Z wielkanocnych resztek: zapiekanka i bajaderka

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystuje wielkanocne resztki jedzenia. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Wypróbujecie?

Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej tortowej

0,5 łyżeczki soli

120 ml mleka

20 g drożdży

80 g masła

2 żółtka

2 jajka

Masa jajeczna:

6-8 jajek ugotowanych na twardo

Gęsta śmietana do podania

2 pęczki szczypiorku

1 łyżka musztardy

Sól i pieprz

Olej

Sposób przygotowania:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać roztrzepane jajka i żółtka i rozpuszczone masło, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, przełożyć na lekko obsypany blat. Zagnieść 2-3 minuty, jeśli ciasto będzie się kleić podsypać lekko mąką. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jajka. Dodać posiekany szczypiorek, musztardę przyprawić solą i duża ilością pieprzu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, lekko rozwałkować nakładać po łyżce farszu, zlepić dokładnie formując podłużny pieróg. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać olej i smażyć pierogi na złoty kolor.

Zapiekanka z pieczeni

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

300 g poświątecznej pieczeni

1-2 kiełbasy białe-opcjonalnie

lub

200 g szynki-opcjonalnie

300 ml śmietany 30%

2 pęczki pietruszki

2 marchewki

2-3 ziemniaki

Sól i pieprz

3 pory

1 jajko

Olej

Sposób przygotowania:

Por drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać starte na tarce marchewki. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę lub szynkę w kostkę. Pieczeń porwać na mniejsze kawałki i dodać do garnka. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki dodać do garnka. Całość zalać śmietaną i gotować aż ziemniaki będą w połowie ugotowane. Wszystko dobrze przyprawić sola i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i przelać do płaskiego naczynia do zapiekania. Ciasto ułożyć na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem. Nożem zrobić kilka nacięć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 20 minut.

Bajaderka

Składniki:

około 500 g czerstwego ciasta

około 20-30 mrożonych wiśni

200 ml śmietany 30%

200 g bakalii

50 ml rumu

Kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w śmietanie wymieszanej z rumem. Następnie mocno rozdrobnić (jeśli masa jest za sucha dolać odrobinę śmietany). Do masy dodać drobno posiekane bakalie i wymieszać. Masę podzielić na 20-30 części. Z każdej uformować kulkę, do środka każdej wcisnąć wiśnię i obtoczyć w kakao.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości