PIECZONE FRYTKI
Składniki:
1 kg ziemniaków
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
1/2 łyżeczki oregano
250 g białego serka
1 szczypiorek drobno posiekany
4 łyżki oliwy z oliwek – może być smakowa np. rozmarynowa
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki pokroić w słupki i dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami: solą, pieprzem i oregano. Nastawić piekarnik na 240 stopni. Wyłożyć na blachę ziemniaki i zapiekać około 20 minut. Zamieszać je w połowie czasu pieczenia. W tym czasie przygotować serek do frytek: wymieszać go ze szczypiorkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM I ŁOSOSIEM
Składniki:
300 g ziemniaków
1 duży por
Ćwiartka selera
1 cebula
800 ml wywaru warzywnego
3 łyżki oliwy
4 łyżka śmietany 12%
100 g wędzonego łososia w plastrach
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Świeży koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki i seler pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach oliwy w rondlu lub garnku, gdzie będzie gotowała się reszta zupy. Następnie dodać ziemniaki i seler i podsmażyć 5 minut. Dodać 500 ml bulionu (więcej niż połowa) i gotować pod przykryciem 20 minut. W tym czasie podsmażyć na łyżce oliwy pora na patelni, ok 5 minut. Odsączyć tłuszcz, jeśli to możliwe. Po upływie 20 minut dodać resztę wywaru do gotujących się warzyw, pora, śmietanę, sól i pieprz. Gotować przez 4 minuty. Nalać do talerza dekorując paskami wędzonego łososia i koperkiem.
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI, AWOKADO I JAJKIEM W KOLENDROWYM DRESSINGU
Składniki:
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 awokado
Sok z 1 limonki
3 ugotowane jajka
1 ogórek zielony obrany ze skóry
garść sałaty
1 pęczek rukoli
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i przerzucić do miski. Dodać awokado skropione limonką pokrojone w kostkę. Następnie dodać porwaną sałatę oraz połowę kolendry. Resztę zmiksować z oliwą i wymieszać z musztardą. Dodać ogórka pokrojonego w kostkę oraz jajka. Całość polać przygotowanym sosem.
ZAPIEKANE JAJKA Z ZIEMNIAKAMI I ZIELENINĄ
Składniki:
4 średnie ugotowane ziemniaki
6 dużych jajek
4 łyżki śmietanki kremówki 30%
100 g sera koziego
pęczek szczypiorku drobno posiekanego
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 szklanka szpinaku sałatkowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki orzeszków pini podprażonych na suchej patelni
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki pokroić w kostkę. Formę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niej ziemniaki. W misce wymieszać jajka ze śmietanką. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę, szczypiorek, drobno pokrojony ser oraz kolendrę. Następnie dodać suchy szpinak. Ziemniaki zalać masą jajeczną i zapiekać 20 minut w piekarniku aż masa się porządnie zetnie. Podawać udekorowane orzeszkami pini.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN