Kuchnia lekka, zdrowa i pożywna!

W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Adam Kozanecki. Finalista programu MasterChef na świąteczne i sylwestrowe przejedzenie przygotował rozgrzewający napar z mięty i rumianku, zupę śniadaniową, sałatkę z koprem włoskim oraz naleśniki na naparze z pokrzywy. Spróbujecie?

Rozbudzający - rozgrzewający napar z mięty i rumianku

Składniki:

Mięta – Herbapol

Rumianek – Herbapol

Cytryna

Miód

Korzeń imbiru

Świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatki ziołowe Herbapol zalewamy wrzątkiem, dodajemy kawałki obranego korzenia imbiru, parzymy. Do przestudzonego naparu dodajemy sok z cytryny, wg upodobań, dosładzamy do smaku miodem (pamiętajmy aby płyn nie był gorący, miód dodany do wrzątku traci swoje właściwości). Dekorujemy listkami mięty. Taki napar poprawia trawienie, dodaje energii, rozgrzewa Nas w mroźne dni, dostarcza sporej dawki witaminy C.

Zupa śniadaniowa

Składniki:

2/3 łyżki kaszy jaglanej

3 łyżki płatków owsianych

3 łyżki płatków ryżowych 

Mleko

Miód

Szczypta kurkumy

Imbir świeży lub mielony

Rodzynki

Gruszka (obrana pokrojona w kostkę, uprażona na maśle)

Cytryna

Napar z herbaty – Dzika Róża – Herbapol

Orzechy włoskie

Syrop gruszka z melisą i głogiem – Herbapol

Przygotowanie:

Herbatkę ziołową Dzika Róża Herbapol, zalewamy wrzątkiem, parzymy. W rondelku podprażamy gruszkę pokrojoną w kostkę na maśle z odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Po chwili dosypujemy kaszę, płatki owsiane, ryżowe, zalewamy naparem z dzikiej róży. Dodajemy imbir, kurkumę, sok z cytryny, rodzynki, orzechy, całość gotujemy przez kilka minut, na koniec zupę można uzupełnić mlekiem, ale dolewamy je na końcu w momencie słodzenia miodem. Taką zupę można przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Oprócz wymienionych kasz, można stosować zamiennie kaszę kukurydzianą, płatki pszenne, płatki jęczmienne. Zamiast rodzynek możemy użyć daktyli, kandyzowanego imbiru, suszonych śliwek.

Sałatka z koprem włoskim, ogórkiem, chrzanem, wędzonym pstrągiem/makrelą

Składniki:

Koper włoski – Herbapol, wykorzystamy nasiona

Koper włoski – jako warzywo

Rukola

Ogórek zielony

1 łodyga selera naciowego

Zielone jabłko

Chrzan

Cytryna

Oliwa

Cukier

Sól, pieprz

Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach/wędzona makrela/wędzony pstrąg – do wyboru

Przygotowanie:

Umyte warzywa kroimy: koper włoski w pióra, ogórek zielony pozbawiony pestek w kostkę, seler w paski, obrane jabłko także w kostkę lekko skrapiając sokiem z cytryny. Całość dodajemy do miski z sałatą, delikatnie mieszamy. W kubeczku/miseczce ucieramy nasiona kopru włoskiego z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dosładzamy delikatnie miodem, dodajemy chrzan (utarty lub ze słoiczka). Mieszamy. Na sałacie układamy wędzoną wybraną rybę, całość polewamy sosem. Koper włoski poprawia trawienie, chrzan, cytryna dodają witaminy C, a ryba bogata jest w kwasy omega.

Naleśniki na naparze z pokrzywy z dżemem agrestowym/czereśniowym

Składniki:

2/3 jajka

6/9 łyżek mąki

1/3 szklanki (2/3) mleka

1/3 szklanki (2/3) naparu z pokrzywy – Herbapol

Woda gazowana

Sól/cukier

Dżem agrestowy – Herbapol

Dżem z czereśni – Herbapol

Cukier puder

Cytryna

Masło klarowane

Przygotowanie:

Szykujemy napar z pokrzywy Herbapol, musi być ostudzony. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, ostudzony napar z pokrzywy, szczyptę soli, szczyptę cukru (opcjonalnie wodę gazowaną), dodajemy mąkę, ciągle mieszając tak aby uzyskać kleiste lejące się ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, podajemy z ulubionym dżemem Herbapol. Oprószamy cukrem pudrem i startą skórką ze sparzonej cytryny. Słodko, energetycznie, smacznie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości