Makaron z indykiem i grzybami
Składniki:
makaron pełne ziarno Tagliatelle 200 g
200 g kurek
200 g indyka pierś
1 cebula
natka pietruszki
śmietanka 12% ok 100 ml
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę oraz kurki pokrojone na mniejsze cząstki, dorzucamy paseczki piersi indyka oprószone solą i pieprzem, przesmażamy całość. Gdy mięso robi się rumiane dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany al dente makaron tagliatelle.
Makaron z boczkiem i cukinią
Składniki:
makaron pełne ziarno Spaghetti 200 g
1 cukinia
100 g boczku pokrojonego
50 g orzechów włoskich
pieprz cayenne
sól, pieprz do smaku
oliwa
ser typu parmezan/dziugas lub kozi ewentualnie oscypek polski
Przygotowanie:
Gotujemy al dente makaron pełne ziarno spaghetti. Na patelni rumienię pokrojony w kostkę boczek, dodaję startą na tarce cukinię i chwile całość przesmażamy. Dolewamy oliwę, doprawiamy. Dodajemy kawałki oscypka, dorzucamy orzechy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody z gotowanego makaronu. Dodajemy makaron, oprószamy pieprzem i podajemy ze startym oscypkiem na talerz.
Makaron kokardki na słodko z karmelizowaną dynią
Składniki:
makaron pełne ziarno Kokardki 200 g
mała dynia
1 łyżka cukru
zielona herbata (zaparzona)
twaróg 200 g
śmietanka 12% 50 ml
rodzynki 50 g
cynamon do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy cukier aż do skarmelizowania. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy zieloną herbatą. Zostawiamy aż płyn niemal w całości odparuje. Twaróg mieszamy ze śmietanką i rodzynkami, doprawiamy cynamonem. Następnie dodajemy na patelnię z dynią, mieszamy chwilę i dodajemy ugotowane al dente pełnoziarniste kokardki. Podajemy na talerzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN