W kuchni jaja. Muffiny, pasta i sałatka

Daria Ładocha odwiedziła w Koninie rodzinę Ani. Razem przygotowały wielkanocne dania bazujące na jajach, ale w wersji fit. W kuchni Pani Ani powstały takie potrawy jak: sałatka jajeczna, omlet biszkoptowy, pasta jajeczna.

Jeżeli chcesz gotować z Darią Ładochą - zgłoś się do nas, wysyłając maila na adres: kuchniawidza@tvn.pl

Więcej informacji znajdziecie TU>>>

MUFFINY JAJECZNE

Składniki:

1/4 cukinii startej na tarce o dużych oczkach

50 g sera koziego lub fety

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

1/3 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

6 jaj

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 8 foremek do muffinów i wysmaruj masłem. W misce roztrzep jajka, dodaj przyprawy oraz warzywa. Dodaj ser i wymieszaj widelcem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu wyjmij je z formy.

PASTA JAJECZNA

Składniki:

4 jajka

1 łyżka majonezu

1 łyżka musztardy

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

4 pomidory suszone odsączone z oliwy

1 łyżka liści świeżej bazylii

Szczypiorek

100 g wędzonego łososia

SAŁATKA JAJECZNA

Składniki:

5 JAJEK na twardo

6 rzodkiewek

1 zielony ogórek

Kiełki słonecznika

100g dobrej szynki

1/2 główki sałaty lodowej

sos: 1 śmietana, 1 łyżka majonezu, pęczek koperku, sól, pieprz

WIELKANOCNY OMLET BISZKOPTOWY

Składniki:

8 jajek

Szczypta soli

6 łyżek mąki

Olej kokosowy do smażenia

Konfitura malinowa lub różana

Cukier puder

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości