Zdrowe dania na bazie kurczaka

Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami, jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta oraz placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami - te smakowite dania na bazie kurczaka przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan oraz finaliści konkursu Mister Polski: Hubert Hawryluk, Rafał Jonkisz, Kamil Knut.

Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami

Składniki:

300 g brukselki

3 ziemniaki

1 cebula czerwona

10 jajek

kilka plasterków suchej krakowskiej z fileta

ser tarty parmezan

koperek

świeży majeranek

oregano

papryka chili

olej do smażenia

4 pomidory polskie

Przygotowanie:

Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki, cebulę kroimy w piórka. Ziemniaka obieramy i kroimy w plastry. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy ziemniaki i brukselkę, smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 min., do momentu aż warzywa się lekko przyrumienią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy ser tarty, pieprz, sól i paprykę chili, wszystkie zioła. Warzywa z patelni przekładamy do jajek, mieszamy i ponownie wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy plastry suchej krakowskiej z fileta. Smażymy chwilę i wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i trzymamy do momentu aż jajka się zetną. Podajemy z pomidorami.

Jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta

Składniki:

600 g parówek z fileta

2 cebule czerwone

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

2 łyżki koncentratu pomidorowego

500 g passaty pomidorowej

4 kolby kukurydzy

2 puszki soczewicy

2 puszki ciecierzycy

2 puszki fasoli czerwonej

2 puszki fasoli białej

papryka mielona słodka i ostra

ziele angielskie

liść laurowy

goździki

kminek

natka pietruszki,

śmietana gęsta

pieczywo rustykalne

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka. Na oleju przesmażamy czosnek, dodajemy cebulę, dodajemy passatę pomidorową, koncentrat i trochę bulionu. Zagotowujemy, dodajemy przyprawy, parówki z fileta pokrojone w grube plastry. Następnie dodajemy ziarna z kolby kukurydzy, wszystkie pozostałe warzywa strąkowe, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy raz jeszcze i dusimy razem ok. 10 min. Danie podajemy z grzankami z pieczywa rustykalnego i kwaśną śmietaną.

Placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami

Składniki:

300 g kurczaka gotowanego

4 papryki

100 g groszku zielonego

30 g borowików

1 cukinia

2 cebule czerwone

kminek

kolendra

gorczyca

śmietan kwaśna

10 tortill pszennych

natka pietruszki

tymianek

pieprz

sól

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy borowiki pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, groszek, cukinię. Chwilę smażymy i dodajemy kurczaka gotowanego pokrojonego w paski. Jeszcze przyprawy, natka pietruszki, tymianek. Na placki tortilli wykładamy porcje farszu, posypujemy serem tartym, zwijamy i wstawiamy na chwilę do piekarnika, podajemy z kwaśną śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości