Na alergię krzyżową: banany w cieście z granatem

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Na stole pojawiły się: krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym; ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią; smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem oraz witalny, zielony koktajl.

Krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym

Składniki:

4 duże buraki

4 łyżki oleju koksowego

4 łyżki octu balsamicznego

4 ząbki czosnku

1 duża czerwona cebula

1 szklanka wydrylowanych wiśni

1/2 szklanki wody

600 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

sok z dwóch limonek

pęczek drobno posiekanej kolendry

kilka liści mięty do dekoracji

4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Buraki dokładnie umyj i piecz ze skórka w folii z dodatkiem soli i pieprzu oraz łyżki oleju kokosowego i octu balsamicznego. Najlepiej nakłuj je widelcem i piecz godzinę w piekarniku. Po upieczeniu obierz je ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj buraki i wymieszaj. Całość zalej mlekiem kokosowym. Dodaj soli, pieprzu, wiśnie i gotuj kilka minut aż składniki się połączą. Na koniec zmiksuj zupę, dodaj sok z limonki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać wodę. Udekoruj kolendrą, miętą i ziarenkami granatu i skórką z cytryny.

Ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią

Składniki:

1 szkl. ugotowanej ciecierzycy

1 szkl. ugotowanego pęczaku

ćwiartka kapusty włoskiej poszatkowanej

1 cebula czerwona pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku

garść liści świeżej bazylii

szczypta soli

szczypta pieprzu cytrynowego

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 szklanki groszku zielonego

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i posiekany czosnek, chwilę podsmażaj. Dodaj kozieradkę i kapustę włoską. Chwile podsmażaj. Podlej odrobiną wody i dodaj resztę przypraw. Następnie dodaj kaszę, ciecierzycę i groszek wraz z sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj i gotuj razem przez chwilę. Na koniec udekoruj bazylią oraz polej sokiem z cytryny.

Smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem

Składniki:

6 bananów

1/2 szkl. wiórków kokosowych

3/4 szkl. mąki

1/4 szkl. mąki z tapioki lub ziemniaczanej

5 łyżek prażonego, jasnego sezamu

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki białego cukru

1 szkl. wody

3 szkl. oleju do smażenia

1/2 szkl. ziarenek z granatu

Dip orzechowy:

2 łyżki masła orzechowego

4 łyżki mleka kokosowego

sok z jednej limonki (opcjonalnie dwóch)

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce obydwie mąki z wodą, cukrem, solą, sezamem oraz wiórkami kokosowymi. Zrób to dokładnie, by nie zostały w cieście żadne zgrubienia – ciasto musi być jednolite. Obierz banany i pokrój je na 6 części. W woku rozgrzej olej, aby był bardzo gorący. Obtaczaj banany w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się złote. Wszystkie składniki dipu orzechowego wymieszaj w rondelku i podgrzej. Polewaj nim usmażone banany. Udekoruj granatem.

Witalny, zielony koktajl

Składniki:

40 g szpinaku

1 duży banan

kawałeczek imbiru

sok z 1 limonki

ok. 1/2 szkl. listków kolendry

1 szkl. mleka kokosowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 zielony ogórek

Przygotowanie:

Opłucz szpinak, włóż do kielicha blendera, dodaj obranego banana, obrany kawałek imbiru, sok z limonki, listki kolendry, wodę kokosową lub mleko kokosowe oraz cukier. Wszystko zmiksuj na największych obrotach przez min. minutę, aż otrzymasz gładką i jedwabistą konsystencję.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości