Wytrawna sałatka z owocami
Składniki:
Opakowanie mixu sałat
Grapefruit
Ananas świeży
Awokado
3 pomarańcze
2 łyżeczki cukru lub miodu
80 ml oleju
Przygotowanie:
Na początku należy wlać 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy do garnka, dodać cukier i gotując zredukować o 2/3 objętości. W tym czasie sałatę umyć i włożyć do miski. Grapefruita obrać ze skórki i wyfiletować, aby pozbyć się białej skórki. Następnie 2 grube plastry ananasa trzeba obrać ze skóry, wydrążyć twardą część ze środka i pokroić w dużą kostkę. Z awokado wydrążyć miąższ nie uszkadzając go i pokroić w kostkę. Jak sok z pomarańczy się zredukuje ostudzić go, a potem powoli wlewać olej energicznie mieszając rózgą (trzepaczką). Gotowym sosem polać sałatkę i wymieszać.
Penne z kurczakiem i pomidorami
Składniki:
250 g makaronu penne
250 g pomidorków koktajlowych
200 g czarnych oliwek
200 g filetu z kurczaka
100 g sera brie
Mała cebulka
2 ząbki czosnku
Świeża bazylia
Oliwa
Sól, pieprz
Mielona słodka papryka
Suszone oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulkę drobno posiekać w kostkę i zeszklić na patelni na ok. 3-4 łyżkach oliwy. Dodać obrany i posiekany czosnek, a po przekrojone na pół pomidory koktajlowe i oliwki. Smażyć wszystko jakieś 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojony w dużą kostkę filet z kurczaka. Doprawić wszystko solą, pieprzem, czerwoną papryką i szczyptą suszonego oregano. Ugotowany makaron wrzucić do pozostałych składników, dokładnie wymieszać, dodać na wierzch pokrojony w plastry ser brie i świeże liście bazylii.
Łosoś z puree ziemniaczanym i sosem porowym
Składniki:
400 g filetu z łososia ze skórą
sól i pieprz
Przygotowanie:
Filet podzielić na 3 części. Naciąć delikatnie skórę, doprawiać solą i pieprzem i smażyć na odrobinie oleju ok.4 minuty na skórze i jakieś 2 minuty po stronie mięsa.
Puree:
0,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
Łyżka śmietany 30%
Szczypiorek
Sól (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na dużą kostkę i ugotować. Jak będą miękkie, odlać wodę i zacząć rozgniatać dodając masło, śmietanę i szczyptę soli (opcjonalnie). Posiekać drobno 3-4 łodyżki szczypiorku i wymieszać łyżką.
Sos:
2 łyżki masła
Połowa białej części pora
200 ml śmietanki 30%
Mała łyżeczka mąki
Szczypta soli, cukru i pieprzu białego
Przygotowanie:
Posiekać w półtalarki pora i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać śmietankę. Dodać sól, cukier i pieprz i chwilę zagotować. Gotowe
Sałatka macedońska
Składniki:
Różne owoce,np.:
Mango
Kiwi
Ananas
Pomarańcze
Winogrona
Brzoskwinie
Przygotowanie:
Wszystkie owoce pokroić na równą kostkę.
Sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 ml śmietanki
Przygotowanie:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z masłem, dolać śmietankę wystudzić. Do poleży można dodać prażone orzechy. Gotową polewą polać owoce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN