Ferie w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Tomańska z córką Zosią i przyjaciółką Zosi – Jessicą udowodniły, że przy szykowaniu smacznych dań można doskonale się bawić. Przygotowały dla nas: różdżki wróżki, zupę Shreka i dinozaura, spaghetti z sosem pomidorowym i ośmiorniczkami, lody i pizzę z arbuza.

Różdżka wróżki

Składniki:

jasne winogrona

arbuz

długie patyczki drewniane do grilla

Przygotowanie:

Na patyczki nadziewamy kuleczki winogron. Z arbuza wycinamy wzory w kształcie serca, gwiazdek i ozdabiamy czubek patyczka.

Zupa Shreka i dinozaura

Składniki:

2 ogórki gruntowe (obrane)

1 zielona papryka

1 duże dojrzałe awokado

1 bulion warzywny

300 ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

1 ocet jabłkowy

sól morska

kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

Awokado kroimy w drobną kostkę, usuwamy skórkę i pestkę, polewamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojone ogórki, paprykę, czosnek, ocet, oliwę i miksujemy na gładką masę. Dolewamy bulion i jogurt. Wszystko miksujemy. Całość doprawiamy solą morską, jogurtem i kiełkami, schładzamy w lodówce.

Spaghetti z sosem pomidorowym i ośmiorniczkami

Składniki:

makaron spaghetti

parówki dla dzieci

puszka pomidorów pelati w sosie (nie koncentratu)

4 świeże pomidory

czosnek

bazylia do ozdoby

czosnek

oliwa z oliwek virgin

ser parmezan

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na początek szykujemy sos pomidorowy, klasyczny, włoski, zdrowy. Obieramy i kroimy czosnek. Pomidory pelati miażdżymy widelcem, ale nie rozgniatamy ich całkowicie.

Do niedużego garnka wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją, dodając powoli każdy ze składników, najpierw zarumieniony czosnek, następnie pomidory, pieprz i sól. Całość mieszamy i dusimy ok. 30 min., czekamy aż część wody odparuje.

Gotujemy parówki. Gotujemy makaron. Gotowe parówki kroimy wzdłuż, aby uzyskać macki ośmiornicy. Widelcem robimy oczka. Nabieramy makaron i sos pomidorowy, na górze kładziemy naszą ośmiorniczkę.

Zdrowe lody

Składniki:

woda mineralna

syrop klonowy

owoce, np. kiwi, banany, jagody, maliny, truskawki

cytryna

Przygotowanie:

Owoce kroimy w kostkę, blendujemy. Wlewamy do specjalnych plastikowych pojemników i ozdabiamy innymi kolorowymi owocami. Wstawiamy do zamrażalki na 2 godz.

Sobotni treat

Składniki:

sok jabłkowy

żelki

Przygotowanie:

Wkładamy żelki do pojemnika na lody (z patyczkiem) i dodajemy sok jabłkowy lub wodę mineralną niegazowaną. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.

Pizza z arbuza

Składniki:

owoce: kiwi, pomarańcz, jagody, maliny

czarna gorzka czekolada

duży arbuz

pudełko po pizzy

Przygotowanie:

Arbuza kroimy w płaty i ozdabiamy wcześniej pokrojonymi owocami. Dodajemy odrobinę gorzkiej czekolady.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości