Czosnkowe pieczarki
Składniki:
6 łyżki oliwy z oliwek
700 g małych pieczarek brunatnych lub zwykłych
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Łyżka listków tymianku
0,5 kieliszka wina
Sok z polówki cytryny
Sól i pieprz
Duży pęczek natki pietruszki
1 ciabata
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać mocno oliwę. Dodać pieczarki i zostawić aż przypieką im się kapelusze. Nie należy mieszać za szybko bo puszczą soki i zaczną się gotować a nie smażyć. Wymieszać i smazyć około 5 minut. Dodać masło i smażyć kolejne 5 minut i smażyć aż nabiorą pięknego brązowego koloru.
Dodać listki tymianku, sól i pieprz i czosnek. Smażyć przez chwilę Dodać wino i sok z cytryny. Gotować aż płyny wyparują. Dodać posiekaną pietruszkę, wymeiszać.Przełożyć na duży talerz. Ciabatę porwać na kawałki i poukładać po wierzchu.
Zupa z boczniaków i shitake
Składniki:
Wywar:
300 g grzybów: pieczarki, shitake, boczniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
Kawałek pora
5 cm kawałek imbiru
Małe chilli
3 goździki
Liść laurowy
2 ziela angielskie
1 gwiazda anyżu-opcjonalnie
Dodatki:
400 g boczniaków
300 g shitake
1 por
1 marchewka
1 filet z kurczaka
Sos sojowy
Sól, pierz i cukier
Pęczek dymki
Sposób przygotowania:
Wywar: grzyby i warzywa pokroić na mniejsze kawałki, zalać 10 litrami wody. Dodać drobno pokrojony imbir i chilli oraz przyprawy. Gotować 1,5 godziny. W tym czasie pokroić w paski grzyby oraz mięso kurczaka. Marchewkę oraz por pokroić w zapałki. Wywar odcedzić dodać do niego grzyby, mięso oraz warzywa. Gotować około 10 minut wszystko się ugotuje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sosem sojowym. Przed podaniem posypać posiekaną dymką.
Bułki z pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
10 g drożdży
230 ml wody
1 mała łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
Farsz:
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 marchewka
1,5 kg pieczarek
Sól i pieprz
2 peczki pietruszki
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i oliwę. Wymieszać i zagnieść aż ciasto będzie spreżyste. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać strartą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plastreki pieczarki. Dusić aż grzyby będą miękkie a wszystkie soki z pieczarek odparują. Doprawić soląi pieprzem. Pod koneic dodać posiekaną natkę pietruszki. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Lekko w rękach rozpłaszczyć. Na środek nałożyć czesć farszu, zaciągnąć ciasto aby przykryć farsz. Bułeczki ułożyć w okrągłym natłuszczonym naczyniu tak aby podczas wyrastania połączyły się ze sobą. Odstawić do kolejnego wyrastania na 30 minut. Następnie upiec w rozgrzanym do 200ºC piekarniku przez 30 minut.
Pieczarkos
Składniki:
Połowa składników na farsz z przepisu bułki z pieczarkami
100 g żółtego sera
4 podłużne bułki
Sposób przygotowania:
Wydrążyć bułki ze środka. Do ciepłego farszu dodać starty żółty ser, wymieszać i nałożyć do środka bułek.
Grzyby portobello z jajecznicą
Składniki:
4-6 grzybów portobello
2 łyżki masła
6 dużych jajek
2 łyżki masła
Sól i pieprz
Szczypiorek
100 g orzechów włoskich
50 g twardego sera
Sposób przygotowania:
Z grzybów usunąć nóżki. Kapelusze usmażyć na maśle po kilka minut z każdej strony. Nóżki z grzybów pokorić w plasterki i podsmażyć na maśle, dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez chwilę aż będzie bardzo luźna. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. Do środka grzybów nałożyć jajecznicę. Grzyby podprażyć na suchej patelni a następnie zmiksować z serem. Posypką posypać grzyby po wierzchu i wstawić do rozgrzanego do 180ºC na 10 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry
Źródło: Dzień Dobry TVN