Dietoterapia. Koktajl z wątróbką i bananem

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kubę Mauricza. Dietetyk i trener, stosując się do zasady "jesteś tym, co jesz", przygotował dla nas pełnowartościowe koktajle. Co powiecie na koktajl z surowej wątróbki, banana i malin lub z żółtek jaj, awokado i karobu?

Koktajl metylacyjny

Składniki:

100-150 g surowej wątróbki

2 średnie dojrzałe banany

125 g malin

szczypta cynamonu i kurkumy

Dobry po treningu, na niedobory witamin grupy B i żelaza, niedobory potasu, cholesterolu, zmęczenie układu nerwowego, wyczerpanie nadnerczy, problemy z tarczycą.

Koktajl metaboliczny

Składniki:

150 ml mleka kokosowego

Czubata łyżka macy

Łyżka karobu

4 surowe żółtka jaj

Pół dojrzałego awokado

Szczypta cynamonu i kurkumy

Garść rukoli

Dobry dla osób o zbyt niskim poziomie serotoniny, przeciwzapalny, dla osób z insulinoopornością.

Koktajl antyoksydacyjny

Składniki:

150 ml mleka kokosowego

200 g owoców aronii

125 g malin

Łyżka karobu

Łyżka macy

Pół awokado

Dobre dla osób z nietolerancją jajek, z insulinoopornością, o zwiększonym stresie oksydacyjnym.

Omlet "kakaowy"

Składniki:

4 jaja kurze całe

Łyżka macy

Łyżka karobu

Szczypta erytrytolu

Szczypta cynamonu

Szczypta kurkumy

Dobry dla osób o zbyt niskim poziomie serotoniny, przeciwzapalny, dla osób z insulinoopornością.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości