Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
0,5 kg białej kapusty
3-4 l wywaru lub wody
4-5 ziemniaków
1 puszka krojonych pomidorów
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w dużym garnku. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz seler starty na tarce. Poddusić całość na wolnym ogniu. Dodać kapustę, oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać wywarem lub wodą i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory, przyprawić sola i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 min. Pod koniec posypać posiekanym koperkiem.
Kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem
Składniki:
2 kg boczku
sól
pieprz
2 łyżki przyprawy 5 smaków
1 łyżka miodu
Kapusta:
1 główka czerwonej kapusty
1 papryczka chili
sól
pieprz
1 łyżka octu winnego
2 łyżki białego sezamu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Od strony skóry naciąć boczek w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć. Przyprawę 5 smaków wymieszać z miodem i natrzeć tym naciętą stronę boczku. Ułożyć na kratce z piekarnika, a następnie kratkę umieścić na blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze godzinę.
W tym czasie poszatkować kapustę, przyprawić solą, pieprzem i octem. Dodać posiekaną papryczkę chili, wymieszać, przełożyć do garnka, przykryć talerzykiem i obciążyć czymś bardzo ciężkim. Boczek pokroić w cienkie plastry i podawać z kapustą posypaną sezamem. Kapustę można przygotować kilka dni wcześniej i zostawić, aby lekko się zakisiła.
Surówka z białej kapusty
Składniki:
1,5 kg kapusty
2 duże marchewki
2 cebule
1 łyżka soli
0,5 szklanki oleju
5 łyżek jasnego octu winnego
5 łyżek cukru
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać ze sobą. Sól wymieszać z octem, olejem, cukrem. Marynatą zalać kapustę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 min. Pozostałą część przełożyć do słoików i wstawić do lodówki, można ją jeść do tygodnia.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
Farsz:
3 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
400 g boczniaków
200 g kaszy gryczanej
100 g suszonych pomidorów z oliwy
1 jajko
Sos:
1 łyżka masła
1 cebula
500 g pieczarek
200 ml śmietany 30%
sól
pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąb i ugotować w dużym garnku z osoloną wodą. Zdjąć z wierzchu liście, które się ugotowały. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulkę na maśle. Jak się zeszkli, dodać startą na tarce marchewkę i seler oraz pokrojone w paski boczniaki. Wszystko poddusić przez kilka minut. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć całość, podlać wodą, zmniejszyć temperaturę, przykryć pokrywką i pozostawić aż kasza się ugotuje. Odstawić farsz, aby lekko przestygł. W tym czasie podsmażyć cebulę na maśle i dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Poddusić aż pieczarki stracą wodę. Dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować aż sos zgęstnieje.
Z liści ściąć grube włókna, nakładać na liście farsz, boki liści zawinąć do środka, a następnie zrolować. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN