Łosoś norweski z purée z selera i jabłka z warzywami marynowanymi
Składniki:
400 g fileta z Łososia Norweskiego
600 g korzenia selera
2 jabłka szara reneta
100 ml śmietany 36%
500 ml mleka
60 g masła
ogórki kiszone
grzybki marynowane,
2 szalotki
koper
Przygotowanie: Szalotkę gotujemy kilka minut w wodzie i rozdzielamy na pojedyncze łódki. Przesmażamy na złoty kolor. Selera kroimy w kostkę zalewamy mlekiem, doprawiamy szczyptą soli i cukru. Gotujemy do miękkości. Ugotowanego selera odcedzamy, miksujemy na krem i dodajemy przesmażone zmiksowane jabłko. Dodajemy dla nadania lepszej kremowości śmietany i masła. Łososia smażymy na złoty kolor z jednej strony, drugą delikatnie podsmażamy na wyłączonym palniku. Rybę podajemy na puree z selera, posypujemy posiekanym drobno ogórkiem kiszonym, grzybkami marynowanymi i dekorujemy usmażonymi na złoty kolor łódkami z szalotki. Dekorujemy listkami kopru.
Łosoś norweski smażony z dynią, ryżem, żurawiną
Składniki:
400 g fileta z Łososia Norweskiego
300 g dyni
300 g ryżu arborio
100 g żurawiny suszonej
2-3 łodyżki jarmużu
1 cebula
2 łyżki masła
100 g sera dojrzewającego
1 pęczek włoszczyzny
olej do smażenia
1 cytryna
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion szybki. Na patelni przesmażamy cebule, dodajemy dynię, chwilę smażymy i dodajemy ryż. Lekko szklimy ryż i podlewamy porcjami bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy żurawinę, masło, ser dojrzewający, doprawiamy skórką z cytryny. Sól, pieprz, czarny. Łososia nacinamy od strony skóry, smażymy od tej strony do momentu zarumienienia , przekręcamy na drugą stronę i krótko smażymy tak aby łosoś pozostał w środku lekko różowy. Łososia podajemy na ryżu z przesmażonymi listkami jarmużu.
Łosoś norweski z pieczonymi ziemniakami, wędzonką i chrzanem
Składniki:
400 g fileta z Łososia Norweskiego
10 ziemniaków
olej do smażenia
sól
pieprz czarny
papryka ostra w proszku,
2 łyżki masła
1 cebula czerwona
100 g chorizo
2 łyżki chrzanu
150 g serka kremowego
2-3 liście kapusty włoskiej
koperek
Przygotowanie: Ziemniaki przekrawamy wzdłuż, połowę przekrojonych kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, posypujemy papryka, solą i wykładamy na papier do pieczenia. Pozostałe połówki podgotowujemy krótko i po wyjęciu z wody smarujemy olejem. Układamy na blaszce. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy chorizo, upieczoną kostkę ziemniaczaną, poszatkowaną kapustę włoską. Doprawiamy solą i pieprzem. powstałą sałatkę ziemniaczaną mieszamy z kawałkami łososia, wszystko wykładamy na połówki upieczonych ziemniaków i chwilę zapiekamy. Podajemy z sosem chrzanowym z serka mascarpone i chrzanu. Posypujemy wszystko koprem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN