Zupa kapuściana z łososiem norweskim
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
400 g filetu z Łososia Norweskiego
1 pęczek włoszczyzny
4 łyżki kaszy pęczak
kilka sztuk mrożonych podgrzybków, borowików
czerwona cebula
kminek
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarnach
sól
pieprz czarny mielony
koperek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy i siekamy na drobniejsze kawałki. Z włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, czarnego pieprzu w ziarnach przygotowujemy bulion. Bulionem zalewamy kapustę i gotujemy do miękkości. Kaszę przesmażamy na patelni i podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, na patelni przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy grzyby mrożone, kapustę, smażymy kilka minut. Łączymy z kaszą. Kapustę nakładamy do talerzy, dodajemy łososia pokrojonego w cienkie paski i zalewamy wrzącą zupą. Ryba doskonale dojdzie nam w gorącej zupie bez zbędnego wcześniejszego gotowania.
Kruche ciasto z łososiem norweskim
Składniki:
400 g Łososia Norweskiego
450 g mąki
250 g masła
1,5 szkl. mleka
1 jajko
3 żółtka
sól
pieprz
4 pory
100 g masła klarowanego
3 jabłka polskie
2 papryki czerwone
1 ser camembert
koperek
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jajka, żółtek, szczypty soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy zawinięte w folię, aby odpoczęło. Paprykę smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry. Na maśle przesmażamy pora pokrojonego w paski, w trakcie dodajemy jabłka. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem. Z 50 g mąki, 50 g masła i ok 1,5 szkl. mleka przygotowujemy beszamel, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na pergamin i podpiekamy w piecu na złoty kolor, pory łączymy z sosem beszamelowym, pokrojonym łososiem, papryką i camembertem. Wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. w 170 st. C.
Łosoś norweski pieczony w śmietanie
Składniki:
1 kg fileta z Łososia Norweskiego
250 ml śmietany 30%
3 łyżki chrzanu śmietankowego
4 buraki podłużne
8 sałat rzymskich baby
2 łyżki masła klarowanego
kminek
skórka z pomarańczy
pieprz
sól
koperek
Przygotowanie:
Łososia smarujemy śmietaną z chrzanem na gęsto, posypujemy solą i pieprzem. Buraki smarujemy olejem, posypujemy skórką z pomarańczy, pieprzem, solą i wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy w grube plastry, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz posiekanym koprem. Łososia pieczemy w piekarniku w 150 st. C przez ok. 15 min. Sałatę przesmażamy na mocno rozgrzanym maśle, posypujemy solą. Łososia upieczonego podajemy z sałatą rzymską i buraczkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN