika.

Przepis Aleksandry Karkowskiej na pączki

Składniki:

1 kg mąki tortowej, koniecznie przesianej, to da jej dużo powietrza i będzie ładnie ciasto rosło

10 dkg drożdży najlepsze są świeże

10-15 dkg cukru

1/2 mleka pełnego

6 żółtek z dużych jaj i 1 cale jajo

Szczypta soli do smaku

5-6 łyżek nie za wielkich oliwy

Kieliszek spirytusu 50 gram

Sok z cytryny tak na oko tzn. łyżkę do herbaty

Przygotowanie:

Połącz 1 łyżkę mąki, 1 małą łyżeczkę cukru i drożdży i 1/3 szklanki ciepłego mleka rozmieszaj i postaw w ciepłym miejscu do rośnięcia. Przykryj ściereczką. Dodaj przesianą mąkę, mleko, żółtka, rozczyn drożdżowy, sok z cytryny, spirytus i zacznij powoli wyrabiać. Jak masa będzie zupełnie jednolita dodaj olej lub rozpuszczone ciepłe, ale nie gorące masło. Zdejmij szumowiny z masła. Masa ma mieć konsystencję dobrej, gęstej śmietany. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione musi odchodzić od ręki czy łyżki drewnianej. Pozostaw w ciepłym miejscu przykryte ściereczka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości