GRUZIŃSKA SAŁATKA Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW
Składniki:
1 kg pomidorów
1 kg ogórków
50 g świeżej bazylii
50 g szczypiorku
ocet z białego wina
niefiltrowany olej słonecznikowy
sól do smaku
Przygotowanie:
Dobrze umyte pomidory i ogórki pokrój na równe kawałki. Opłucz bazylię, oderwij listki, porwij na małe kawałki i dodaj do warzyw. Umyj szczypiorek, drobno pokrój i wrzuć do sałatki. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dodaj trochę octu, olej i sól do smaku. Na koniec wszystko razem wymieszaj, tak by pomidory puściły sok.
SZKMERULI
Składniki:
1 cały kurczak podzielony na cząstki
500 ml mleka
50 g masła
6–8 ząbków czosnku (jeżeli nie lubisz czosnku, dodaj mniej)
4 przepiórcze jajka
1 papryka
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół. Umyj i pokrój kurczaka, po czym obsmaż ze wszystkich stron na maśle na patelni. Dolej ciepłe mleko. Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć do kurczaka, posól. Wrzuć jajka. Zdejmij patelnię z ognia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 min.
ZUPA Z MACONI
Składniki:
1 duża cebula
500 ml maconi lub zsiadłego mleka
100–150 g jeżyny
1 jajko
50 g kolendry
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki
1–1,5 litra zagotowanej wody
sól do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku wodę. Posiekaj drobno cebulę. Na średniej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Umyj i posiekaj kolendrę. Do drugiego garnka wlej maconi, wbij jajko i dodaj mąkę. Zalej gorącą wodą i postaw na ogniu. Dodaj przesmażoną cebulę, miętę, kolendrę i sól. Mieszaj do momentu, aż masa zacznie się gotować. Wtedy zdejmij zognia i dodaj jeżyny. Kilka jeżyn rozgnieć w garnku, aby puściły sok, a resztę owoców zostaw w całości. Zupę można podawać na gorąco i na zimno. Zamiast jeżyny można dodać curry lub inną przyprawę. W ten sposób na jednej bazie można uzyskać zupy o różnych smakach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN