Koktajl Fit and healthy
Składniki:
500 g migdałów w całości
1 kg bananów
1 opakowanie nasion chia
1 opakowanie kakao
1 słoiczek oleju kokosowego
1 mały słoik miodu wielokwiatowego
0,5 l wody kokosowej
2 cytryny
Sposób przygotowania:
Mleko migdałowe zblendować z bananem, nasionami chia (również moczonymi przez całą noc), wodą kokosową, kakao, miodem i cytryną. Tym, co również pobudza rano organizm do działania to sport. Polecam! Wystarczy krótkie, ale intensywne ćwiczenie (np krótkodystansowe bieganie) by poczuć się lepiej i podnieść poziomu testosteronu, który pozytywnie wpływa na libido. Po powrocie ze sportu, nie ma jak wspólny prysznic :)
Spicy and fun - dla facetów, którzy chcą imponować swoim ukochanym kobietom, ale nie mają ochoty spędzić 2 godzin przy garach, czyli szakszuka - pyszny, łatwy i zdrowy posiłek, idealny na śniadanie, pełnowartościowe danie, które na pewno uwiedzie każdą kobietę.
Składniki:
3 puszki pomidorów pelatti
12 sztuk jajek ekologicznych
1 saszetka kuminu
1 saszetka nasion kolendry
1 saszetka pieprzu cayenne
Świeża kolendra
Świeża mięta świeża ścięta
0,5 l oliwy z oliwek
1 woreczek szalotki
1 bagietka
Sposób przygotowania:
Na patelni wlać oliwę z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodać zawartość jednej puszki pomidorów pelatti i dusić na wolnym ogniu. Równolegle na drugiej (suchej) patelni uprażyć łyżeczkę ziaren kolendry i kuminu. Gdy po kuchni zacznie się rozchodzić przyjemny zapach, przesypać przyprawy z patelni do moździerza i ucierać razem z szczyptą soli i szczyptą pieprzu cayenne. Pachnącą mieszankę przypraw dodać do pomidorów na patelni, doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem cayenne. Wbić 4 jajka na patelnię, przykryć i smażyć jeszcze 4 min (lub do ścięcia się białka). Podawać z ulubionym, delikatnie grillowanym chlebem oraz świeżą sałatką z rukoli, garścią świeżych ziół (kolendra, dymka lub nać pietruszki) i oliwą z oliwek.
Rukola, oliwa z oliwek, przyprawy i jajka są doskonałymi afrodyzjakami. Używanie pieprzu cayenne w potrawach rozgrzewa organizm od środka, powoduje przyspieszenie tętna, uwalnia endorfiny - hormony szczęścia - a co może z tego wyniknąć to już kwestia wyobraźni ;-)
Zakochanym, którzy nie mają rano czasu na śniadanie do łóżka proponuję przełożyć niespodziankę na wieczór. Ostrygi, wołowina, czerwone wino - 3 afrodyzjaki, a deser gwarantowany już w sypialni!
Składniki:
0,5 kg polędwicy wołowej
Mrożone foie gras
6 sztuk ostryg
puree:
1 kg ziemniaków
0,5 l. mleka
400 g masło
1 biała rzepa
Świeży szczypiorek
Sposób przygotowania:
Polędwicę pokroić na dwa steki po 100 g każdy, doprawić solą i podsmażać od 2 do 3 min z obu stron w zależności od stopnia smażenia. Foie gras podsmażać 20-30 sekund z obu stron na suchej patelni. Ostrygi otworzyć, ich mięso posiekać. Przełożyć na talerz: steki z polędwicy, smażone foie gras oraz posiekane ostrygi. Podawać z pysznym puree ziemniaczanym. Serwować z dobrym wytrawnym winem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN