Batony mocy. Owsiane i bananowe

Daria Ładocha gości w domu Agnieszki, mamy 7-letniej Julii i 5-letniego Jasia. Cała rodzina przygotowała energetyczne, słodkie, ale i zdrowe przekąski dla małych niejadków. W kuchni pojawiły się batony owsiane z żurawiną i migdałami, batony bananowe, a na obiad komosa ryżowa z kurczakiem.

BATON MOCY

Składniki:

8 łyżek płatków owsianych

8 łyżek płatków żytnich

3 łyżki sezamu

3 łyżki siemienia lnianego

Garść żurawiny

Garść pestek dyni

4 łyżki płatków migdałowych

½ soku i skórki z cytryny

8 łyżek miodu

Przygotowanie:

Na patelni podpraż płatki owsiane, żytnie i otręby, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodaj sezam, siemię lniane i przez około 1 minutę trzymaj na ogniu. Następnie zawartość patelni przesyp do miski. Do mieszaniny dodaj wszystkie pozostałe, sypkie składniki. Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj rozgrzany wcześniej na patelni miód, podgrzej wszystko na patelni i dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się ze sobą. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę możesz pokroić na mniejsze bloczki.

WEGAŃSKI BATON BANANOWY

Składniki:

4 duże, dojrzałe banany

1 i ½ kubka płatków owsianych

Garść orzechów laskowych

Szczypta soli

Dwie łyżki ksylitolu

Garść suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki

garść suszonej żurawiny

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj rozgniecione banany z płatkami owsianymi. Dodaj olej kokosowy, ksylitol, wymieszaj ponownie i dodaj resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.

KOMOSA RYŻOWA Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Składniki:

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

200 g piersi z kurczaka

1 cebula pokrojona na mniejsze kawałki

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

250 g pomidorków koktajlowych

Kilka różyczek brokuła zblanszowanych w gorącej wodzie

Kilka łyżek oliwy z oliwek

4 łyżki sosu sojowego

Szczypta papryki czerwonej w przyprawie

Garść liści świeżej bazylii

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Skórka starta z połowy cytryny

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka ziół prowansalskich

50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz skórkę z cytryny. Następnie dodaj komosę ryżową oraz brokuła, pomidorki i chwilę podsmażaj. Dopraw przyprawami oraz sosem sojowym. Dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj bazylią i prażonymi migdałami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości