Szybko i bardzo smacznie

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Klaudia Budny. Uczestniczka programu „Masterchef” zaprezentowała kuchnię dla zapracowanych. Ma być szybko, ale przede wszystkim smacznie!

Wytrawna sałatka z owocami

Składniki:

Opakowanie mixu sałat

Grapefruit

Ananas świeży

Awokado

3 pomarańcze

2 łyżeczki cukru lub miodu

80 ml oleju

Przygotowanie:

Na początku należy wlać 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy do garnka, dodać cukier i gotując zredukować o 2/3 objętości. W tym czasie sałatę umyć i włożyć do miski. Grapefruita obrać ze skórki i wyfiletować, aby pozbyć się białej skórki. Następnie 2 grube plastry ananasa trzeba obrać ze skóry, wydrążyć twardą część ze środka i pokroić w dużą kostkę. Z awokado wydrążyć miąższ nie uszkadzając go i pokroić w kostkę. Jak sok z pomarańczy się zredukuje ostudzić go, a potem powoli wlewać olej energicznie mieszając rózgą (trzepaczką). Gotowym sosem polać sałatkę i wymieszać.

Penne z kurczakiem i pomidorami

Składniki:

250 g makaronu penne

250 g pomidorków koktajlowych

200 g czarnych oliwek

200 g filetu z kurczaka

100 g sera brie

Mała cebulka

2 ząbki czosnku

Świeża bazylia

Oliwa

Sól, pieprz

Mielona słodka papryka

Suszone oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulkę drobno posiekać w kostkę i zeszklić na patelni na ok. 3-4 łyżkach oliwy. Dodać obrany i posiekany czosnek, a po przekrojone na pół pomidory koktajlowe i oliwki. Smażyć wszystko jakieś 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojony w dużą kostkę filet z kurczaka. Doprawić wszystko solą, pieprzem, czerwoną papryką i szczyptą suszonego oregano. Ugotowany makaron wrzucić do pozostałych składników, dokładnie wymieszać, dodać na wierzch pokrojony w plastry ser brie i świeże liście bazylii.

Łosoś z puree ziemniaczanym i sosem porowym

Składniki:

400 g filetu z łososia ze skórą

sól i pieprz

Przygotowanie:

Filet podzielić na 3 części. Naciąć delikatnie skórę, doprawiać solą i pieprzem i smażyć na odrobinie oleju ok.4 minuty na skórze i jakieś 2 minuty po stronie mięsa.

Puree:

0,5 kg ziemniaków

2 łyżki masła

Łyżka śmietany 30%

Szczypiorek

Sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na dużą kostkę i ugotować. Jak będą miękkie, odlać wodę i zacząć rozgniatać dodając masło, śmietanę i szczyptę soli (opcjonalnie). Posiekać drobno 3-4 łodyżki szczypiorku i wymieszać łyżką.

Sos:

2 łyżki masła

Połowa białej części pora

200 ml śmietanki 30%

Mała łyżeczka mąki

Szczypta soli, cukru i pieprzu białego

Przygotowanie:

Posiekać w półtalarki pora i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać śmietankę. Dodać sól, cukier i pieprz i chwilę zagotować. Gotowe 

Sałatka macedońska

Składniki:

Różne owoce,np.:

Mango

Kiwi

Ananas

Pomarańcze

Winogrona

Brzoskwinie

Przygotowanie:

Wszystkie owoce pokroić na równą kostkę.

Sos czekoladowy:

100 g gorzkiej czekolady

50 g masła

50 ml śmietanki

Przygotowanie:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z masłem, dolać śmietankę wystudzić. Do poleży można dodać prażone orzechy. Gotową polewą polać owoce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości