Przepisy na kanapki Andrzeja Krzywego:
Jesienna kanapka z miodem i selerem
Składniki:
chleb razowy
roszponka
pieczony seler z miodem
żółty ser
Wykonanie:
Seler (korzeń) umyć, obrać, natrzeć cały miodem, doprawić solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (165°C) aż zmięknie – około 20 min. Ostudzony pokroić w plasterki i układać na kanapce z dodatkiem roszponki, pomidora i żółtego sera.
Wartości odżywcze:
Pieczony korzeń selera oczyści organizm z toksyn, pobudzi przemianę materii, dzięki czemu uchroni przed odkładaniem się nadmiarowych kilogramów w czasie jesieni. Miód, dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu uchroni przed niejedną infekcją lub wspomoże walkę z nią. Żółty ser zapewni spore ilości wapnia i pełnowartościowego białka by zadbać o zdrowe zęby i kości. Jest również bogaty w witaminę D.
Jesienna kanapka z pieczonym burakiem
Składniki:
pieczywo pełnoziarniste
rukola
cienkie plasterki upieczonego buraka
kozi ser w plastrach
musztarda francuska
Wykonanie:
Aby upiec buraki należy je dokładnie umyć, nie obierać ze skóry, zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 2 h do miękkości. Po ok. 1,5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek ostrego noża przez folię. Pieczone buraki mają głębszy smak niż gotowane i są od nich zdrowsze – podczas pieczenia tracą mniej składników odżywczych. Upieczonego buraka, po wystudzeniu obieramy ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki. Układamy na kanapce w towarzystwie rukoli, sera o wyrazistym smaku oraz z niewielką ilością musztardy francuskiej.
Wartości odżywcze:
Zawarte w burakach barwniki „antocyjany” zapewniają nam wysoką odporność – niezbędną w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo, buraki zapobiegają anemii, jako świetny środek krwiotwórczy i pomagają w walce z wirusami. W połączeniu z rukolą, która ma działanie bakteriobójcze – żadna choroba Ci nie straszna! Ser kozi to źródło pełnowartościowego białka, jakże ważnego dla zachowania zdrowych zębów i kości.
Kanapka Antosi:
Składniki:
chleb pełnoziarnisty
tuńczyk w sosie własnym
serek naturalny
jajko ugotowane na twardo
kukurydza
pieprz czarny
roszponka
rzodkiewka do dekoracji
Wykonanie:
Rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym mieszamy z serkiem naturalnym, pokrojonym na malutkie cząsteczki jajkiem i dodajemy do tego kukurydzę. Całość mieszamy, przyprawiamy i nakładamy na pumpernikiel. Do ozdoby na pastę kładziemy liść roszponki i płatek rzodkiewki
Kanapka Kuby:
Składniki:
Bułka orkiszowa
ser mozzarella
pomidor
świeże liście bazylii
Wykonanie:
Kroimy w plastry ser mozzarella i pomidory. Układamy całość na bułce, przekładając na zmianę ser z pomidorem. Na koniec układamy liście bazylii.
Dodatkowe przekąski:
Sałatka ze świeżych warzyw: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka, rzodkiew, olej rzepakowy
Sałatka ze świeżych warzyw i serem feta: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser feta
Jogurt naturalny z owocami
Świeże owoce: jabłko i gruszka
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN