Jesienne makarony

Paulina Stępień i Tamara Arciuch
Paulina Stępień i Tamara Arciuch
W kuchni Dzień Dobry TVN Paulina Stępień i Tamara Arciuch przygotowały kilka dań idealnych na jesienną chandrę! Zobaczcie przepisy na makaron z indykiem i grzybami, makaron z boczkiem i cukinią oraz makaron kokardki na słodko z karmelizowaną dynią.

Makaron z indykiem i grzybami

Składniki:

makaron pełne ziarno Tagliatelle 200 g

200 g kurek

200 g indyka pierś

1 cebula

natka pietruszki

śmietanka 12% ok 100 ml

2 łyżki masła

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę oraz kurki pokrojone na mniejsze cząstki, dorzucamy paseczki piersi indyka oprószone solą i pieprzem, przesmażamy całość. Gdy mięso robi się rumiane dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany al dente makaron tagliatelle.

Makaron z boczkiem i cukinią

Składniki:

makaron pełne ziarno Spaghetti 200 g

1 cukinia

100 g boczku pokrojonego

50 g orzechów włoskich

pieprz cayenne

sól, pieprz do smaku

oliwa

ser typu parmezan/dziugas lub kozi ewentualnie oscypek polski

Przygotowanie:

Gotujemy al dente makaron pełne ziarno spaghetti. Na patelni rumienię pokrojony w kostkę boczek, dodaję startą na tarce cukinię i chwile całość przesmażamy. Dolewamy oliwę, doprawiamy. Dodajemy kawałki oscypka, dorzucamy orzechy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody z gotowanego makaronu. Dodajemy makaron, oprószamy pieprzem i podajemy ze startym oscypkiem na talerz.

Makaron kokardki na słodko z karmelizowaną dynią

Składniki:

makaron pełne ziarno Kokardki 200 g

mała dynia

1 łyżka cukru

zielona herbata (zaparzona)

twaróg 200 g

śmietanka 12% 50 ml

rodzynki 50 g

cynamon do smaku

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy cukier aż do skarmelizowania. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy zieloną herbatą. Zostawiamy aż płyn niemal w całości odparuje. Twaróg mieszamy ze śmietanką i rodzynkami, doprawiamy cynamonem. Następnie dodajemy na patelnię z dynią, mieszamy chwilę i dodajemy ugotowane al dente pełnoziarniste kokardki. Podajemy na talerzu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości