POTRAWKA Z SOCZEWICĄ
Składniki:
200g ugotowanej ciecierzycy
Szklanka czerwonej soczewicy
4 ziemniaki ugotowane al. dente
200g pomidorków koktajlowych
600ml passaty pomidorowej
300g dyni hokakid
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka: kurkumy, mielonego kuminu, wędzonej papryki
100ml gęstego jogurtu naturalnego
300ml bulionu warzywnego
300g kiełbasy chorizo
Natka pietruszki
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek i cebule posiekaj, przysmaż na oleju, dodaj pokrojone chorizo, przyprawy oraz pokrojoną dynię, soczewicę, ciecierzycę, passatę oraz bulionu, całość gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidorki, pokrojone ziemniaki i gotuj kolejne 20 minut. (jeśli potrawką będzie za gęsta dodaj więcej bulionu lub wody) Podawaj z pietruszką i jogurtem.
POTRAWKA Z CZERWONĄ FASOLĄ
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
6 malinowych pomidorów
2 kolby ugotowanej kukurydzy
2 czerwone papryki
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
Płaska łyżeczka: słodkiej papryki, ostrej papryki, chili pieprz cayenne, kurkumy, mielonego kuminu,
Szczypta cynamonu,
200ml gęstego jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Pęczek kolendry
Olej do smażenia
Guacamole:
2 miękkie awokado
1 papryczka chili
1 biała cebula
Sok z limonki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Aby przygotować potrawkę cebule i czosnek pokrój w kostkę przysmaż je na oleju, dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną paprykę, marchew, pomidory, ziarna kukurydzy, po 20 minutach dodaj fasolę, całość duś na małym ogniu przez około 30 minut.
Awokado rozgnieć wymieszaj z posiekaną cebulą, chili i sokiem z limonki.
Potrawkę podawaj z guacamole, kolendrą i jogurtem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN