Rozbudzający - rozgrzewający napar z mięty i rumianku
Składniki:
Mięta – Herbapol
Rumianek – Herbapol
Cytryna
Miód
Korzeń imbiru
Świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatki ziołowe Herbapol zalewamy wrzątkiem, dodajemy kawałki obranego korzenia imbiru, parzymy. Do przestudzonego naparu dodajemy sok z cytryny, wg upodobań, dosładzamy do smaku miodem (pamiętajmy aby płyn nie był gorący, miód dodany do wrzątku traci swoje właściwości). Dekorujemy listkami mięty. Taki napar poprawia trawienie, dodaje energii, rozgrzewa Nas w mroźne dni, dostarcza sporej dawki witaminy C.
Zupa śniadaniowa
Składniki:
2/3 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków ryżowych
Mleko
Miód
Szczypta kurkumy
Imbir świeży lub mielony
Rodzynki
Gruszka (obrana pokrojona w kostkę, uprażona na maśle)
Cytryna
Napar z herbaty – Dzika Róża – Herbapol
Orzechy włoskie
Syrop gruszka z melisą i głogiem – Herbapol
Przygotowanie:
Herbatkę ziołową Dzika Róża Herbapol, zalewamy wrzątkiem, parzymy. W rondelku podprażamy gruszkę pokrojoną w kostkę na maśle z odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Po chwili dosypujemy kaszę, płatki owsiane, ryżowe, zalewamy naparem z dzikiej róży. Dodajemy imbir, kurkumę, sok z cytryny, rodzynki, orzechy, całość gotujemy przez kilka minut, na koniec zupę można uzupełnić mlekiem, ale dolewamy je na końcu w momencie słodzenia miodem. Taką zupę można przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Oprócz wymienionych kasz, można stosować zamiennie kaszę kukurydzianą, płatki pszenne, płatki jęczmienne. Zamiast rodzynek możemy użyć daktyli, kandyzowanego imbiru, suszonych śliwek.
Sałatka z koprem włoskim, ogórkiem, chrzanem, wędzonym pstrągiem/makrelą
Składniki:
Koper włoski – Herbapol, wykorzystamy nasiona
Koper włoski – jako warzywo
Rukola
Ogórek zielony
1 łodyga selera naciowego
Zielone jabłko
Chrzan
Cytryna
Oliwa
Cukier
Sól, pieprz
Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach/wędzona makrela/wędzony pstrąg – do wyboru
Przygotowanie:
Umyte warzywa kroimy: koper włoski w pióra, ogórek zielony pozbawiony pestek w kostkę, seler w paski, obrane jabłko także w kostkę lekko skrapiając sokiem z cytryny. Całość dodajemy do miski z sałatą, delikatnie mieszamy. W kubeczku/miseczce ucieramy nasiona kopru włoskiego z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dosładzamy delikatnie miodem, dodajemy chrzan (utarty lub ze słoiczka). Mieszamy. Na sałacie układamy wędzoną wybraną rybę, całość polewamy sosem. Koper włoski poprawia trawienie, chrzan, cytryna dodają witaminy C, a ryba bogata jest w kwasy omega.
Naleśniki na naparze z pokrzywy z dżemem agrestowym/czereśniowym
Składniki:
2/3 jajka
6/9 łyżek mąki
1/3 szklanki (2/3) mleka
1/3 szklanki (2/3) naparu z pokrzywy – Herbapol
Woda gazowana
Sól/cukier
Dżem agrestowy – Herbapol
Dżem z czereśni – Herbapol
Cukier puder
Cytryna
Masło klarowane
Przygotowanie:
Szykujemy napar z pokrzywy Herbapol, musi być ostudzony. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, ostudzony napar z pokrzywy, szczyptę soli, szczyptę cukru (opcjonalnie wodę gazowaną), dodajemy mąkę, ciągle mieszając tak aby uzyskać kleiste lejące się ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, podajemy z ulubionym dżemem Herbapol. Oprószamy cukrem pudrem i startą skórką ze sparzonej cytryny. Słodko, energetycznie, smacznie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN