Ciasto francuskie. Z czekoladą czy kurczakiem?

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował smakołyki bazujące na cieście francuskim. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Czy jest czasochłonne zajęcie? Z czym podawać ciasto? Andrzej proponuje nadzienia słodkie (budyń, czekoladę czy marmoladę) oraz na słono (z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem).

Ciasto francuskie samodzielnie przygotowywane

Składniki:

250 g mąki pszennej

150 g mąki krupczatki

500 g masła

1 łyżka soli

200 ml wody

Przygotowanie:

Wodę łączymy z solą. Obie mąki łączymy razem, dodajemy rozpuszczone masło (75 g), wodę z solą i zagniatamy ciasto. Zagniecione zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałe masło w temperaturze pokojowej ucieramy, wykładamy na folię spożywczą, rozkładamy i formujemy prostokąt o grubości około 2 cm, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto podstawowe czyli to z mąką rozwałkowujemy na kwadrat, ale w taki sposób, żeby środek pozostał grubszy. Na tą właśnie część wykładamy masło w prostokącie. Nakładamy na wierzch cieńsze części ciasta podstawowego i rozwałkowujemy na prostokąt. Składamy na 3 i wstawiamy do lodówki. Czynność wałkowania powinniśmy powtórzyć sześciokrotnie. Niestety zajmuje to czas, ale efekt finalny jest na pewno znacznie lepszy smakowo aniżeli ciasto gotowe kupione w sklepie.

Kremówka budyniowa

Składniki:

2.5 szklanki mleka

0,5 szklanki mleka do budyniu

2 sztuki budyniu

200 g masła

Cukier wanilinowy

2 sztuki gotowego ciasta francuskiego

Cukier puder

Przygotowanie:

2,5 szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałym rozpuszczamy budyń z dodatkiem cukru wanilinowego. Dodajemy do mleka powstały budyń łączymy z masłem, kiedy wszystko się dokładnie połączy wylewamy na gotowe blaty ciasta. Schładzamy i kroimy na porcje, najlepiej nożyczkami górną część ciasta.

Ciasto francuskie z czekoladą

Składniki:

2 sztuki gotowego ciasta francuskiego

1 czekolada mleczna truskawkowa

1 czekolada gorzka

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy po środku układamy na każdym blacie ciasta po 1 czekoladzie, mniejsze boki czekolady zakładamy paskiem ciasta a po długości, nacinamy pod skosem przekładamy paski ciasta jak warkocz. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy w temp. 200 stopni około 25 minut.

Kurczę gotowane pod francuzem

Składniki:

100 g masła

100 g mąki

6 udek z kurczaka

1 opakowanie włoszczyzny

250 ml śmietany 30%

200 g mrożonej marchewki

200 g mrożonego groszku

2 gotowane ziemniaki

1 sztuka ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Z udek i włoszczyzny przygotowujemy bulion, udka gotujemy do miękkości i obieramy ze skóry i kości. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę chwilę zasmażamy i podlewamy bulionem z kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Na koniec dodajemy śmietanę. Do powstałego sosu dodajemy kurczaka w kawałkach, marchewkę, groszek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Z ciasta francuskiego wykrawamy okrąg większy od ciasta w którym będziemy zapiekać kurczaka. Naczynie żaroodporne wypełniamy kurczakiem w sosie, brzegi smarujemy jajkiem, nakładamy ciasto, które tez smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut.

Francuz z pomidorami

Składniki:

2 sztuki ciasta francuskiego

1 sztuka pomidora pellati

200 g sera mozzarella tartego

3 jajka

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy, smarujemy pomidorami, posypujemy serem, przykrywamy drugim ciastem. Wykrawamy okrąg, nakrawamy jak promyki słońca, każdy zwijamy i na koniec smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości