Risotto z orzechami i rodzynkami
Składniki:
40 g rodzynków, najlepiej jumbo (duże)
40 g orzechów pecan
100 g ryżu basmati lub parboiled
szczypta cynamonu do smaku
łyżeczka cukru kokosowego
łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente - od momentu wrzenia wody odliczyć 10 min i wyjąć ryż. Opłukać pod zimną wodą i przełożyć do naczynia. Rodzynki i orzechy posiekać, dodać do ryżu. Dodać łyżeczkę oleju do rozprowadzenia równomiernie i przyprawić cukrem kokosowym i cynamonem.
Koktajl jajeczno-owocowy
Składniki:
4 jaja kurze
2 duże, dojrzale banany
pół dojrzałego awokado
100 ml mleka kokosowego pełnotłustego
100 ml wody kokosowej
opcjonalnie białko serwatkowe o smaku waniliowym
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmieszać na jednolitą masę.
Omlet szpinakowo-brokułowy
Składniki:
2-3 różyczki brokuła
garść liści młodego szpinaku
2-3 ząbków czosnku
4 jaja kurze
łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ubić w misce z solą i pieprzem. Rozgnieść czosnek, połączyć ze szpinakiem i lekko zblanszowanymi różyczkami brokuła i zmiksować. Połączyć całość masy z jajkami i smażyć na małym ogniu na oleju kokosowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN