Ciasto francuskie samodzielnie przygotowywane
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
500 g masła
1 łyżka soli
200 ml wody
Przygotowanie:
Wodę łączymy z solą. Obie mąki łączymy razem, dodajemy rozpuszczone masło (75 g), wodę z solą i zagniatamy ciasto. Zagniecione zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałe masło w temperaturze pokojowej ucieramy, wykładamy na folię spożywczą, rozkładamy i formujemy prostokąt o grubości około 2 cm, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto podstawowe czyli to z mąką rozwałkowujemy na kwadrat, ale w taki sposób, żeby środek pozostał grubszy. Na tą właśnie część wykładamy masło w prostokącie. Nakładamy na wierzch cieńsze części ciasta podstawowego i rozwałkowujemy na prostokąt. Składamy na 3 i wstawiamy do lodówki. Czynność wałkowania powinniśmy powtórzyć sześciokrotnie. Niestety zajmuje to czas, ale efekt finalny jest na pewno znacznie lepszy smakowo aniżeli ciasto gotowe kupione w sklepie.
Kremówka budyniowa
Składniki:
2.5 szklanki mleka
0,5 szklanki mleka do budyniu
2 sztuki budyniu
200 g masła
Cukier wanilinowy
2 sztuki gotowego ciasta francuskiego
Cukier puder
Przygotowanie:
2,5 szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałym rozpuszczamy budyń z dodatkiem cukru wanilinowego. Dodajemy do mleka powstały budyń łączymy z masłem, kiedy wszystko się dokładnie połączy wylewamy na gotowe blaty ciasta. Schładzamy i kroimy na porcje, najlepiej nożyczkami górną część ciasta.
Ciasto francuskie z czekoladą
Składniki:
2 sztuki gotowego ciasta francuskiego
1 czekolada mleczna truskawkowa
1 czekolada gorzka
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy po środku układamy na każdym blacie ciasta po 1 czekoladzie, mniejsze boki czekolady zakładamy paskiem ciasta a po długości, nacinamy pod skosem przekładamy paski ciasta jak warkocz. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy w temp. 200 stopni około 25 minut.
Kurczę gotowane pod francuzem
Składniki:
100 g masła
100 g mąki
6 udek z kurczaka
1 opakowanie włoszczyzny
250 ml śmietany 30%
200 g mrożonej marchewki
200 g mrożonego groszku
2 gotowane ziemniaki
1 sztuka ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Z udek i włoszczyzny przygotowujemy bulion, udka gotujemy do miękkości i obieramy ze skóry i kości. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę chwilę zasmażamy i podlewamy bulionem z kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Na koniec dodajemy śmietanę. Do powstałego sosu dodajemy kurczaka w kawałkach, marchewkę, groszek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Z ciasta francuskiego wykrawamy okrąg większy od ciasta w którym będziemy zapiekać kurczaka. Naczynie żaroodporne wypełniamy kurczakiem w sosie, brzegi smarujemy jajkiem, nakładamy ciasto, które tez smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut.
Francuz z pomidorami
Składniki:
2 sztuki ciasta francuskiego
1 sztuka pomidora pellati
200 g sera mozzarella tartego
3 jajka
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy, smarujemy pomidorami, posypujemy serem, przykrywamy drugim ciastem. Wykrawamy okrąg, nakrawamy jak promyki słońca, każdy zwijamy i na koniec smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN