Grzeszymy na słodko

Nic tak nie poprawia nastroju, jak coś pysznego i słodkiego. w kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik i pasjonat kuchni Bartek Boratyn przygotował słodkości idealne na jesienną chandrę. Na stole pojawiły się: kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą pod bezą, tort i mus gruszkowy z winiakiem. Na sam ich widok na twarzy pojawia się uśmiech.

Kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą pod bezą

Składniki:

60 dkg mąki

40 dkg masła

10 dkg cukru pudru

5 jajek

10 dkg cukru

tabliczka mocnej, ciemnej czekolady

50 dkg śliwek

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na chwilę, by „odpoczęło”. Kroimy śliwki na połówki oraz czekoladę na małe kawałeczki. Trzy czwarte ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykładamy nim formę z papierem do pieczenia. Następnie ciasto smarujemy białkiem i układamy połówki śliwek, skórką do góry, posypujemy całość pokrojoną czekoladą. Z pozostałego ciasta uformuj paseczki i ułóż w kratkę. Piecz ok. godziny w 180 st. C.

Tort Bartka Boratyna

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

15 dkg cukru

5 dkg mąki pszennej

5 dkg mąki ziemniaczanej

3 dkg kokosu

łyżka syropu różanego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki startego imbiru

10 szt. moreli suszonych

2 łyżki skórki pomarańczowej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Krem rodzynkowy:

10 dkg rodzynek

1/2 l mleka

1/2 l śmietanki 36%

12 żółtek

10 dkg masła

skórka pomarańczowa

mielony cynamon

starty imbir

ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Biszkopt: do miseczki dajemy białka i ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier. Gdy piana będzie już bardzo dobrze ubita z cukrem, dodajemy żółtka. Chwilę mieszamy i dodajemy: cynamon, imbir, kokos, skórkę pomarańczową, bardzo drobno pokrojone suszone morele, aromat pomarańczowy, mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Mieszamy bardzo dokładnie i na samym końcu wsypujemy proszek do pieczenia oraz wlewamy ocet.

Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20–25 min.

Krem: rodzynki kroimy na mniejsze części, gotujemy je w mleku wraz z resztą dodatków. Gdy mleko się zagotuje, zaciągamy żółtkami. Wszystko bardzo dokładnie i powoli mieszamy. Gdy nasz krem się zagotuje, zdejmujemy go z ognia, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego dodajemy ubitą śmietankę.

Biszkopt po upieczeniu powinien się wystudzić, a następnie kroimy go na połowę. Na wystudzony spód dajemy 3/4 całości, również wystudzonego i zastygniętego kremu. Dokładnie rozprowadzamy go po spodzie i przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta. Na wierzch dajemy resztę kremu i na niego polewamy jeszcze rozpuszczoną czekoladę.

Mus gruszkowy z winiakiem

Składniki:

biszkopt

1 kg gruszek

1 l śmietanki 36%

winiak

tabliczka białej czekolady

10 dkg masła

sok jabłkowy do nasączenia

żelatyna

Przygotowanie:

Upieczony biszkopt kroimy na połowę. Połowę obranych gruszek blendujemy, gotujemy z niewielką ilością cukru, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dodajemy do smaku winiak. Na koniec wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Do ubitej śmietanki dodajemy pozostałą część musu gruszkowego i odstawiamy. Biszkopt przekładamy najpierw musem z winiakiem, a na wierzch wylewamy mus ze śmietanką. Odstawiamy do stężenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości