Bułeczki z patelni
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży w proszku
1 łyżka grysiku
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z masłem. W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Potem łączymy mleko z drożdżami, cukrem i mieszamy 10 min żeby uzyskać gładką masę. Zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-2 cm. Kroimy szklanką mini okrągłe bułeczki ok. 6-8 cm szerokości. Nakładamy na blaszkę i dajemy im rosnąć ok. 20 min. Posypujemy bułeczki grysikiem z każdej strony. Smażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, 4-5 min z każdej strony.
Burger śniadaniowy
Składniki:
2 bułeczki z patelni
2 jajka
4 plastry szynki
2 plastry ser gruyere
Liście sałaty
2 plastry pomidora
Masło
Majonez
Sposób przygotowania:
Pokroić bułeczki na pół. Na patelni smażymy plastry szynki ok 2 min. Kładziemy po 2 plastry na jajko sadzone razem z serem. Bułeczki smarujemy masłem i majonezem, nakładamy jajko z szynką i serem, dodajemy liście sałaty i plastry pomidora.
Tarta z boczkiem i serem
Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g masła zimnego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
Szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Sposób przygotowania:
Na grubej tarce ścieramy zimne masło, dodajemy je do mąki, dodajemy sól i wbijamy jajko. Mieszamy palcami i łączymy składniki na gładką masę. Powoli zgarniamy mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlewamy mleko, delikatnie łączymy palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiamy ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy aż będzie gładkie. Ugniatamy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy (jak na tartę). Następnie nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ryżem. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 C. Wyjmujemy, wyciągamy ryż, ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy znowu przez ok.7 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy przygotowany farsz, zalewamy masą mleczna posypujemy serem po wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 15- 20 minut.
Farsz do tarty:
400 g szynki
250 g boczku
1 por
250 g sera polskiego np. Bursztyn
Kurki
250 ml mleka
250 ml śmietany 30%
4 jajka
Sposób przygotowania:
Smażymy boczek i szynkę odlewamy tłuszcz potem smażmy por i kurki. Mieszamy mleko, śmietanę i jajka. Doprawimy solą, pieprzem i gałką. Do tarty dodajemy mięso, por i kurki dolewamy masę mleczną i posypujemy serem. Piec 20-30 min 180 st.
Jajko w koszyku
Składniki:
8 kromek chleba toastowego
8 jajek
8 dużych plastrów szynki
100 g pieczarek drobno pokrojonych
Masło
Tymianek
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw wałkujemy plastry chleba i smarujemy jedną stronę masłem. Następnie smażymy pieczarki na maśle ok. 5-6 min. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Nakładamy wkładamy kromki chleba do formy do pieczenia muffinek, kładziemy kromkę stroną z masłem w dół, formując koszyk. Potem dodajemy plaster szynki, usmażone pieczarki. Do koszyka w bijamy jajko, solimy i pieprzymy. Pieczemy 15-20 min w piekarniku w 190 st.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN