Placki dyniowe ze śliwkami czy tradycyjne ziemniaczne? Przepisy Ani Starmach

Palcaki dyniowe ze śliwkami
Palcaki dyniowe ze śliwkami
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Ania Starmach. Pomaga jej Rafał Sarnowski, który odpadł z ostatniego odcinka programu MasterChef. Wspólnie przygotowali takie smakołyki jak placuszki bananowo-owsiane, placki dyniowe ze śliwkami, placki ziemniaczane z selerem czy placki budapesztańskie. A Wy, jakie placki lubicie najbardziej?

Placuszki bananowo-owsiane

Składniki:

2 banany

1,5 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka

3 łyżki mąki

1 jajko

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka roztopionego klarowanego masła

Szczypta cynamonu

Miód

Roztopiona czekolada

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej letnim mlekiem, dodaj wiórki kokosowe, cynamon. Po pół godziny płatki wymieszaj z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i rozgniecionymi bananami. Z masy smaż małe placuszki, podawaj je z miodem lub czekoladą.

Placki dyniowe ze śliwkami

Składniki:

300 g upieczonej dyni hokakido

300 g mąki

2 jajka

50 g brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Duża szczypta cynamonu

Szczypta mielonego imbiru

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta mielonych goździków

1 łyżka roztopionego masła klarowanego

400 g śliwek węgierek

2 łyżki cukru

50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Cukier skarmelizuj, dodaj wypestkowane śliwki, gotuj na małym ogniu przez 30 minut, dodaj posiekaną czekoladę.

Dynie zmiksuj na puree, wymieszaj z cukrem, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i przyprawami, z masy smaż małe placuszki, podawaj z czekoladowymi powidłami.

Placki ziemniaczane z selerem

Składniki:

4 duże ziemniaki

½ selera

1 jajko

2 łyżki mąki

Sól, pieprz

300 g upieczonego filetu łososia

300 g serka kremowego

Natka koperku

Sok z cytryny

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Selera i ziemniaki zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem, mąką, smaż na mocno rozgrzanym oleju. Łososia rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem koperkiem, sokiem z cytryny, dopraw sola i pierzem, usmażone placuszki podawaj z dipem łososiowym.

Placek Budapesztański

Składniki:

1 kg ziemniaków

0,5 kg mąki

0,5 kg cebuli

1 jajko

Sól, pieprz czarny mielony,

Olej do smażenia (1 butelka)

Ręczniki papierowe

Farsz:

500 g mięso wołowe gulaszowe dobrej jakości bez przerostów i żył

0,5 kg papryki (różne kolory)

0,5 kg marchewki

0,5 kg pieczarek

0,5 kg cebuli

400 g op. mrożonego, ugotowanego zielonego groszku

1 główka czosnku

Listek laurowy 2 szt

Ziele angielskie 5 ziaren

1 op słodkiej papryki w proszku

1 op ostrej papryki w proszku

200 ml czerwonego wytrawnego wina

Do polania placków:

500 g przecieru pomidorowego

1 op. śmietany 18%

Natka pietruszki (pęczek)

Świeży rozmaryn do dekoracji

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ścieramy na tarce ziemniaki. Część na grubej, a część na drobnej tarce. Czekamy aż puszczą sok, który odlewamy. Ścieramy na drobnej tarce cebulę i dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem, 6 łyżek mąki, pieprz i sól do smaku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.

Przygotowanie farszu:

Myjemy mięso, osączamy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do miski i doprawiamy papryką , pieprzem i zgniecionymi ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok. Kroimy umyte warzywa: pieczarki, paprykę , cukinie i cebulę( w kostkę), marchewkę (w krążki). Na patelni z olejem smażymy mięso i po kilku minutach dodajemy po kolei warzywa: cebula, marchewka, papryki, pieczarki, mrożony groszek. Po kilku minutach podlewamy winem i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy pokrywką.

W tym czasie smażymy placek – jeden placek na całej patelni. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kładziemy placek na talerz. Na połówkę kładziemy farsz który przykrywamy drugą połówką placka. Na wierzch polewamy przecierem pomidorowym i śmietaną i obsypujemy posiekaną natką pietruszki. Talerz dekorujemy gałązką rozmarynu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości