W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała mistrzyni MMA Joanna Jędrzejczyk. Pomagał jej osobisty dietetyk Jakub Mauricz. Jaki jest sekret diety Asi? Czy wiedzieliście, że mistrzyni lubi jeść boczek? Na naszym stole znalazły się takie potrawy jak: risotto z orzechami i rodzynkami, koktajl jajeczno-owocowy i omlet szpinakowo-brokułowy.
Risotto z orzechami i rodzynkami
Składniki:
40 g rodzynków, najlepiej jumbo (duże)
40 g orzechów pecan
100 g ryżu basmati lub parboiled
szczypta cynamonu do smaku
łyżeczka cukru kokosowego
łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente - od momentu wrzenia wody odliczyć 10 min i wyjąć ryż. Opłukać pod zimną wodą i przełożyć do naczynia. Rodzynki i orzechy posiekać, dodać do ryżu. Dodać łyżeczkę oleju do rozprowadzenia równomiernie i przyprawić cukrem kokosowym i cynamonem.
Koktajl jajeczno-owocowy
Składniki:
4 jaja kurze
2 duże, dojrzale banany
pół dojrzałego awokado
100 ml mleka kokosowego pełnotłustego
100 ml wody kokosowej
opcjonalnie białko serwatkowe o smaku waniliowym
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmieszać na jednolitą masę.
Omlet szpinakowo-brokułowy
Składniki:
2-3 różyczki brokuła
garść liści młodego szpinaku
2-3 ząbków czosnku
4 jaja kurze
łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ubić w misce z solą i pieprzem. Rozgnieść czosnek, połączyć ze szpinakiem i lekko zblanszowanymi różyczkami brokuła i zmiksować. Połączyć całość masy z jajkami i smażyć na małym ogniu na oleju kokosowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN