Pizza
Składniki:
Świeże drożdże w kostce
Około 600 g mąki (można sypać na oko, aż ciasto przestanie kleić się do rąk)
Płaska łyżeczka soli
Troszkę cukru
2 szklanki mleka
Przecier pomidorowy
Sól
Pieprz
Ząbek czosnku
Bazylia
Oregano
3 kulki mozzarelli białej
Dodatki są dowolne np. salami, cebula, bazylia, kukurydza, papryka, szynka parmeńska, pieczarki.
Przygotowanie:
Zaczynamy oczywiście od ciasta. Odkrajamy mniej więcej łyżeczkę drożdży i wrzucamy do dużej miski, w między czasie w mikrofali podgrzewamy mleko, ale tak, by było tylko lekko ciepłe. Mieszamy drożdże z mlekiem aż całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy sól, cukier, mieszamy, następnie wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy rękami. Gdy nasze ciasto jest już idealną, nieklejącą się kulką, musimy je przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, może to być kaloryfer, czasem stawiam ciasto obok włączonego palnika na kuchence elektrycznej lub na otwartych drzwiczkach ciepłego piekarnika. Podczas gdy nasze ciasto rośnie, my zabieramy się za dalsze przygotowania: nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i zabieramy się za sos. W garnku podgrzewamy przecier, dodajemy wedle uznania sól, pieprz, bazylię oraz oregano, wyciskamy ząbek czosnku. Odstawiamy gotowy sos na bok, następnie ścieramy kulkę mozzarelli na tarce i przygotowujemy resztę produktów. Po 40 minutach bierzemy cześć ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na blaszce. Gdy ciasto będzie już idealnie rozwałkowane, kładziemy na nim sos, rozsypujemy równomiernie całą startą kulkę mozzarelli a następnie kładziemy dodatki. Pieczemy pizzę przez około 12 minut, należy unosząc ją lekko nożem sprawdzać, czy od spodu jest już zarumieniona, 'zwarta' i na oko chrupiąca. Ważną sprawą jest miejsce, w którym umieścimy pizzę w piekarniku.
Deser od Michała
Składniki:
5 dużych dojrzałych brzoskwiń
1 paczka suszonych moreli
1 mała paczka migdałowych ciasteczek amaretti
1 jajko
1 paczka zblanszowanych migdałów
Przygotowanie:
Brzoskwinie kroimy na pół, 8 połówek kładziemy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Jedną brzoskwinię siekamy na kawałki i mieszamy z morelami ciasteczkami i białkiem. Migdały prażymy na patelni do zarumienienia i miksujemy (szatkujemy) dodajemy do reszty farszu i układamy go w połówkach brzoskwiń. Przykrywamy folią i pieczemy 25 min w 180°C. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°C usuwamy folię i pieczemy jeszcze około 5 min.
Krem z dyni od Dawida
Składniki:
1,5 kg dyni
200 ml mleka
200 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremówki
4 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru
Gałka muszkatołowa
Natka do dekoracji
Łuskane pestki dyni
Sól morska, pieprz biały
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN