Ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami
Składniki:
3 jajka
250 g cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
200 g mąki
30 g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 ml oleju
1/4 łyżeczki soli
300 g ugotowanych i ostudzonych buraków
50 g suszonych śliwek namoczonych w wodzie przez ok. 30 min.
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia ciasta i wyłóż papierem do pieczenia. Doskonale nadaje się klasyczna tortownica. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub zmiksuj w blenderze. W misce utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Gdy czekolada trochę wystygnie, dodaj do masy jajecznej wraz z ziarenkami laski wanilii lub cukrem waniliowym. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodawaj do masy jajecznej na przemian z olejem ciągle miksując. Na sam koniec dodaj buraki, śliwki odsączone z wody oraz sól i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki:
700 g oczyszczonych buraków
5 łyżek oliwy cytrynowej (może być zwykła)
3 łyżki octu balsamicznego
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 l wywaru z jarzyn
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 szklanka mleka koksowego
2 łyżki soku z limonki
2 ugotowane ziemniaki na półmiękko
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 st. C. Buraki zawiń w folię i skrop oliwą i octem balsamicznym, dodaj soli i pieprzu, i piecz w piekarniku przez ok. godzinę. Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki oleju kokosowego. Podsmaż czosnek z cebulą, dodaj upieczone i obrane ze skórki buraki i zalej wywarem. Gotuj przez 10 min. z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie dodaj mleko kokosowe i sok z limonki, i doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na patelni rozgrzej pozostały olej kokosowy i na dużym ogniu podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę, tak by zrobiły się miękkie i chrupkie. Przed podaniem zupy kremu udekoruj ziemniakami i posyp zieloną pietruszką.
Polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłka
Składniki:
1 polędwica wieprzowa pokrojona na cienkie plasterki
2 buraki starte na tarce o grubych oczkach
1 duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach
1 łyżka żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie
1 duża cebula czerwona pokrojona w piórka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
100 g twardego sera feta
4 liście sałaty
1/2 opakowania kiełków słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i obsmaż polędwicę wieprzową z cebulą, dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażaj do miękkości. Na koniec podlej dwoma łyżkami słodkiej śmietanki. Na osobnej patelni podsmaż pozostały olej i wrzuć buraki, jabłka i odsączoną żurawinę. Podsmażaj do miękkości z dodatkiem soli, cukru, pieprzu. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Na talerzu wyłóż sałatę, następnie polędwicę, a na wierzchu ułóż pierzynkę z buraków i jabłek. Na koniec posyp serem feta i kiełkami słonecznika.
Carpaccio z buraka dla dzieci ze słodkim serem mascarpone i granatem
Składniki:
4 ugotowane na parze buraki
500 g sera mascarpone
4 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki
1 laska wanilii
szczypta cynamonu opcjonalnie
garść rukoli do dekoracji
4 łyżki ziarenek z granata
2 łyżki drobnej skórki kandyzowanej z pomarańczy
kilka listków mięty
Przygotowanie:
W misce utrzyj ser ze śmietaną, cukrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii. Cynamon potraktuj opcjonalnie, jeśli Twoje dziecko lubi ten smak. Na talerzu ułóż rukolę, dodaj plasterki pokrojonego buraka. Na nim ułóż kulki zrobione z masy serowej i całość posyp ziarenkami granata, skórką kandyzowaną i listkami mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN