Pieczone pulpety z indyka z warzywami
Składniki:
500 g mięsa mielonego z udźca indyka – musi być zmielone
2 cebule
1 duża marchewka
2 pomidory
1/2 cukinii
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
3 duże łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka wywaru z warzyw
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka suszonych pomidorów w przyprawie
Przygotowanie:
Mamy do użycia 2 cebule. Jedną z nich kroimy na pół i tylko jedną połówkę drobno siekamy wraz z ząbkami czosnku. Podsmażamy na łyżce oliwy wraz z oregano. Odstaw do ostygnięcia. Piekarnik nastaw na 180 st. C bez termoobiegu. Mięso w temperaturze pokojowej posól i dodaj pieprzu. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek (wystudzone), dokładnie wymieszaj i uformuj kotleciki. Obtocz je w mące kukurydzianej. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy i ułóż pulpety w równych odstępach – nie blisko siebie. Obok dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: pozostałą cebulę, marchewkę, pomidory (można dodać bez skóry) oraz cukinię. Wywar połącz z przecierem pomidorowym i wlej do naczynia, tak by przykryło pulpety do połowy. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i wrzuć do piekarnika na około godzinę. Koniecznie pod przykryciem, by warzywa się udusiły a mięso było miękkie.
Krupnik z kaszą jaglaną
Składniki:
1 cebula
1 średnia marchewka
4 cm białej części pora
1 łyżka masła
5 ziemniaków
150 g piersi z kurczaka
1,5 l wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1/4 łyżeczki kozieradki
100 g kaszy jaglanej wypłukanej na sitku pod zimną wodą
garść zielonej pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Kaszę odmierz i wypłucz pod zimną wodą na sitku. Cebulę, marchew obierz ze skórki i pokrój na drobniutkie kawałki. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cieniutkie plasterki. Podsmaż warzywa w rondelku na maśle. Może być klarowane. W tym czasie umyj i osusz kurczaka. Pokrój również na malutkie kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do warzyw dodaj ziemniaki, kurczaka, zalej wodą i dodaj przyprawy oraz kaszę. Gotuj pod przykryciem ok.30 min. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wody. Na sam koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zielona pietruszką.
Placki bananowe na śniadanie bez mleka
Składniki:
2 jajka
2 banany
8 łyżek płatków owsianych lub 1 kubek mąki owsianej
garść namoczonej żurawiny
dodatkowo:
banan do dekoracji
borówki amerykańskie
syrop z agawy
olej kokosowy do smażenia
mielony cynamon
Przygotowanie:
Banana zmiksuj razem z jajkami i płatkami owsianymi lub mąką. Dodaj żurawinę odsączoną na sitku i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Placuszki podawaj z bananem pokrojonym w plasterki, z cynamonem, borówkami i polane miodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN