Beza z Herbatką Malinową
Składniki:
215 g białek jaj
400 g cukru
300 g mascarpone
200 g malin
100 g cukru pudru
8 torebek Herbatki Malinowej
150 ml śmietany 36%
400 ml wody
8 g żelatyny
Przygotowanie:
Białka jaj i cukier zmiksuj na jednolitą gładką i sztywną masę, aż cukier się rozpuści. Wyłóż białka na blachę pokrytą pergaminem (2 placki z bezy) i piecz 20 min. w 145 st. C, następnie od 30 do 50 min. w 90 st. C, aż beza w środku będzie klejąca (można próbować urywając kawałek). Bezę ostudź. Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj herbatę. Parz przez 10 min., dodając łyżkę cukru, ostudź do 45 st. C, następnie wyjmij woreczki herbaty, a w płynie rozpuść żelatynę. Całość wlej do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studź do zastygnięcia, po czym pokrój w kostkę. Śmietanę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem, malinami i połową galaretki. Na beze połóż masę, na jej wierzch wysyp resztę galaretki i przykryj drugą bezą. Całość możesz udekorować np. cukrem pudrem.
Herbaciany kisiel z bitą śmietaną
Składniki:
200 g truskawek mrożonych
500 ml Herbatki Owoce lasu (napar z 8 torebek)
100 g cukru
mąka ziemniaczana (do odpowiedniej konsystencji)
rozmaryn
schłodzona śmietana 36%
25 ml soku z cytryny
2-3 łyżki cukru pudru
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Z cukru zrób karmel, zalej naparem owocowym, dodaj truskawki, rozmaryn i zagęść wszytko mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekane listki mięty. Bitą śmietanę podawaj na kisielu.
Rurka z kremem podawana z Herbatką z dzikiej róży
Składniki:
Rurki:
1/2 mąki pszennej
25 dag masła
25 dag kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto zagnieć, owiń w folię i wstaw do lodówki. Wyjmij, a następnie podsypując mąką, rozwałkuj (na grubość 1 mm). Pokrój w długie paski, o szerokości ok. 1,5 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawiń na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtocz w cukrze, ułóż na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piecz ok. 15 min. w 200º C. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudź i nabij kremem.
Krem do rurek:
4 żółtka
2 jajka
250 g cukru pudru
1 l mleka
2 laski wanilii
120 g masła
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubij z cukrem pudrem. Dodaj mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolej gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Postaw na gazie i podgrzewaj cały czas mieszając - aż zgęstnieje. Wystudź. Podaj z Herbatką z dzikiej róży.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN