BURGERY Z CIECIORKI Z KUKURYDZĄ
Składniki:
1 kubek ugotowanej ciecierzycy
1 kolba świeżej kukurydzy
1/2 pęczka świeżej kolendry (lub bazylii)
3 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki liści świeżej kolendry
1 łyżeczka nasion kuminu
Szczypta soli
Olej do smażenia
Dodatki: bułki do burgerów, sałata, cebula czerwona, pomidor, ogórek zielony, keczup
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na burgery wrzuć do blendera i zmiksuj, ale nie na gładką masę. Składniki powinny być zmiksowane, ale wyczuwalne. Uformuj 5 burgerów i wsadź na 45 minut do lodówki. Następnie smaż z obu stron na złoty kolor i podaj w bułce z ulubionymi dodatkami.
HUMMUS MIĘTOWY
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka pasty Tahini
4 ząbki czosnku
20 g oleju sezamowego
40 g oliwy cytrynowej
50 g soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Pół słoika suszonych pomidorów
Duży pęczek mięty
Do podania: chlebek pita
Przygotowanie:
Do malaksera włóż ciecierzycę i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki (pozostaw parę listków mięty do dekoracji) i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty, którą bez problemu można rozsmarować na chlebku pita. Przed podaniem polej z wierzchu kropelką oliwy cytrynowej.
SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z ZIOŁOWYM PESTO
Składniki:
2 duże cukinie
2 duże marchewki
SKŁADNIKI NA PESTO:
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek koperku
1 pęczek bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
5 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
50 g tartego parmezanu
50 g pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Do miski nalej zimną wodę. Marchewkę i cukinię pokrój w julienne i wsadź do zimnej wody w misce. Miskę natomiast na czas przygotowania pesto umieść w lodówce. Do blendera wrzuć czosnek i zmiksuj. Następnie dodaj koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika pozostawiając 1 łyżkę do dekoracji. Zmiksuj na gładką masę. Cukinię i marchewkę odcedź na sitki i połącz z pesto. Udekoruj listkami bazylii i pozostałymi pestkami słonecznika.
Przepis Aleksandry Karkowskiej na pączki
Składniki:
1 kg mąki tortowej, koniecznie przesianej, to da jej dużo powietrza i będzie ładnie ciasto rosło
10 dkg drożdży najlepsze są świeże
10-15 dkg cukru
1/2 mleka pełnego
6 żółtek z dużych jaj i 1 cale jajo
Szczypta soli do smaku
5-6 łyżek nie za wielkich oliwy
Kieliszek spirytusu 50 gram
Sok z cytryny tak na oko tzn. łyżkę do herbaty
Przygotowanie:
Połącz 1 łyżkę mąki, 1 małą łyżeczkę cukru i drożdży i 1/3 szklanki ciepłego mleka rozmieszaj i postaw w ciepłym miejscu do rośnięcia. Przykryj ściereczką. Dodaj przesianą mąkę, mleko, żółtka, rozczyn drożdżowy, sok z cytryny, spirytus i zacznij powoli wyrabiać. Jak masa będzie zupełnie jednolita dodaj olej lub rozpuszczone ciepłe, ale nie gorące masło. Zdejmij szumowiny z masła. Masa ma mieć konsystencję dobrej, gęstej śmietany. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione musi odchodzić od ręki czy łyżki drewnianej. Pozostaw w ciepłym miejscu przykryte ściereczka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN