Drugie śniadanie Krzywego

Andrzej Krzywy
Andrzej Krzywy
Dziś w naszej kuchni Andrzej Krzywy mówił jak ważne jest drugie śniadanie! Wspólnie ze swoimi pomocnikami Jakubem i Antoniną zaproponował kilka kanapek i przekąsek, które mogłyby się znaleźć w szkolnym plecaku.

Przepisy na kanapki Andrzeja Krzywego:

Jesienna kanapka z miodem i selerem

Składniki:

chleb razowy

roszponka

pieczony seler z miodem

żółty ser

Wykonanie:

Seler (korzeń) umyć, obrać, natrzeć cały miodem, doprawić solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (165°C) aż zmięknie – około 20 min. Ostudzony pokroić w plasterki i układać na kanapce z dodatkiem roszponki, pomidora i żółtego sera.

Wartości odżywcze:

Pieczony korzeń selera oczyści organizm z toksyn, pobudzi przemianę materii, dzięki czemu uchroni przed odkładaniem się nadmiarowych kilogramów w czasie jesieni. Miód, dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu uchroni przed niejedną infekcją lub wspomoże walkę z nią. Żółty ser zapewni spore ilości wapnia i pełnowartościowego białka by zadbać o zdrowe zęby i kości. Jest również bogaty w witaminę D.

Jesienna kanapka z pieczonym burakiem

Składniki:

pieczywo pełnoziarniste

rukola

cienkie plasterki upieczonego buraka

kozi ser w plastrach

musztarda francuska

Wykonanie:

Aby upiec buraki należy je dokładnie umyć, nie obierać ze skóry, zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 2 h do miękkości. Po ok. 1,5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek ostrego noża przez folię. Pieczone buraki mają głębszy smak niż gotowane i są od nich zdrowsze – podczas pieczenia tracą mniej składników odżywczych. Upieczonego buraka, po wystudzeniu obieramy ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki. Układamy na kanapce w towarzystwie rukoli, sera o wyrazistym smaku oraz z niewielką ilością musztardy francuskiej.

Wartości odżywcze:

Zawarte w burakach barwniki „antocyjany” zapewniają nam wysoką odporność – niezbędną w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo, buraki zapobiegają anemii, jako świetny środek krwiotwórczy i pomagają w walce z wirusami. W połączeniu z rukolą, która ma działanie bakteriobójcze – żadna choroba Ci nie straszna! Ser kozi to źródło pełnowartościowego białka, jakże ważnego dla zachowania zdrowych zębów i kości.

Kanapka Antosi:

Składniki:

chleb pełnoziarnisty

tuńczyk w sosie własnym

serek naturalny

jajko ugotowane na twardo

kukurydza

pieprz czarny

roszponka

rzodkiewka do dekoracji

Wykonanie:

Rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym mieszamy z serkiem naturalnym, pokrojonym na malutkie cząsteczki jajkiem i dodajemy do tego kukurydzę. Całość mieszamy, przyprawiamy i nakładamy na pumpernikiel. Do ozdoby na pastę kładziemy liść roszponki i płatek rzodkiewki

Kanapka Kuby:

Składniki:

Bułka orkiszowa

ser mozzarella

pomidor

świeże liście bazylii

Wykonanie:

Kroimy w plastry ser mozzarella i pomidory. Układamy całość na bułce, przekładając na zmianę ser z pomidorem. Na koniec układamy liście bazylii.

Dodatkowe przekąski:

Sałatka ze świeżych warzyw: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka, rzodkiew, olej rzepakowy

Sałatka ze świeżych warzyw i serem feta: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser feta

Jogurt naturalny z owocami

Świeże owoce: jabłko i gruszka

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!