Wiosną uaktywniają się różne alergie. Okazuje się, że nawet połowa polskiego społeczeństwa może cierpieć z tego powodu. Jak ustalili reporterzy programu "Polska i Świat", katar, kaszel czy duszności męczą nawet 12 mln osób.
Dla alergików wiosna i lato to najbardziej uciążliwy czas w całym roku. Gościem Dzień Dobry TVN był prof. Marek Jutel alergolog z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Odpowiedział na kluczowe dla alergików pytania - co można zrobić, żeby zmniejszyć objawy alergii? Na czym polega odczulanie, czyli immunoterapia alergenowa i kiedy najlepiej poddać się zabiegom?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Na stole pojawiły się: krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym; ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią; smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem oraz witalny, zielony koktajl.