Słodki podwieczorek, słodkie przepisy

Kucharz Adam Kozanecki w naszej kuchni przywołuje lato w środku zimy. Skorzystajcie z jego przepisów na: placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe i domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem. Smacznego!

Placuszki serowe z czarną porzeczką

Składniki:

250g twarogu

100g kwaśnej śmietany

2 jajka

szklanka mąki

laska wanilii lub cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej

olej do smażenia

cukier puder

dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, proszek do pieczenia/sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, by racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem z czarnej porzeczki.

Risotto malinowe

Przygotowanie:

3/4 szklanki ryżu do risotto

200 ml intensywnego malinowego naparu herbacianego

200 ml mleka

otarta skórka z cytryny

sok z cytryny

miód

konfitura malinowa

podprażone płatki migdałowe

Przygotowanie:

Napar herbaciany: trzy saszetki herbatki malinowej zalać wrzątkiem - 200 ml. Na patelnię wrzucić ryż do risotto, delikatnie prażyć, po chwili dolać przygotowany napar herbaciany. Ciągle mieszać, dodać trochę startej skórki z cytryny, łyżkę soku z cytryny, dalej mieszać. Gdy ryż zacznie wciągać napar, podlewać stopniowo mlekiem ciągle mieszając. Gotowe risotto podawać z konfiturą z malin i prażonymi płatkami migdałowymi.

Domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem

Przygotowanie:

1,5 szklanki mleka

100 ml intensywnego naparu herbacianego z dzikiej róży

łyżeczka wody różanej

łyżka masła

1 żółtko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

kwiat róży (różowa, czerwona) – płatki, do dekoracji

cukier

100 g masła

150 g mąki pszennej typ 480

50 g cukru pudru

szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Mąkę, masło, cukier i szczyptę soli, miksować w malakserze. Zagnieść ciasto, następnie schłodzić i rozwałkować. Formować ciasteczka. Piec w piekarniku kilka minut, aż będą złociste. D torebki herbatki owocowej z dzikiej róży zalać wrzątkiem – 100 ml. Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować wraz z naparem, łyżką masła, odrobiną cukru i łyżką wody różanej. W odlanej części mleka wymieszać żółtko i obie mąki. Gdy płyn zacznie się gotować, wlać do niego zawartość szklanki. Gotować kilka minut energicznie mieszając. Podawać z kruchym ciasteczkiem i płatkami róży.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości