Idealne przekąski na sylwestra

Blogerka kulinrna Daria Ładocha zdradza swoje przepisy na łatwe w przygotowaniu i smaczne sylwestrowe przekąski. Przygotowanie ich zajmie Ci tylko chwilę!

Sałatka z tuńczykiem i mandarynkami

Składniki:

200 g makaronu

6-8 mandarynek

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

150 g papryki konserwowej pokrojonej w kostkę

5 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę

1 puszka kukurydzy odsączona na sitku

2 łyżki majonezu

szczypta soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedź na sitku. Do miski dodaj ugotowany makaron, tuńczyka, ogórki, paprykę oraz kukurydzę. Następnie obierz mandarynki i podziel na pojedyncze kawałki. Dodaj do sałatki. Następnie posól i popieprz do smaku i połącz z majonezem.

Sałatka z makaronem sojowym i krewetkami

Składniki:

1/2 małego opakowania makaronu sojowego namoczonego w gorącej wodzie przez 30 minut

500 g krewetek tygrysich oczyszczonych i obranych z pancerzy

1 zielony ogórek pokrojony w kostkę

1 mango obrane i pokrojone w łódeczki

1 szczypiorek pokrojony w 1 cm paski

1 opakowanie orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku drobno posiekanych

1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

Składniki sosu:

4 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 papryczki chilli drobno posiekane, 1 łyżka gorącej wody

Przygotowanie:

Namoczony makaron odcedź na sitku i pokrój nożyczkami na krótsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek i wrzuć krewetki. Dodaj zieloną pietruszkę i podsmażaj, aż krewetki zrobią się jasnoróżowe. Makaron przeżuć do miski, dodaj mango i ogórka oraz szczypiorek. Dodaj krewetki i orzechy. W małej miseczce rozrób sos mieszając dokładnie wszystkie składniki. Polej sałatkę i odstaw na godzinę.

Makaron z łososiem, pesto i mozzarellą

Składniki:

150 g makaronu

100 g wędzonego łososia

1 opakowanie mozzarelli

2 ząbki czosnku

2 łyżki zielonego pesto

10 pomidorków koktajlowych

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 papryczka chilli (opcjonalnie)

2 łyzki oliwy

kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu pozostawiając dwie łyżki wody, w której się gotował. W dużym rondlu podgrzej oliwę. Dodaj czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i łososia i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron, wodę z makaronu oraz pesto. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i na koniec udekoruj poszarpaną mozzarellą oraz liskami bazylii.

Szaszłyki z mięsa z dipem orzechowym

Składniki:

400g mięsa z kurczaka pokrojonego w cienkie paski

Marynata:

2cm świeżego korzenia imbiru

3-4 liście limety kaffir

1/2 łodygi trawy cytrynowej

1łyżeczka kminu

6 łyżeczek soku z limonki

3 łyżeczek cukru palmowego

3 łyżeczki sosu rybnego

3 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki kurkumy

Długie wykałaczki (namoczone w wodzie przez ok.1/2 h)

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki marynaty. Mięso przełóż do miski, zalej marynatą, zafoliuj i wstaw do lodówki na godzinę. Zamarynowane mięso nabij na patyczki do szaszłyków ("na harmonijkę") do maksymalnie połowy długości patyczka. Grilluj podlewając cały czas marynatą do momentu, aż mięso będzie złociste. Podawaj z dipami.

Dip orzechowy

Składniki:

400 ml mleka kokosowego

50 g pasty curry Massaman

4 łyżki soku z limonki

2 łyżeczki sosu rybnego

200 g cukru trzcinowego

200 g masła orzechowego

Przygotowanie:

Gotuj wszystkie składniki na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut, stale mieszając. Zdejmij dip z ognia, pozostaw do wystudzenia.

Ciecierzyca w sosie tandoori

Składniki:

200 g ugotowanej ciecierzycy

1 duża cebula

2 papryczki chilli

kawałek imbiru świeżego wielkości kciuka

3 ząbki czosnku

1 duża czerwona papryka

5 dojrzałych pomidorów

olej rzepakowy lub arachidowy do podsmażenia

2 łyżki pasty tandoori

1 puszka mleka kokosowego 400 ml

sok z połowy cytryny

garść świeżej mięty

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, chilli drobno posiekaj. Pomidory sparz i obierz ze skórki. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż chilli, czosnek i cebulę około 7 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. W tym czasie pokrój w cienki paski czerwona paprykę i dołóż do podsmażanych warzyw. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze parę minut. Pomidory pokrój na łódeczki. Do rondla dodaj pastę tandoori i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i dodaj mleko kokosowe. Całość przykryj i duś około 10 minut. Na sam koniec dodaj świeżą miętę, sól oraz pieprz, skrop sokiem z cytryny.

Humus z białej fasoli z orzechami

Składniki:

2 szklanki ugotowanej fasoli

50 g orzechów pinii podprażonych na suchej patelni

3 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

1 łyżka pasty tahini

15 g oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

pół pęczka świeżych liści bazylii

szczypta wędzonej papryki w przyprawie

kilka kromek pieczywa na naturalnym zakwasie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładka masę. Dodaj kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj kroplą oliwy, kilkoma orzechami oraz listkami bazylii. Podawaj na ciepłej grzance z pieczywa na naturalnym zakwasie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości