Gołąbki Piotra Kucharskiego

Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, by przygotował z niej jakieś przepyszne dania. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiały się: kapuśniak ze słodkiej kapusty, kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem, surówka z białej kapusty oraz głąbki z kaszą gryczaną. Kto ma ochotę na gołąbki?

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

2 łyżki masła

1 cebula

2-3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

0,5 kg białej kapusty

3-4 l wywaru lub wody

4-5 ziemniaków

1 puszka krojonych pomidorów

1 pęczek koperku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w dużym garnku. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz seler starty na tarce. Poddusić całość na wolnym ogniu. Dodać kapustę, oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać wywarem lub wodą i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory, przyprawić sola i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 min. Pod koniec posypać posiekanym koperkiem.

Kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem

Składniki:

2 kg boczku

sól

pieprz

2 łyżki przyprawy 5 smaków

1 łyżka miodu

Kapusta:

1 główka czerwonej kapusty

1 papryczka chili

sól

pieprz

1 łyżka octu winnego

2 łyżki białego sezamu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Od strony skóry naciąć boczek w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć. Przyprawę 5 smaków wymieszać z miodem i natrzeć tym naciętą stronę boczku. Ułożyć na kratce z piekarnika, a następnie kratkę umieścić na blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze godzinę.

W tym czasie poszatkować kapustę, przyprawić solą, pieprzem i octem. Dodać posiekaną papryczkę chili, wymieszać, przełożyć do garnka, przykryć talerzykiem i obciążyć czymś bardzo ciężkim. Boczek pokroić w cienkie plastry i podawać z kapustą posypaną sezamem. Kapustę można przygotować kilka dni wcześniej i zostawić, aby lekko się zakisiła.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

1,5 kg kapusty

2 duże marchewki

2 cebule

1 łyżka soli

0,5 szklanki oleju

5 łyżek jasnego octu winnego

5 łyżek cukru

1 pęczek koperku

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać ze sobą. Sól wymieszać z octem, olejem, cukrem. Marynatą zalać kapustę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 min. Pozostałą część przełożyć do słoików i wstawić do lodówki, można ją jeść do tygodnia.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej

Farsz:

3 łyżki masła

1 cebula

1 marchewka

kawałek selera

400 g boczniaków

200 g kaszy gryczanej

100 g suszonych pomidorów z oliwy

1 jajko

Sos:

1 łyżka masła

1 cebula

500 g pieczarek

200 ml śmietany 30%

sól

pieprz

majeranek

Przygotowanie:

Z kapusty wyciąć głąb i ugotować w dużym garnku z osoloną wodą. Zdjąć z wierzchu liście, które się ugotowały. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulkę na maśle. Jak się zeszkli, dodać startą na tarce marchewkę i seler oraz pokrojone w paski boczniaki. Wszystko poddusić przez kilka minut. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć całość, podlać wodą, zmniejszyć temperaturę, przykryć pokrywką i pozostawić aż kasza się ugotuje. Odstawić farsz, aby lekko przestygł. W tym czasie podsmażyć cebulę na maśle i dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Poddusić aż pieczarki stracą wodę. Dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować aż sos zgęstnieje.

Z liści ściąć grube włókna, nakładać na liście farsz, boki liści zawinąć do środka, a następnie zrolować. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości