Jesienny łosoś

Andrzej Polan i Ewa Gawryluk przygotowali, w kuchni Dzień Dobry TVN, remedium na jesienne chłody! Zobaczcie ich przepisy na rozgrzewające dania z, bogatym w kwasy omega-3, łososiem norweskim! Znalazło się też coś dla mięsożerców! ;)

Łosoś norweski z purée z selera i jabłka z warzywami marynowanymi

Składniki:

400 g fileta z Łososia Norweskiego

600 g korzenia selera

2 jabłka szara reneta

100 ml śmietany 36%

500 ml mleka

60 g masła

ogórki kiszone

grzybki marynowane,

2 szalotki

koper

Przygotowanie: Szalotkę gotujemy kilka minut w wodzie i rozdzielamy na pojedyncze łódki. Przesmażamy na złoty kolor. Selera kroimy w kostkę zalewamy mlekiem, doprawiamy szczyptą soli i cukru. Gotujemy do miękkości. Ugotowanego selera odcedzamy, miksujemy na krem i dodajemy przesmażone zmiksowane jabłko. Dodajemy dla nadania lepszej kremowości śmietany i masła. Łososia smażymy na złoty kolor z jednej strony, drugą delikatnie podsmażamy na wyłączonym palniku. Rybę podajemy na puree z selera, posypujemy posiekanym drobno ogórkiem kiszonym, grzybkami marynowanymi i dekorujemy usmażonymi na złoty kolor łódkami z szalotki. Dekorujemy listkami kopru.

Łosoś norweski smażony z dynią, ryżem, żurawiną

Składniki:

400 g fileta z Łososia Norweskiego

300 g dyni

300 g ryżu arborio

100 g żurawiny suszonej

2-3 łodyżki jarmużu

1 cebula

2 łyżki masła

100 g sera dojrzewającego

1 pęczek włoszczyzny

olej do smażenia

1 cytryna

1 pęczek natki pietruszki

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion szybki. Na patelni przesmażamy cebule, dodajemy dynię, chwilę smażymy i dodajemy ryż. Lekko szklimy ryż i podlewamy porcjami bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy żurawinę, masło, ser dojrzewający, doprawiamy skórką z cytryny. Sól, pieprz, czarny. Łososia nacinamy od strony skóry, smażymy od tej strony do momentu zarumienienia , przekręcamy na drugą stronę i krótko smażymy tak aby łosoś pozostał w środku lekko różowy. Łososia podajemy na ryżu z przesmażonymi listkami jarmużu.

Łosoś norweski z pieczonymi ziemniakami, wędzonką i chrzanem

Składniki:

400 g fileta z Łososia Norweskiego

10 ziemniaków

olej do smażenia

sól

pieprz czarny

papryka ostra w proszku,

2 łyżki masła

1 cebula czerwona

100 g chorizo

2 łyżki chrzanu

150 g serka kremowego

2-3 liście kapusty włoskiej

koperek

Przygotowanie: Ziemniaki przekrawamy wzdłuż, połowę przekrojonych kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, posypujemy papryka, solą i wykładamy na papier do pieczenia. Pozostałe połówki podgotowujemy krótko i po wyjęciu z wody smarujemy olejem. Układamy na blaszce. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy chorizo, upieczoną kostkę ziemniaczaną, poszatkowaną kapustę włoską. Doprawiamy solą i pieprzem. powstałą sałatkę ziemniaczaną mieszamy z kawałkami łososia, wszystko wykładamy na połówki upieczonych ziemniaków i chwilę zapiekamy. Podajemy z sosem chrzanowym z serka mascarpone i chrzanu. Posypujemy wszystko koprem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości