Sylwia Bożęcka prowadzi bloga z przepisami dla małych alergików. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak wykonać dania dla dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry. Przygotowała: naleśniki bez glutenu, jaj i mleka, smoothie, kotleciki mielone, sałatkę oraz amarantusowe kulki.
Janka Pomianowska to miłośniczka słodkości, która słynie z ulubionego deseru Anny Kalczyńskiej, tarty cytrynowej. A dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: muffiny pomarańczowe z żurawiną, małpi chlebek, sos karmelowy oraz dekorowane ciasteczka. Smacznego!
Lubelskie golasy są unikatowe. Każdy inny, ale każdy smaczny. Mikołaj Rey tym razem udał się na lubelszczyznę, by tam podglądać, jak przygotowuje się golasy. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj zdradził, dlaczego zachwyciły go właśnie golasy. Ile kaszy potrzeba na jednego golasa?
Gruszki Pięknej Heleny i Panna Cotta, czyli kobiecie desery:) oraz Pan Tiramisu z borówkami. Vloger Dariusz Gutkowski, w kuchni Dzień Dobry TVN oczarował Annę Kalczyńską słodkościami.
Miód ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy i odżywia mózg. Dlatego warto go wprowadzić do swojej diety - do czego zachęca Anna Starmach. Skorzystajcie z przepisów Ani i zróbcie: kurczaka z miodem i orzechami, glazurowaną marchewkę z orzechami i tartę z orzechami oraz miodem. Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?
Małgorzata Zubrzycka żywiła ekipę Grand Budapest Hotel. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy, które spożywali: Wes Anderson i Ralph Fiennes, czyli królika po polsku w śmietanie oraz befsztyk po tatarsku na surowo. Towarzyszył jej Paweł Zubrzycki.
W naszej kuchni dziś królują na stole zupy!Żurek z chrzanowymi ziemniakami, zupa z ciecierzycy z salami, krem z pieczonej pietruszki i gruszki. Którą z nich dziś wybierzecie na obiad?
Paradoksalne? Wcale nie! Są takie potrawy, które poziom stresu obniżają. Guacamole z awokado z chrzanem uspokaja, sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek wycisza, a ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi stymulują "wzrost" serotoniny, neuroprzekaźnika szczęścia. Andrzej Polan w naszej kuchni zdradził, jak przygotować potrawy, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie.
Gulasz z dzika, dorsz pieczony na zielonym groszku, risotto z kaszy pęczak na białym winie z grzybami leśnymi oraz czekoladowe trufle z orzechami - te przysmaki przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny Bartek Boratyn. Czym ujął Dorotę Wellman?
Czasami dodaje się chrzan do żuru lub białego barszczu dla zaostrzenia smaku. Ale po co dodawać chrzan do czerwonego barszczu? Nasz smakosz Mikołaj Rey odkrywa przed Wami tajniki kuchni Urzecza - mikroregionu na Mazowszu, znajdującego się pomiędzy dawnymi ujściami Pilicy i Wilgi a mokotowskimi Siekierkami i prawobrzeżną Saską Kępą. Jak smakuje sytocha, siuforek i śliwianka? Tym razem, z okazji Dnia Babci, Mikołaj Rey opowiedział nam o swoich babciach: Marii i Julii. Czy smakowała mu babcina kuchnia?
W naszej kuchni gościliśmy uroczą parę - Jana Paszkowskiego, uczestnika "MasterChefa" i jego babcię Zosię, która przygotowała ulubione potrawy Janka: zupę jabłkową z grzankami i najlepszą na świecie szarlotkę. Skorzystajcie z przepisów babci Zosi!
Kapusta zawiera dużo witaminy C. Dostępna o każdej porze roku. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z kapusty. Kotlety ziemniaczane z kapustą, zupę pomidorową z kapustą kiszoną, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówkę z kiszoną kapustą. Zobaczcie nowy patent na kapustę a la Starmach!
Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni tureckiej zaprezentował Tomasz Trąbski. Wszystko to z okazji 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Turcją i Polską. Smacznego.
Michał Baryza, finalista III edycji Top Model, pokazał nam, że dieta profesjonalnego modela to niekoniecznie kilka liści sałaty i niegazowana woda! Czy jedząc "normalnie" można zachować idealna sylwetkę? Ile pompek, "za karę", trzeba zrobić, żeby spalić kalorie po 3 pieczarkach? ;-)
Monika Mrozowska, ambasadorka zdrowego odżywiania się, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę cebulową z amarantusem, sałatkę z komosą, burakiem i śliwką oraz kisiel herbaciany z owocami. Smacznego!
Polacy mogą się pochwalić wybornymi produktami regionalnymi, np. długodojrzewającą szynką złotnicką z Wielkopolski, którą nawet zachwycił się nasz smakosz Mikołaj Rey. Gdzie można kupić szynkę złotnicką i jak smakuje? Czy może się równać z włoskimi szynkami długodojrzewającymi? Czym karmi się świnię złotnicką białą, z której robi ten wielkopolski przysmak?
Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!
W naszej kuchni od rana, jak mówi Anna Kalczyńska, trzemy do oporu... jabłka na szarlotkę według przepisu Anny Starmach. Koniecznie wypróbujcie przepis na: szarlotkę "sypaną" z orzechami, mus czekoladowy z gruszką, ciasto czekoladowe z wiśniami i deser morelowo-śliwkowy. Jak smakuje mus czekoladowy na ubitej bazie śmietany, a jak ten na z ubitych białek?
Marysia Przybyszewska była na stażu w najlepszej restauracji na świecie. Potrawy w tej restauracji wyglądają jak futurystyczne obrazy, w karcie najlepsza nordycka kuchnia, wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Ta restauracja została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, a w tym roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie. Można tam zjeść renifera, glony i owady. W naszej kuchni Marysia postawiła na bardziej tradycyjne dania.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Andrzej "Mikołaj" Polan i Ewa Gawryluk z córką Marysią przygotowali dziś dla Państwa: makaron ze zrazikami cielęcymi w sosie śmietanowym, gołąbki z wieprzowiną kaszą i jabłkami i ciastka bakaliowe z płatkami kukurydzianymi! Smacznego!
Maria i Jakub Pasek proponują zabieganym osobom proste w przygotowaniu, ale niebanalne potrawy: zupę cebulową, polędwicę wołową z grzybami, chili con carne w paprykach, a na deser - słoną czekoladę z pistacjami i piankami marshmallows. Skorzystajcie z ich przepisów!
Jakie potrawy można przygotować z liści winogron? Jak kisić liście winogron? A jak smakują blanszowane liście i jakie są ich właściwości odżywcze? Mikołaj Rey, nasz odkrywca smaków, szczególnie poleca gołąbki w liściach winogron. Lubicie gołąbki?
David Gaboriaud i jego francuska kuchnia na Święto Trzech Króli. Skorzystajcie z przepisów na: roladki z chlebem tostowym, szynkę i pesto z suszonych pomidorów, sałatkę z roszponki z wędzonej piersi kaczki i pierożki z kozim serem na ciepło oraz ciasto trzech króli.
Po świątecznym przejedzeniu najlepsza będzie lekka kuchnia warzywna Anny Starmach. Skorzystajcie z jej przepisów na: kolorowy koktajl, bardzo zieloną zupę, sałatkę z łososiem i pomarańczami oraz pieczone warzywa z kozim serem. Kto z Was ma już dosyć pasztetów, szynek, boczku i smażonego karpia? Czy to prawda, że Marcin Prokop chce w tym roku nauczyć się gotować?
Oprócz przygotowania kilku smacznych dań Daria i Alan opowiedzieli nam o akcji "Kup indeks".
Humus z warzywami i grissini, smażone pieczarki z czosnkiem, rozmarynowe oliwki, roladki z szynki parmeńskiej i rukoli, kremowy kozi ser z granatem i szczypiorkiem oraz czekoladowe cukierki czyli pyszne karnawałowe przekąski przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Piotr Kucharski i Anna Piszczałka. Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Zsófia Mautner, która na co dzień, prowadzi kulinarnego bloga oraz program kulinarny w węgierskiej telewizji. Jakie potrawy przygotowała specjalnie dla nas? Zobaczcie sami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska i Charles Daigneault przygotowali przekąski, które możecie podać podczas sylwestrowej domówki. Są to: ceviche z dorsza, quiche, muffinki czekoladowe, pikantne skrzydełka z sosem blue cheese, tartinki z krewetkami, tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko oraz sałatka z polędwiczką wieprzową w sosie gorgonzola.
Dziś Mikołaj Rey był na obiedzie u króla Sobieskiego i królowej Marysieńki. Jak to możliwe? Dla nas to suma sumarum proste!:) Zobaczcie, jakie ryby podawano na królewskim stole?
Orientalne szaszłyki z kurczaka. Idealne na sylwestra. Piotr Kucharski zdradził, jak szybko i smacznie je przygotować. Jak marynować mięso, jakich przypraw dodać i jak ułożyć warzywa?