Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami
Składniki:
300 g brukselki
3 ziemniaki
1 cebula czerwona
10 jajek
kilka plasterków suchej krakowskiej z fileta
ser tarty parmezan
koperek
świeży majeranek
oregano
papryka chili
olej do smażenia
4 pomidory polskie
Przygotowanie:
Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki, cebulę kroimy w piórka. Ziemniaka obieramy i kroimy w plastry. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy ziemniaki i brukselkę, smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 min., do momentu aż warzywa się lekko przyrumienią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy ser tarty, pieprz, sól i paprykę chili, wszystkie zioła. Warzywa z patelni przekładamy do jajek, mieszamy i ponownie wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy plastry suchej krakowskiej z fileta. Smażymy chwilę i wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i trzymamy do momentu aż jajka się zetną. Podajemy z pomidorami.
Jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta
Składniki:
600 g parówek z fileta
2 cebule czerwone
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g passaty pomidorowej
4 kolby kukurydzy
2 puszki soczewicy
2 puszki ciecierzycy
2 puszki fasoli czerwonej
2 puszki fasoli białej
papryka mielona słodka i ostra
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
kminek
natka pietruszki,
śmietana gęsta
pieczywo rustykalne
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Na oleju przesmażamy czosnek, dodajemy cebulę, dodajemy passatę pomidorową, koncentrat i trochę bulionu. Zagotowujemy, dodajemy przyprawy, parówki z fileta pokrojone w grube plastry. Następnie dodajemy ziarna z kolby kukurydzy, wszystkie pozostałe warzywa strąkowe, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy raz jeszcze i dusimy razem ok. 10 min. Danie podajemy z grzankami z pieczywa rustykalnego i kwaśną śmietaną.
Placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami
Składniki:
300 g kurczaka gotowanego
4 papryki
100 g groszku zielonego
30 g borowików
1 cukinia
2 cebule czerwone
kminek
kolendra
gorczyca
śmietan kwaśna
10 tortill pszennych
natka pietruszki
tymianek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy borowiki pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, groszek, cukinię. Chwilę smażymy i dodajemy kurczaka gotowanego pokrojonego w paski. Jeszcze przyprawy, natka pietruszki, tymianek. Na placki tortilli wykładamy porcje farszu, posypujemy serem tartym, zwijamy i wstawiamy na chwilę do piekarnika, podajemy z kwaśną śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN