Gotowanie ośmiornicy
Po odmrożeniu, wytnij część pomiędzy workiem a mackami, gdzie znajduję się oczy. Dokładnie umyj ośmiornicę pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do gotującej się wody 1/2 cytryny i łyżkę soli.
Złap ośmiornicę szczypcami i zanurz ją na 3 sek. w gotującej się wodzie. Zobaczysz, jak jej macki się kurczą. Wyciągnij na chwilę i znów zanurz na 3 sek. Powtórz tę czynność 3-4 razy. Po ostatnim zanurzaniu już tuszkę w garnku. Dodaj marchewkę, cebulę oraz seler naciowy pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe, szklankę białego wytrawnego wina (czerwone też pasuje) i gotuj przez od 45 min. do godziny. Po tym czasie sprawdź konsystencję mięsa – wsadź nóż w najgrubszą część ośmiornicy, powinien łatwo wchodzić, a mięso powinno być zwarte i elastyczne).
Jeśli mięso nadal jest za twarde, gotuj je jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu zostaw ośmiornicę w garnku do wystygnięcia. Wyciągnij ją z garnka i zdejmij skórę. Ośmiornica jest gotowa.
Grilowane ośmiorniczki baby z sosem chimichurri
6 szt. surowych, umytych ośmiorniczki baby
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej natkę pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 mała papryczka chilli drobno posiekana (bez pestki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek extra vergin
Przygotowanie:
Po odmrożeniu, wytnij część pomiędzy workiem a mackami gdzie znajduję się oczy. Dokładnie umyj ośmiornicę pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wody. Dodaj do gotującej się wody łyżkę soli. Gotuj ośmiorniczki baby przez 3-4 min. Wyciągnij z wody, opłukaj i odstaw na ręcznikiem papierowy. Na tym etapie dobrze je zamarynować w oliwie, soli i ziołach suszonych lub świeżych. Marynuj od 2 do 4 godz.
Chimichurri – w moździerzu ugniataj czosnek ze szczyptą soli aż uzyskasz pastę. Dodaj papryczkę i ugniataj. Następnie dodaj wszystkie zioła i dalej ugniataj. Wlej oliwę cały czas mieszając aż uzyskasz zieloną pastę. Dopraw pastę solą do smaku. Tuż przed podaniem dodaj łyżkę octu i wymieszaj.
Wyciągnij ośmiorniczki z marynaty. Na gorącej patelni podsmaż ośmiorniczki 3-4 min. Dopraw je solą. Przełóż je na talerz i polej sosem chimichurri. Serwuj z grzankami.
Sałatka z ośmiornicy, rukwi wodnej i ziemniaki z dressingiem oliwkowo-cytrynowym
Składniki:
400 g ugotowanej ośmiornicy (czyli ok. 1 kg surowej)
liście rukwi wodnej lub rukoli
400 g ziemniaków obranych, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek extra vergin
2 łyżki soku z cytryny
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Pokrój macki w kawałki. Wymieszaj oliwę z sokiem cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj kawałki ośmiornicy z ziemniakami pokrojonymi w kawałki, liśćmi rukwi i winegretem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ośmiornica w sosie pomidorowym
Składniki:
400 g ugotowanej ośmiornicy (czyli ok. 1 kg surowej)
1 puszka pomidorów pelati z puszki (albo świeże w sezonie)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka kaparów
4 fileciki anchois
2 ząbki czosnku cienko pokrojone
2 łyżki czarnych oliwek
świeże liście bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pokrój ośmiornicę w kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smaż fileciki anchois przez 2-3 min. Dodaj kapary, czosnek i czarne oliwki. Duś jeszcze chwilę, aż poczujesz zapach wszystkich składników, wtedy dodaj pomidory, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie na wolnym ogniu duś przez 5 min. Wlej wino, wymieszaj i duś 15 min. Pięć min. przed końcem dodaj kawałki ośmiornicy do sosu. Tuż przed podaniem dodaj liście bazylii do sosu i wymieszaj. Serwuj sos pomidorowy z ośmiornicą na talerzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN