Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
120 ml mleka
20 g drożdży
80 g masła
2 żółtka
2 jajka
Masa jajeczna:
6-8 jajek ugotowanych na twardo
Gęsta śmietana do podania
2 pęczki szczypiorku
1 łyżka musztardy
Sól i pieprz
Olej
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać roztrzepane jajka i żółtka i rozpuszczone masło, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, przełożyć na lekko obsypany blat. Zagnieść 2-3 minuty, jeśli ciasto będzie się kleić podsypać lekko mąką. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jajka. Dodać posiekany szczypiorek, musztardę przyprawić solą i duża ilością pieprzu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, lekko rozwałkować nakładać po łyżce farszu, zlepić dokładnie formując podłużny pieróg. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać olej i smażyć pierogi na złoty kolor.
Zapiekanka z pieczeni
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g poświątecznej pieczeni
1-2 kiełbasy białe-opcjonalnie
lub
200 g szynki-opcjonalnie
300 ml śmietany 30%
2 pęczki pietruszki
2 marchewki
2-3 ziemniaki
Sól i pieprz
3 pory
1 jajko
Olej
Sposób przygotowania:
Por drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać starte na tarce marchewki. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę lub szynkę w kostkę. Pieczeń porwać na mniejsze kawałki i dodać do garnka. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki dodać do garnka. Całość zalać śmietaną i gotować aż ziemniaki będą w połowie ugotowane. Wszystko dobrze przyprawić sola i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i przelać do płaskiego naczynia do zapiekania. Ciasto ułożyć na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem. Nożem zrobić kilka nacięć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 20 minut.
Bajaderka
Składniki:
około 500 g czerstwego ciasta
około 20-30 mrożonych wiśni
200 ml śmietany 30%
200 g bakalii
50 ml rumu
Kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w śmietanie wymieszanej z rumem. Następnie mocno rozdrobnić (jeśli masa jest za sucha dolać odrobinę śmietany). Do masy dodać drobno posiekane bakalie i wymieszać. Masę podzielić na 20-30 części. Z każdej uformować kulkę, do środka każdej wcisnąć wiśnię i obtoczyć w kakao.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN