Zielona dawka – koktajle warzywne w 5 minut
1.
Składniki:
Pół obranego zielonego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 zielone jabłko pozbawione pestek
Pół pęczka natki pietruszki
Sok z jednej pomarańczy
100 ml intensywnego naparu z rumianku Herbapol
Opcjonalnie: można dodać łyżeczkę spiruliny w proszku – jest to łatwo przyswajalne przez nasz organizm źródło żelaza
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w kielichowym blenderze. Jeżeli nie mamy takiego sprzętu, przełóżmy wszystko do wąskiego wysokiego naczynia i zmiksujmy blenderem ręcznym.
2.
Składniki:
1 banan
1 zielone jabłko
Garść świeżego szpinaku
Sok z jednej pomarańczy
100 ml intensywnego naparu z pokrzywy Herbapol
Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w kielichowym blenderze. To pożywna szybka propozycja koktajli, które można zabrać ze sobą do pracy.
Razowo-miętowe placuszki z wiosennym twarożkiem z zielonym ogórkiem i cząbrem
Składniki:
300 g twarogu pełnotłustego
Pęczek świeżego koperku
Zielony ogórek
Cebula dymka
Sól
Pieprz
Cukier
Suszony cząber
4 łyżki jogurtu greckiego
Świeża mięta|
4 czubate łyżki mąki żytniej razowej
2 jajka
100 ml mleka
100 ml intensywnego naparu z mięty Herbapol.
Sól
Suszony cząber
Masło klarowane
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do placuszków miksujemy ze sobą, tak aby uzyskać dość gęste ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za rzadkie, dodajmy trochę mąki. Placuszki smażymy z oby dwu stron na maśle klarowanym, do momentu aż będą złociste. Twaróg przekładamy do dużej miski. Ogórka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, solimy, na chwilę odstawiamy aby ogórek puścił sok. Dodajemy do twarogu, wraz z posiekanym koperkiem i cebulką. Dodajemy jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonym cząbrem, mieszamy. Pastę podajemy z razowymi placuszkami.
Gęsia wątróbka z karmelizowana gruszką i szałwią
Składniki:
300 g gęsiej wątróbki wymoczonej w mleku pozbawionej błonek
Sól
Czarny świeżo mielony pieprz
Liść laurowy
8 szalotek
Świeże liście szałwii
Cukier
gęsi smalec
100 ml intensywnego naparu z szałwii Herbapol.
Masło
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na gęsim smalcu na złoto. Po 5-8 minutach intensywnego smażenia, przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum, lekko dusimy podlewając naparem z szałwii Herbapol. Na drugiej patelni podgrzewamy masło z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucamy przekrojona na pół szalotki, lekko prószymy cukrem, karmelizujemy. Gdy cebulka będzie złota, dodajemy ją do wątróbki, na tej samej patelni smażymy listki szałwii, dosłownie kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gruszki pozbawione gniazd nasiennych kroimy w ćwiartki, karmelizujemy na patelni po cebuli prósząc odrobiną cukru, ponieważ gruszki same w sobie są bardzo słodkie. Gotową wątróbkę podajemy w towarzystwie złotych szalotek, karmelizowanej gruszki i chrupiących liści szałwii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN