"Krakowska" z charakterem. Frittata czy babeczki z kiełbasą?

Frittata z kiełbasą
Frittata z kiełbasą
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Pomaga mu Tamara Gonzalez Perea – blogerka modowa, znana jako Macademian Girl. Razem przygotowali potrawy bazujące na tradycyjnej kiełbasie krakowskiej. Co powiecie na fritattę, sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą lub warzywne babeczki z kiełbasą? Brzmi smakowicie!

Frittata z kiełbasą

Składniki:

2 łyżki oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

150 g kiełbasy krakowskiej z suszonymi pomidorami

250 g ugotowanych ziemniaków

6 jajek

100 g groszku mrożonego

5 łyżek posiekanych świeżych ziół

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dusić razem przez chwilę. W tym czasie obrać pokroić ziemniaki w talarki. Ziemniaki dodać na patelnię i smażyć przez chwilę. W tym czasie rozbełtać jajka, wymieszać z ziołami i groszkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię. Smażyć przez 3-4 minuty i przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 minut.

Sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą

Składniki:

1 marchewka

200 g boczniaków

200 g kiełbasy krakowskiej

4 sznycle z indyka

Olej do smażenia

Sól i pieprz

Kasza gryczana do podania

Sposób przygotowania:

Sznycle lekko rozbić i przyprawić sola i pieprzem. Marchewkę pokroić w zapałki, boczniaki pokroić na 1 cm kawałki. Boczniaki i marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni aż będzie chrupiąca. Dodać marchewkę z boczniakami i razem chwilę podsmażyć. Sznycle usmażyć na rozgrzanej patelni. Mięso podawać z kaszą oraz dodatkami na wierzchu.

Warzywne babeczki z kiełbasą

Składniki:

Plasterki kiełbasy krakowskiej

300 g korzenia pietruszki

150 ml mleka

300 g marchewki

300 g miąższu z dyni

1 cebula

Oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

Starta skórka z cytryny

2 żółtka

1 jajko

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:|

Formę do mufinek (z 12 otworami) lekko nasmarować masłem i wyłożyć każdej spód i boki plasterkami kiełbasy. Pietruszkę obrać i ugotować w mleku aż będzie miękka. Następnie zmiksować na puree. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Marchewkę i dynię pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli, dusić aż warzywa będą miękkie, wymieszać z purre z pietruszki, dodać skórkę z cytryny, żółtka i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć również plasterki kiełbasy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 30-40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości