Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą pod bezą
Składniki:
60 dkg mąki
40 dkg masła
10 dkg cukru pudru
5 jajek
10 dkg cukru
tabliczka mocnej, ciemnej czekolady
50 dkg śliwek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na chwilę, by „odpoczęło”. Kroimy śliwki na połówki oraz czekoladę na małe kawałeczki. Trzy czwarte ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykładamy nim formę z papierem do pieczenia. Następnie ciasto smarujemy białkiem i układamy połówki śliwek, skórką do góry, posypujemy całość pokrojoną czekoladą. Z pozostałego ciasta uformuj paseczki i ułóż w kratkę. Piecz ok. godziny w 180 st. C.
Tort Bartka Boratyna
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
15 dkg cukru
5 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
3 dkg kokosu
łyżka syropu różanego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startego imbiru
10 szt. moreli suszonych
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Krem rodzynkowy:
10 dkg rodzynek
1/2 l mleka
1/2 l śmietanki 36%
12 żółtek
10 dkg masła
skórka pomarańczowa
mielony cynamon
starty imbir
ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Biszkopt: do miseczki dajemy białka i ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier. Gdy piana będzie już bardzo dobrze ubita z cukrem, dodajemy żółtka. Chwilę mieszamy i dodajemy: cynamon, imbir, kokos, skórkę pomarańczową, bardzo drobno pokrojone suszone morele, aromat pomarańczowy, mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Mieszamy bardzo dokładnie i na samym końcu wsypujemy proszek do pieczenia oraz wlewamy ocet.
Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20–25 min.
Krem: rodzynki kroimy na mniejsze części, gotujemy je w mleku wraz z resztą dodatków. Gdy mleko się zagotuje, zaciągamy żółtkami. Wszystko bardzo dokładnie i powoli mieszamy. Gdy nasz krem się zagotuje, zdejmujemy go z ognia, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego dodajemy ubitą śmietankę.
Biszkopt po upieczeniu powinien się wystudzić, a następnie kroimy go na połowę. Na wystudzony spód dajemy 3/4 całości, również wystudzonego i zastygniętego kremu. Dokładnie rozprowadzamy go po spodzie i przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta. Na wierzch dajemy resztę kremu i na niego polewamy jeszcze rozpuszczoną czekoladę.
Mus gruszkowy z winiakiem
Składniki:
biszkopt
1 kg gruszek
1 l śmietanki 36%
winiak
tabliczka białej czekolady
10 dkg masła
sok jabłkowy do nasączenia
żelatyna
Przygotowanie:
Upieczony biszkopt kroimy na połowę. Połowę obranych gruszek blendujemy, gotujemy z niewielką ilością cukru, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dodajemy do smaku winiak. Na koniec wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Do ubitej śmietanki dodajemy pozostałą część musu gruszkowego i odstawiamy. Biszkopt przekładamy najpierw musem z winiakiem, a na wierzch wylewamy mus ze śmietanką. Odstawiamy do stężenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN