Świąteczny cynamonowiec
Składniki:
220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki maku
75 g mielonych migdałów
100 g cukry brązowego
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
30 g drobno pokrojonych suszonych śliwek
30 g suszonej żurawiny
1 szklanka jogurtu greckiego
150 ml oleju roślinnego
cukier puder do dekoracji
100 g ciemnej czekolady startej na tarce lub pokrojonej nożem na cienkie plastry
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Dowolną formę, np. tortownicę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon, mak, migdały dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mokre (jajka, miód, jogurt, olej). Następnie połącz je razem i wymieszaj widelcem. Dodaj czekoladę, żurawinę i śliwki, i wymieszaj jeszcze raz. Piecz w piekarniku ok. 45 min. do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Ryba po grecku dla dzieci, przygotowana na parze
Składniki:
700 dkg filetów z dorsza
200 g marchewki
200 g cebuli
50 g selera
50 g korzenia pietruszki
400 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
200 ml wywaru
1 listek laurowy
sok z cytryny
szczypta czerwonej papryki
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Rybę dokładnie umyj, dodaj sól, pieprz (tylko część, resztę pozostaw do warzyw) i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i gotuj na parze 20 min. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Warzywa umieść w garnku, dodaj oliwę, sól, pieprz, wodę lub wywar, pomidory, liść laurowy, paprykę w przyprawie i duś pod przykryciem 25 min. Po upływie tego czasu ściągnij przykrywkę i gotuj kolejne 10 min, by woda odparowała. Następnie rybę przełóż na półmisek i wymieszaj z warzywami. Na koniec posyp zieloną pietruszką.
Kluski z makiem
Składniki:
500 g makaronu łazanki
1/2 puszki masy makowej
1 łyżka masła
1 l mleka
50 g namoczonych rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
skórka starta z pomarańczy
3 łyżki płatków migdałowych
5 łyżek miodu
Do dekoracji: ziarenka granatu
Przygotowanie:
Makaron łazanki ugotuj w mleku wraz ze szczyptą soli. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i masę makową wraz z morelami, rodzynkami i orzechami oraz skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Danie smakuje najlepiej następnego dnia, gdy składniki się przegryzą. Przed podaniem udekoruj ziarenkami granatu oraz płatkami migdałowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN