Dania jednogarnkowe. Proste i smaczene

Potrawka z czerwoną fasolą
Potrawka z czerwoną fasolą
W kuchni dzień Dobry TVN Ania Starmach, która przygotowała pyszne i bardzo aromatycznie potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak, potrawka z soczewicy, czy potrawka z czerwonej fasoli.

POTRAWKA Z SOCZEWICĄ

Składniki:

200g ugotowanej ciecierzycy

Szklanka czerwonej soczewicy

4 ziemniaki ugotowane al. dente

200g pomidorków koktajlowych

600ml passaty pomidorowej

300g dyni hokakid

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka: kurkumy, mielonego kuminu, wędzonej papryki

100ml gęstego jogurtu naturalnego

300ml bulionu warzywnego

300g kiełbasy chorizo

Natka pietruszki

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Czosnek i cebule posiekaj, przysmaż na oleju, dodaj pokrojone chorizo, przyprawy oraz pokrojoną dynię, soczewicę, ciecierzycę, passatę oraz bulionu, całość gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidorki, pokrojone ziemniaki i gotuj kolejne 20 minut. (jeśli potrawką będzie za gęsta dodaj więcej bulionu lub wody) Podawaj z pietruszką i jogurtem.

POTRAWKA Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli

6 malinowych pomidorów

2 kolby ugotowanej kukurydzy

2 czerwone papryki

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

2 marchewki

Płaska łyżeczka: słodkiej papryki, ostrej papryki, chili pieprz cayenne, kurkumy, mielonego kuminu,

Szczypta cynamonu,

200ml gęstego jogurtu naturalnego

Sól, pieprz

Pęczek kolendry

Olej do smażenia

Guacamole:

2 miękkie awokado

1 papryczka chili

1 biała cebula

Sok z limonki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Aby przygotować potrawkę cebule i czosnek pokrój w kostkę przysmaż je na oleju, dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną paprykę, marchew, pomidory, ziarna kukurydzy, po 20 minutach dodaj fasolę, całość duś na małym ogniu przez około 30 minut.

Awokado rozgnieć wymieszaj z posiekaną cebulą, chili i sokiem z limonki.

Potrawkę podawaj z guacamole, kolendrą i jogurtem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości