Krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym
Składniki:
4 duże buraki
4 łyżki oleju koksowego
4 łyżki octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
1 szklanka wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki wody
600 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
sok z dwóch limonek
pęczek drobno posiekanej kolendry
kilka liści mięty do dekoracji
4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Buraki dokładnie umyj i piecz ze skórka w folii z dodatkiem soli i pieprzu oraz łyżki oleju kokosowego i octu balsamicznego. Najlepiej nakłuj je widelcem i piecz godzinę w piekarniku. Po upieczeniu obierz je ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj buraki i wymieszaj. Całość zalej mlekiem kokosowym. Dodaj soli, pieprzu, wiśnie i gotuj kilka minut aż składniki się połączą. Na koniec zmiksuj zupę, dodaj sok z limonki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać wodę. Udekoruj kolendrą, miętą i ziarenkami granatu i skórką z cytryny.
Ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią
Składniki:
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
1 szkl. ugotowanego pęczaku
ćwiartka kapusty włoskiej poszatkowanej
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
garść liści świeżej bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu cytrynowego
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 szklanki groszku zielonego
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i posiekany czosnek, chwilę podsmażaj. Dodaj kozieradkę i kapustę włoską. Chwile podsmażaj. Podlej odrobiną wody i dodaj resztę przypraw. Następnie dodaj kaszę, ciecierzycę i groszek wraz z sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj i gotuj razem przez chwilę. Na koniec udekoruj bazylią oraz polej sokiem z cytryny.
Smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem
Składniki:
6 bananów
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. mąki z tapioki lub ziemniaczanej
5 łyżek prażonego, jasnego sezamu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki białego cukru
1 szkl. wody
3 szkl. oleju do smażenia
1/2 szkl. ziarenek z granatu
Dip orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki mleka kokosowego
sok z jednej limonki (opcjonalnie dwóch)
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce obydwie mąki z wodą, cukrem, solą, sezamem oraz wiórkami kokosowymi. Zrób to dokładnie, by nie zostały w cieście żadne zgrubienia – ciasto musi być jednolite. Obierz banany i pokrój je na 6 części. W woku rozgrzej olej, aby był bardzo gorący. Obtaczaj banany w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się złote. Wszystkie składniki dipu orzechowego wymieszaj w rondelku i podgrzej. Polewaj nim usmażone banany. Udekoruj granatem.
Witalny, zielony koktajl
Składniki:
40 g szpinaku
1 duży banan
kawałeczek imbiru
sok z 1 limonki
ok. 1/2 szkl. listków kolendry
1 szkl. mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 zielony ogórek
Przygotowanie:
Opłucz szpinak, włóż do kielicha blendera, dodaj obranego banana, obrany kawałek imbiru, sok z limonki, listki kolendry, wodę kokosową lub mleko kokosowe oraz cukier. Wszystko zmiksuj na największych obrotach przez min. minutę, aż otrzymasz gładką i jedwabistą konsystencję.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN