Dorsz w śmietance z chrzanem i grzybami
Składniki:
1 kg filetu z dorsza
500 ml śmietanki łaciatej 18%
2 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
masło do smażenia
3 szalotki
200 g borowików mrożonych
1 opakowanie szpinaku baby
koperek
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy szalotkę na maśle, dodajemy borowiki. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Gotujemy do częściowego odparowania, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy uzyskamy konsystencję sosu dodajemy chrzan i musztardę oraz koperek. Dorsza sprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy krótko na złoty kolor na maśle. Szpinak układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, wylewamy sos śmietanowy, układamy porcję ryby i wszystko wstawiamy na kilka minut do piekarnika.
Ciasto czekoladowe z jabłkami i śmietanką
Składniki:
5 jajek
200 g orzechów laskowych
150 g masła
180 g cukru
Łyżka kakao
150 g czekolady mlecznej
proszek do pieczenia
100 ml mleka
1 kg jabłek szara reneta
1 szklanka cukru
500 ml śmietanki łaciatej 36%
20 g żelatyny
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy na puch, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, żółtka, mąkę, kakao, orzechy zmielone, proszek i mleko. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier, mocno ubite, lśniące białka jak na bezę łączymy z masą. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. Śmietankę umieszczamy w lodówce do schłodzenia, dzięki temu będzie nam się lepiej ubijać. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i podlewając małą ilością wody z cukrem gotujemy do miękkości. Miksujemy na puree i łączymy jeszcze gorące z rozpuszczoną żelatyną. Na upieczone ciasto wykładamy jabłka i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Śmietankę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego. Ciasto dekorujemy śmietaną ubitą
Babeczki cytrynowe
Składniki:
ciasto francuskie
5 jajek
100 g cukru
200 ml śmietanki łaciatej 30%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5-6 cytryn
Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkowujemy cienko, układamy na pergaminie, nożyczkami kroimy wraz z papierem na równe kwadraty. Każdy umieszczamy w foremkach do babeczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na około 10 minut. Ścieramy skórkę z 2 cytryn i wyciskamy sok z cytryn w ilości 150ml. Jajka, śmietankę, cukier, sok, skórkę śmietankę oraz mąkę łączymy razem i masę wylewamy na podpieczone ranty z ciasta francuskiego. Pieczemy około 20 minut, do momentu aż wierzch się zetnie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN